Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!


Så fort snøen er borte og solen titter frem bør du gjøre en innsats for huset.

Dette bør du gjøre:

Fjern skitten fra veggene

Du har kanskje lagt merke til at vinduene dine er skitne på utsiden etter høst og vinter? Det sitter antakelig enda mer skitt på veggene!

Stryk en fuktig papirdott over veggen, så ser du hvor ille det er.

En mild og fuktig høst har fått svertesoppen til å gro. På lyse hus blir den ekstra godt synlig.

Svertesopp kjennetegnes ved svarte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.

Svertesopp fjernes ved vask. Bruk husvask til årlig rengjøring eller kraftvask ved nymaling. Desinfiser deretter med sopp- og algedrepende middel før en eventuelt ny overflatebehandling skal utføres.

Velg gjerne en regnværsdag som vaskedag. Da får vaskemidlene tid til å virke.

For å unngå overflatesopp/svertesopp må overflatebehandlingen inneholde sopphindrende midler.

De fleste overflatebehandlinger, både grunning og toppstrøk, inneholder midler mot fargeskadesopper, såkalte fungicider.

– Komposisjonsmaling, enkelte linoljemalinger og enkelte tjærebaserte produkter er derimot ikke tilsatt midler som hemmer soppvekst. Opplysninger om tilsats av fungicider mot fargeskadesopper fins i produsentenes produktdatablader. Sammenliknende tester har vist at det er forskjeller mellom overflatebehandlinger med tanke på motstandsdyktighet mot fargeskadesopper. Når man velger produkt, anbefales det å be om dokumentasjon på motstandsdyktighet fra produsenten, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Overflatebehandling av utvendig trevirke.

Sjekk taket og takrennene

Taket bør sjekkes både vår og høst.

  • Sjekk at taksteinene ligger på plass, særlig langs mønet kan steinene har flyttet på seg.
  • Er pipa i orden? Pipehatter kan ha fått hull, steiner kan ha løsnet.
  • Sjekk at taktekkingen er like hel og uten sår
  • Sjekk at takfot, vindski og pipebeslag er frie for rust.
  • Fjern eventuell mose. Mosen kan børstes vekk eller fjernes ved bruk av algedrepende middel.

I takrennene fraktes det mye bøss med snø og regnvann. Ikke stol på at nedløpene er åpne. De kan være tettet av løv og skitt.

Ta opp hageslangen og spyl takrenner og nedløpsrør. Oppdager man at nedløpsrøret er tett kan du skru av den nederste delen av nedløpsrøret og stikke et kosteskaft opp i den øverste delen, i tillegg må du spyle den nederste delen ren.

Undersøk også nedløpsrørene uvendig, ispropper kan ha sprengt dem i stykker.

Det finnes også produkter som kan gjøre jobben lettere for deg:

Om takrennene dine ofte fylles opp av løv bør du vurderere løvfangere.

Dører og vinduer

Sjekk for råteskader rundt vindu og dører og se til at vannbrett og beslag sitter som de skal. Gi gjerne dørhengslene et lite oljedrypp.

Sjekk grunnmuren

Det er mye rart som kravler rundt på bakken rundt husveggen og som vil inn i huset.

Sjekk derfor at det ikke er hull i ventilnettingen. Fjern også for spindelvev og annet som kan stenge lufttilgangen.

Se også etter sprekker i grunnmuren, det er alltid en risiko for sprekker i muren og små bevegelser i bygningskroppen. Om du finner skader på grunnmuren kan det være lurt å ta bilder og notere seg når skaden ble oppdaget.

Dører kan være vanskelig å åpne. Er du litt hendig kan du fikse dette selv. Hvis ikke – ta kontakt med en håndverker som kan hjelpe deg.

Fiks fuktfellene

Endeveden på stående kledning har en tendens til å trekke vannet oppover. Grunnen er, i følge ifi.no, den såkalte kapillærkraften. Den besørges av de tynne rørene i veden, som i levende trær er der for å transportere vann oppover.

Kjennes enden av bordene porøse og smuldrete, betyr det at råten arbeider. Stikk med en syl eller liknende oppover langs bordet. Den skal ikke kunne gå langt inn. Frisk endeved bør tettes grundig med maling eller olje.

Fuktfeller på steder du ikke ser:

  • Sjekk oppunder takskjegg
  • Rundt og bak trapper
  • I vinduskarmer

Kilder: ifi.no, SINTEF Byggforsk – Byggforskserien