Nå på våren bør du gå over husets fasader.
Nå på våren bør du gå over husets fasader. Bilde: Colourbox

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Så fort snøen er borte og solen titter frem bør du gjøre en innsats for huset.

Dette bør du gjøre:

Fjern skitten fra veggene

Du har kanskje lagt merke til at vinduene dine er skitne på utsiden etter høst og vinter? Det sitter antakelig enda mer skitt på veggene!

Stryk en fuktig papirdott over veggen, så ser du hvor ille det er.

En mild og fuktig høst har fått svertesoppen til å gro. På lyse hus blir den ekstra godt synlig.

Svertesopp kjennetegnes ved svarte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.

Les også:

10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen

Noen grønnsaker har nærmest evig liv. Man trenger bare dyrke dem igjen og igjen!

Svertesopp fjernes ved vask. Bruk husvask til årlig rengjøring eller kraftvask ved nymaling. Desinfiser deretter med sopp- og algedrepende middel før en eventuelt ny overflatebehandling skal utføres.

Velg gjerne en regnværsdag som vaskedag. Da får vaskemidlene tid til å virke.

For å unngå overflatesopp/svertesopp må overflatebehandlingen inneholde sopphindrende midler.

De fleste overflatebehandlinger, både grunning og toppstrøk, inneholder midler mot fargeskadesopper, såkalte fungicider.

– Komposisjonsmaling, enkelte linoljemalinger og enkelte tjærebaserte produkter er derimot ikke tilsatt midler som hemmer soppvekst. Opplysninger om tilsats av fungicider mot fargeskadesopper fins i produsentenes produktdatablader. Sammenliknende tester har vist at det er forskjeller mellom overflatebehandlinger med tanke på motstandsdyktighet mot fargeskadesopper. Når man velger produkt, anbefales det å be om dokumentasjon på motstandsdyktighet fra produsenten, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Overflatebehandling av utvendig trevirke.

Sjekk taket og takrennene

Les også:

Valg og rengjøring av benkeplater

Har du benkeplate i laminat, heltre, flis, komposittmateriale og naturstein? Her får du fordeler og ulemper, samt tips til vedlikehold.

Taket bør sjekkes både vår og høst.

  • Sjekk at taksteinene ligger på plass, særlig langs mønet kan steinene har flyttet på seg.
  • Er pipa i orden? Pipehatter kan ha fått hull, steiner kan ha løsnet.
  • Sjekk at taktekkingen er like hel og uten sår
  • Sjekk at takfot, vindski og pipebeslag er frie for rust.
  • Fjern eventuell mose. Mosen kan børstes vekk eller fjernes ved bruk av algedrepende middel.

I takrennene fraktes det mye bøss med snø og regnvann. Ikke stol på at nedløpene er åpne. De kan være tettet av løv og skitt.

Ta opp hageslangen og spyl takrenner og nedløpsrør. Oppdager man at nedløpsrøret er tett kan du skru av den nederste delen av nedløpsrøret og stikke et kosteskaft opp i den øverste delen, i tillegg må du spyle den nederste delen ren.

Undersøk også nedløpsrørene uvendig, ispropper kan ha sprengt dem i stykker.

Det finnes også produkter som kan gjøre jobben lettere for deg:

Les også:

Slik vanner og steller du orkideer

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

Om takrennene dine ofte fylles opp av løv bør du vurderere løvfangere.

Dører og vinduer

Sjekk for råteskader rundt vindu og dører og se til at vannbrett og beslag sitter som de skal. Gi gjerne dørhengslene et lite oljedrypp.

Sjekk grunnmuren

Det er mye rart som kravler rundt på bakken rundt husveggen og som vil inn i huset.

Sjekk derfor at det ikke er hull i ventilnettingen. Fjern også for spindelvev og annet som kan stenge lufttilgangen.

Se også etter sprekker i grunnmuren, det er alltid en risiko for sprekker i muren og små bevegelser i bygningskroppen. Om du finner skader på grunnmuren kan det være lurt å ta bilder og notere seg når skaden ble oppdaget.

Dører kan være vanskelig å åpne. Er du litt hendig kan du fikse dette selv. Hvis ikke - ta kontakt med en håndverker som kan hjelpe deg.

Fiks fuktfellene

Endeveden på stående kledning har en tendens til å trekke vannet oppover. Grunnen er, i følge ifi.no, den såkalte kapillærkraften. Den besørges av de tynne rørene i veden, som i levende trær er der for å transportere vann oppover.

Kjennes enden av bordene porøse og smuldrete, betyr det at råten arbeider. Stikk med en syl eller liknende oppover langs bordet. Den skal ikke kunne gå langt inn. Frisk endeved bør tettes grundig med maling eller olje.

Fuktfeller på steder du ikke ser:

  • Sjekk oppunder takskjegg
  • Rundt og bak trapper
  • I vinduskarmer

Kilder: ifi.no, SINTEF Byggforsk - Byggforskserien

12. april 2012

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.