Bilde: Colourbox

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Murhus har ry på seg for å ha mindre behov for utvendig vedlikehold enn trehus, men fullstendig vedlikeholdsfri er det nok ikke. Også hus med pussede fasader trenger ettersyn og litt vedlikehold.

– En pusset fasade kan ha en levetid på 50 år ved normalt vedlikehold, men istykkerrustete sålbenkbeslag, dårlige nedløpsrør, lekkende tak osv. kan selvsagt forkorte levetida betydelig, mener Per Hemgren og Henrik Wannfors, forfatterne bak den klassiske oppslagsboken Alt om huset.

Pussing krever riktige materialer og korrekt utførelse av arbeidet og er en jobb for yrkesfolk.

– Litt vedlikeholdsarbeid med fylling av sprekker eller skader etter mekanisk påvirkning kan derimot sikkert huseieren gjøre selv, tror Hemgren og Wannfors.


Behov for vedlikehold: Puss varer ikke evig.

Små og store sprekker
Typiske skader på pussfasaden er at det oppstår sprekker i pussen eller at pussen løsner fra underlaget. Sprekker som går diagonalt kan skyldes setninger i grunnen. Disse kan noen ganger også sees på innsiden av huset. Er det store sprekker bør de tettes slik at vann ikke trenger inn i fasaden.

Men ikke alle sprekker behøver å repareres. Noen kan det også lønne seg å la være.

Les også:

De nye smarte fasadematerialene

Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasademateri...

– Såkalte krympesprekker, hårtynne sprekker, gjør ingen skade og bør derfor få bli stående som de er. Det er bare en ompussing av fasaden som kan få bort disse sprekkene, og det er kanskje mer enn det som er nødvendig, mener Hemgren og Wannfors.

Puss som løsner
Når puss løsner fra veggen, skyldes ofte at fukt har fått trenge inn i pussen. Blir det kuldegrader, kan den frosten sprenge den fuktige pussen vekk fra underlaget. Men det kan også skyldes at det opprinnelige pussarbeidet ikke har vært riktig utført.

– Små flekker av løsnet puss kan kanskje huseieren selv fylle igjen, men er det store flater og pussen ellers virker tvilsom, blir det spørsmål om totalrenovering, et ganske omfattende prosjekt, sier Hemgren og Wannfors.

De anbefaler at man får undersøkt hva huset er pusset med før man går i gang med et større renoveringsarbeid. Dette for å sikre at ny og gammel puss fungerer godt sammen.

– I verste fall oppstår det også sprekker i skjøten mellom gammel og ny puss, advarer Hemgren og Wannfors.

Les også:

Fasader som trenger lite vedlikehold

Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

5. april 2010

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no