Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.


Det nærmer seg vår, og det er på tide å ta den årlige sjekkrunden for å se om boligen din har kommet seg helskinnet gjennom nok en hard, norsk vinter.

Er det én ting du ikke vil ha, er det fukt i kjelleren, så en utvendig sjekk er en god forsikring mot innvendige skader.

Skader

Aller først er det en del du kan gjøre for å forebygge skader. Noen planter og trær – for eksempel popler – bør ikke plantes for tett på huset, siden de har omfattende rotsystemer som kan bryte ned muren dersom de får trengt seg inn i en liten sprekk.

Røttene kan dessuten ødelegge drensledningen, og dermed skape trøbbel for dreneringen. Snakk gjerne med en gartner før du bestemmer deg for beplantning langs husets mur.

Å ha busker stående nær grunnmuren gjør også sitt til å skape fuktige og skyggefulle steder, noe som igjen gjør huset ditt mer utsatt for sopp- og algeangrep.

Sjekk langs muren etter sprekkdannelser. Både små og store sprekker kan enkelt repareres med forskjellige sparkel- eller fillermasser for utvendig bruk på murpuss.

Regelmessig maling av grunn­muren forebygger skader. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Rengjøring

For å være helt sikker på at du har funnet alle skader og sprekker på grunnmuren, må den rengjøres skikkelig.

Høytrykksspyling er aller best, for da får du gjerne spylt vekk skitt som kan skjule skadene. Bruk et husvaskmiddel når du spyler eller vasker muren.

Grundig rengjøring er spesielt viktig dersom muren trenger ny maling, og det at grunnmuren er ren og pen, forebygger også nye skader.

Når muren er ren (og all såpe skyllet bort), må du børste eller skrape bort all løs maling. En stålbørste er fin å bruke til dette. Deretter bør du ha på et soppmiddel, som skal sitte på i et par-tre dager før du maler.

Maling

Hvis muren støver og du har områder med bar murpuss, er du nødt til å grunne eller seise muren først. Seis er en tyntflytende væske som pensles eller rulles på.

Den sørger for at malingen sitter godt, og binder også løse partikler.

Selve malingen bør du gi to strøk. Det blir både penest og mest holdbart. Husk å tilpasse malingen etter underlaget! Hvis du har vært flink til å vedlikeholde grunnmuren din, kan du nøye deg med ett strøk.

Hva slags maling bør du bruke?

Det er typen grunnmur og murpuss som bestemmer hva slags maling du bør benytte. Det viktigste er at malingen lar fukt slippe ut. Mur og puss er porøse materialer som lett suger til seg fuktighet, og den fukten som kommer fra huset, må slippes ut – ikke stenges inne i muren og lage fuktskader.

Sjekk hvilken maling muren din har fra før, og mal med den samme typen:

  • Til Leca-blokker eller Siporex (uten armeringsjern), bør du bruke en silikat- eller silikonmaling som puster godt.
  • Til støpt betong som har armeringsjern, er det best å bruke akrylmaling for mur.

Fargevalg

Ta gjerne utgangspunkt i naturen rundt. Velg en gråtone som går litt mot gult eller rødt, og ta også hensyn til at grunnmurfargen ikke bør kollidere helt med husfargen din.

TIPS!

Hva slags maling er brukt fra før? Ta testen: En fille med rødsprit vil løse opp akryl­maling, mens saltsyre vil få silikon­maling til å bruse

Kilder: Ifi.no, Nenad Zuanut/Flügger og Ole Andreas Klaveness/Klaveness Maler- og Byggmesterforretning