Bilde: Nordsjø

Sjekk grunnmuren

Fasade og grunnmur

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Det nærmer seg vår, og det er på tide å ta den årlige sjekkrunden for å se om boligen din har kommet seg helskinnet gjennom nok en hard, norsk vinter.

Er det én ting du ikke vil ha, er det fukt i kjelleren, så en utvendig sjekk er en god forsikring mot innvendige skader.

Skader

Aller først er det en del du kan gjøre for å forebygge skader. Noen planter og trær – for eksempel popler – bør ikke plantes for tett på huset, siden de har omfattende rotsystemer som kan bryte ned muren dersom de får trengt seg inn i en liten sprekk.

Røttene kan dessuten ødelegge drensledningen, og dermed skape trøbbel for dreneringen. Snakk gjerne med en gartner før du bestemmer deg for beplantning langs husets mur.

Å ha busker stående nær grunnmuren gjør også sitt til å skape fuktige og skyggefulle steder, noe som igjen gjør huset ditt mer utsatt for sopp- og algeangrep.

Sjekk langs muren etter sprekkdannelser. Både små og store sprekker kan enkelt repareres med forskjellige sparkel- eller fillermasser for utvendig bruk på murpuss.

Regelmessig maling av grunn­muren forebygger skader. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Rengjøring

For å være helt sikker på at du har funnet alle skader og sprekker på grunnmuren, må den rengjøres skikkelig.

Høytrykksspyling er aller best, for da får du gjerne spylt vekk skitt som kan skjule skadene. Bruk et husvaskmiddel når du spyler eller vasker muren.

Grundig rengjøring er spesielt viktig dersom muren trenger ny maling, og det at grunnmuren er ren og pen, forebygger også nye skader.

Når muren er ren (og all såpe skyllet bort), må du børste eller skrape bort all løs maling. En stålbørste er fin å bruke til dette. Deretter bør du ha på et soppmiddel, som skal sitte på i et par-tre dager før du maler.

Maling

Hvis muren støver og du har områder med bar murpuss, er du nødt til å grunne eller seise muren først. Seis er en tyntflytende væske som pensles eller rulles på.

Den sørger for at malingen sitter godt, og binder også løse partikler.

Selve malingen bør du gi to strøk. Det blir både penest og mest holdbart. Husk å tilpasse malingen etter underlaget! Hvis du har vært flink til å vedlikeholde grunnmuren din, kan du nøye deg med ett strøk.

Hva slags maling bør du bruke?

Det er typen grunnmur og murpuss som bestemmer hva slags maling du bør benytte. Det viktigste er at malingen lar fukt slippe ut. Mur og puss er porøse materialer som lett suger til seg fuktighet, og den fukten som kommer fra huset, må slippes ut – ikke stenges inne i muren og lage fuktskader.

Sjekk hvilken maling muren din har fra før, og mal med den samme typen:

  • Til Leca-blokker eller Siporex (uten armeringsjern), bør du bruke en silikat- eller silikonmaling som puster godt.
  • Til støpt betong som har armeringsjern, er det best å bruke akrylmaling for mur.

Fargevalg

Ta gjerne utgangspunkt i naturen rundt. Velg en gråtone som går litt mot gult eller rødt, og ta også hensyn til at grunnmurfargen ikke bør kollidere helt med husfargen din.

TIPS!

Hva slags maling er brukt fra før? Ta testen: En fille med rødsprit vil løse opp akryl­maling, mens saltsyre vil få silikon­maling til å bruse

Kilder: Ifi.no, Nenad Zuanut/Flügger og Ole Andreas Klaveness/Klaveness Maler- og Byggmesterforretning

10 mars 2014

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

De nye smarte fasadematerialene

Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerial...

Sprekker og hull i betongmuren

Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Alt du bør vite om liggende panel

Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Fasader som trenger lite vedlikehold

Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Liggende eller stående panel - hva er best?

De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?