Blir snølasten på taket for stor, kan det føre til store skader på boligen.
Blir snølasten på taket for stor, kan det føre til store skader på boligen. Bilde: Colourbox

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Fukt, kulde og svingninger i temperaturen kan være en utfordring for boligen, og hver vinter får forsikringsselskapene inn skademeldinger på hus og hytter. Mange av dem skyldes en kombinasjon av vinterens herjinger og boligeieres forsømmelse. Unngå å bli en av del av statistikken.

Her er de vanligste vinterskadene og råd om hvordan du unngår dem.

Vannskader etter frost
Problemet med frosne rør oppstår som oftest i bygninger som står tomme, enten det er hytta på fjellet som ikke er i bruk annet enn i helgene eller det er boligen som står tom gjennom helg eller ferie. Men problemet kan oppstå også når du er tilstede, for eksempel hvis det er trekk og kulde i kjellerrommet der vannet kommer inn.

Når vann fryser, utvider det seg. I rørene er det liten plass for vannet å utvide seg, og resultatet er ofte at det gir etter i rørenes svakeste punkt. Dermed ligger alt til rette for en større vannlekkasje med påfølgende vannskader i boligen.

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper.

Slik forebygger du
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge forsne rør er dermed å sørge for at rørene er beskyttet. Du kan for eksempel velge å enten isolere rørene om det ikke er gjort eller å holde temperaturen tilstrekkelig høy i rommene der rør ligger åpent og utsatt. Husk at dette siste også gjelder når du forlater boliger!

Les også:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

Les mer om hvordan du kan unngå frosne rør.

Farlig vekt på taket
Den første snøen har for lengst falt. Ennå ligger den tynt de fleste steder, men utover vinteren kan små, lette fnugg bli til et tykt og tungt dekke. Ikke bare skaper det arbeid for deg når du må ut og måke, men det kan også føre til skader på boligen om snølasten på taket blir stor nok.

– Følg med på om det er endringer i huset. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, har Vivian Meløysund, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, uttalt.

Slik forebygger du
Har ikke snøen lagt seg på taket ennå, bør du vurdere å ta noen enkel forholdsregler mens du ennå kan. Det handler i stor grad om å undersøke om sikringsutstyr på taket, i form av snøfangere o.l., holder og om skorsteinen er solid nok til å holde vekten av deg om du må bruke den som sikring når du måker taket. Du kan finner flere tips om dette i artikkelen Tak - noen enkle forholdsregler.

Du bør sørge for å måke taket før det kommer så langt. Pass bare på at taket blir måket jevnt, da skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning. Les mer om dette i artikkelen Har du en tankbil på taket?

Dårlig inneklima
Riktig ventilasjon i boligen er viktig, spesielt om vinteren når mange har en tendens til å stenge for den naturlige ventilasjonen som kommer gjennom luftespalter og vinduslufting.

Les også:

Flott med små fliser

Det triste standardbadekaret og servantene har fått et realt løft med ny mosaikk-kledning. Vegger og gulv ble frisket opp med ny maling. Alt for...

Utilstrekkelig ventilasjon fører til at det blir for lite frisk luft i boligen og det kan oppstå kondens på vindu og vegger. Det kan igjen føre til at det oppstår mugg i boligen, noe som gir dårlig inneklima og kan føre til helseproblemer.

Slik forebygger du
Det viktigste grepet er å bedre ventilasjonen i boligen. Husk at hvis du fyrer med ved i boligen, vil du trenge ekstra tilgang på frisk luft for å unngå undertrykk.

Har du naturlig ventilasjon må du sørge for at luftespalter og ventiler er åpne, og du må gi boligen en god gjennomlufting en eller flere ganger om dagen. Det er bedre å sette vindu på fullt gap i fem-ti minutters tid enn å la det stå med en liten glipe åpen hele dagen. Vurder også om det ikke er på tide å få innført balansert ventilasjon i boligen.

I tillegg er det viktig at du reduserer fuktigheten i boligen. Høy luftfuktighet har mange årsaker. Vi puster og svetter ut damp, vi vanner planter, koker kaffe, lager mat, vasker huset, og tørker klær. Du må selv analysere situasjonen i boligen og vurdere hvilke tiltak du kan gjøre i hjemmet.

Du kan lese mer om dette i artikkelen Fukt i hus gir mugg i hjemmet.

Les også:

Tryggere med innbruddsikre vindu

Med innbruddsikre vinduer kan du reise på ferie i trygg forvissning om at du har gjort det ekstra vanskelig for eventuelle innbrudstjuver å ta seg...

30. desember 2011
Mer om Fasade og grunnmur

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overraskelse i form av sopp, råte eller andre fuktskader i huset.

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor! 

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta. 

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Proffenes tips om vedlikehold

Fasade og grunnmur "Gjør det hvert år!" Det er proffenes enstemmige råd til alle huseiere. Vi snakker om den årlige sjekken av huset ditt.