Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur

En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

Som huden beskytter kroppen, beskytter kledningen huset. Men uten vedlikehold forfaller det meste.  En vårlig sjekk av de mest utsatte punktene på boligen er derfor en god investering. På den måten fanger du opp eventuelle skader før de blir for omfattende.

Dersom du i løpet av runden finner tegn til skader som er i startfasen, eller i ferd med å utvikle seg, er det på tide å foreta et besøk til byggvarehuset eller fargehandelen for å få informasjon om hvordan du kan bøte på skaden.

Inngangsdør og tram er ofte utsatt.
Inngangsdør og tram er ofte utsatt.

Fra topp til tå
Begynn med grunnmuren. Har det i løpet av vinteren falt av puss, kan du få fuktskader i byggesteinen. Er det setningsskader, oppstår de gjerne som sprekker i murfasaden. Begge deler er punkter som må sjekkes og utbedres. Har det rent vann, med det resultat at muren er blitt misfarget, finn ut hvorfra og hvorfor. Se også etter antydninger til soppangrep. Dersom muren er malt, har kanskje malingen begynt å flasse av og den trenger et nytt strøk.

Veggkledningen er ofte utsatt for sopp og råte.
Den nederste delen av panelet er ofte utsatt for sopp og råte.

Kledningen 
Når muren er sjekket er det tid for å ta for seg veggkledningen. Begynn nederst, den delen er mest utsatt.  Spesielt de stedene der regn kan sprute opp fra bakken og inn på underkanten av panelet. Et godt råd er å gi kantveden i bunnen et strøk med maling hvert år. Gjerne etter en omgang med soppdrepende middel. Se etter sprekker i panelet, der kan det oppstå fuktskader. Ta en titt rundt rørgjennomføringer, elektriske koblingsbokser, rundt utelamper og beslag for nedløpsrør. Alle områder hvor det lett kan oppstå fuktskader som kan spre seg dersom de ikke tas hånd om. Ta også en titt på nedløpsrørene for å se om de er i forsvarlig stand. Glem ikke å sjekke under takutspring, et sted det kan oppstå kondensskader.

Vurder også malingen eller beisens generelle tilstand. Er det behov for å gi hele huset et nytt strøk?

Les også:

Kunsten å anlegge plen

Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Dører og vinduer
Husets øyne trenger også en sjekk etter vintersesongen. Har det oppstått eventuelle rådeskader? Gå over alle kroker og kriker nøye, både mot glasset og kledningen forøvrig. Har malingen flasset av, er det et faresignal. Vannbretten bør også undersøkes, både på oversiden og på undesiden. Her kan det lett oppstå skader. Har du kittede vinduer, sjekk kittens tilstand og kitt om nødvendig.

Det samme gjelder dørene, gå nøye over for å sjekke etter skader, spesielt i ned- og underkant. Gi samtidig hengslene et drypp olje, det er det sikkert behov for. Ta også en titt på trammen og rekkverk for å se om disse holder mål.

Takstein, nedløpsrør og toppbord bør sjekkes nøye opp.

Takstein, nedløpsrør og toppbord bør sjekkes nøye.

Toppen
Taket er den delen av huset som får hardest medfart i løpet av vinteren. Har du takstein så sjekk at de er hele. annen takkledning som plater eller tjærepapp, bør undersøkes for å se om alle skjøter fortsatt er tette. Undersøk om takrennene er fulle av løv og kvister, og rens dem om nødvendig. Vindskier og toppbord er utsatte steder som bør sjekkes nøye. På disse stedene bør ikke noe overlates til tilfeldighetene. Ethvert tegn på forfall bør utbedres umiddelbart. Glem ikke pipa, sjekk beslag og se til at taksteinen dekker der den skal dekke. Er det en pusset pipe, så se til at det ikke mangler puss noen steder. Sett opp en liste
Når du har gått over hele boligen, kan du ta for deg punkt for punkt. Sett opp en liste over hva som må gjøres. Da får du en oversikt over hvor mange kvelder og helger som må settes av til vedlikeholdsarbeid. Husk å søke bestand i de tilfellene du er usikker på fremgangsmåten. Gjør du en god innsats i år, kan det hende du slipper unna til neste år.    

Les også:

Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

23 oktober 2008
Mer om Fasade og grunnmur

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket. 

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk og moderne bolig med mange lure løsninger. 

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Sjekk grunnmuren

Fasade og grunnmur Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...