Bilde: Nordsjø

Sjekk grunnmuren

Fasade og grunnmur

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Det nærmer seg vår, og det er på tide å ta den årlige sjekkrunden for å se om boligen din har kommet seg helskinnet gjennom nok en hard, norsk vinter.

Er det én ting du ikke vil ha, er det fukt i kjelleren, så en utvendig sjekk er en god forsikring mot innvendige skader.

Skader

Aller først er det en del du kan gjøre for å forebygge skader. Noen planter og trær – for eksempel popler – bør ikke plantes for tett på huset, siden de har omfattende rotsystemer som kan bryte ned muren dersom de får trengt seg inn i en liten sprekk.

Røttene kan dessuten ødelegge drensledningen, og dermed skape trøbbel for dreneringen. Snakk gjerne med en gartner før du bestemmer deg for beplantning langs husets mur.

Å ha busker stående nær grunnmuren gjør også sitt til å skape fuktige og skyggefulle steder, noe som igjen gjør huset ditt mer utsatt for sopp- og algeangrep.

Sjekk langs muren etter sprekkdannelser. Både små og store sprekker kan enkelt repareres med forskjellige sparkel- eller fillermasser for utvendig bruk på murpuss.

Les også:

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til...

Regelmessig maling av grunn­muren forebygger skader. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Rengjøring

For å være helt sikker på at du har funnet alle skader og sprekker på grunnmuren, må den rengjøres skikkelig.

Høytrykksspyling er aller best, for da får du gjerne spylt vekk skitt som kan skjule skadene. Bruk et husvaskmiddel når du spyler eller vasker muren.

Grundig rengjøring er spesielt viktig dersom muren trenger ny maling, og det at grunnmuren er ren og pen, forebygger også nye skader.

Når muren er ren (og all såpe skyllet bort), må du børste eller skrape bort all løs maling. En stålbørste er fin å bruke til dette. Deretter bør du ha på et soppmiddel, som skal sitte på i et par-tre dager før du maler.

Les også:

Slik fjerner du trestubben

Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er 5 tips til hvordan du fjerner dem.

Maling

Hvis muren støver og du har områder med bar murpuss, er du nødt til å grunne eller seise muren først. Seis er en tyntflytende væske som pensles eller rulles på.

Den sørger for at malingen sitter godt, og binder også løse partikler.

Selve malingen bør du gi to strøk. Det blir både penest og mest holdbart. Husk å tilpasse malingen etter underlaget! Hvis du har vært flink til å vedlikeholde grunnmuren din, kan du nøye deg med ett strøk.

Hva slags maling bør du bruke?

Det er typen grunnmur og murpuss som bestemmer hva slags maling du bør benytte. Det viktigste er at malingen lar fukt slippe ut. Mur og puss er porøse materialer som lett suger til seg fuktighet, og den fukten som kommer fra huset, må slippes ut – ikke stenges inne i muren og lage fuktskader.

Sjekk hvilken maling muren din har fra før, og mal med den samme typen:

Les også:

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

  • Til Leca-blokker eller Siporex (uten armeringsjern), bør du bruke en silikat- eller silikonmaling som puster godt.
  • Til støpt betong som har armeringsjern, er det best å bruke akrylmaling for mur.

Fargevalg

Ta gjerne utgangspunkt i naturen rundt. Velg en gråtone som går litt mot gult eller rødt, og ta også hensyn til at grunnmurfargen ikke bør kollidere helt med husfargen din.

TIPS!

Hva slags maling er brukt fra før? Ta testen: En fille med rødsprit vil løse opp akryl­maling, mens saltsyre vil få silikon­maling til å bruse

Kilder: Ifi.no, Nenad Zuanut/Flügger og Ole Andreas Klaveness/Klaveness Maler- og Byggmesterforretning

10. mars 2014

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.