Bilde: Colourbox

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Murhus har ry på seg for å ha mindre behov for utvendig vedlikehold enn trehus, men fullstendig vedlikeholdsfri er det nok ikke. Også hus med pussede fasader trenger ettersyn og litt vedlikehold.

– En pusset fasade kan ha en levetid på 50 år ved normalt vedlikehold, men istykkerrustete sålbenkbeslag, dårlige nedløpsrør, lekkende tak osv. kan selvsagt forkorte levetida betydelig, mener Per Hemgren og Henrik Wannfors, forfatterne bak den klassiske oppslagsboken Alt om huset.

Pussing krever riktige materialer og korrekt utførelse av arbeidet og er en jobb for yrkesfolk.

– Litt vedlikeholdsarbeid med fylling av sprekker eller skader etter mekanisk påvirkning kan derimot sikkert huseieren gjøre selv, tror Hemgren og Wannfors.


Behov for vedlikehold: Puss varer ikke evig.

Små og store sprekker
Typiske skader på pussfasaden er at det oppstår sprekker i pussen eller at pussen løsner fra underlaget. Sprekker som går diagonalt kan skyldes setninger i grunnen. Disse kan noen ganger også sees på innsiden av huset. Er det store sprekker bør de tettes slik at vann ikke trenger inn i fasaden.

Men ikke alle sprekker behøver å repareres. Noen kan det også lønne seg å la være.

Les også:

Mer plass til oppbevaring ute?

Lagertelt - passer ideelt for snøfreser, gressklipper, ved, hageredskap, ATV, motorsykler og hageredskap m.m.

– Såkalte krympesprekker, hårtynne sprekker, gjør ingen skade og bør derfor få bli stående som de er. Det er bare en ompussing av fasaden som kan få bort disse sprekkene, og det er kanskje mer enn det som er nødvendig, mener Hemgren og Wannfors.

Puss som løsner
Når puss løsner fra veggen, skyldes ofte at fukt har fått trenge inn i pussen. Blir det kuldegrader, kan den frosten sprenge den fuktige pussen vekk fra underlaget. Men det kan også skyldes at det opprinnelige pussarbeidet ikke har vært riktig utført.

– Små flekker av løsnet puss kan kanskje huseieren selv fylle igjen, men er det store flater og pussen ellers virker tvilsom, blir det spørsmål om totalrenovering, et ganske omfattende prosjekt, sier Hemgren og Wannfors.

De anbefaler at man får undersøkt hva huset er pusset med før man går i gang med et større renoveringsarbeid. Dette for å sikre at ny og gammel puss fungerer godt sammen.

– I verste fall oppstår det også sprekker i skjøten mellom gammel og ny puss, advarer Hemgren og Wannfors.

Les også:

Viser fuktmåleren dette tallet er treverket for vått

Skal du jobbe med tre utendørs, bør treverket være tilstrekkelig tørt. Dette sjekker du enkelt med en fuktmåler.

5. april 2010
Mer om Fasade og grunnmur

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overraskelse i form av sopp, råte eller andre fuktskader i huset.

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor! 

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta. 

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Proffenes tips om vedlikehold

Fasade og grunnmur "Gjør det hvert år!" Det er proffenes enstemmige råd til alle huseiere. Vi snakker om den årlige sjekken av huset ditt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no