Hvordan velge riktige fliser

Fliser skal ikke bare være pene å se på. De skal også tåle bruken. Her gir vi deg råd om hva du skal se etter når du velger fliser.


Flislegging er noe mange velger å gjøre selv. Men vet du egentlig hva du skal se etter når du skal kjøpe fliser?

Arne Nesje er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og forsker ved Sintef. Han er også Vi i villas flisekspert, og deler villig sine råd med leserne.

Det første du skal tenke på når du skal velge flis, er selvsagt hvor flisene skal legges. Er det gulv eller vegger som skal flislegges? Skal flisene brukes i våtrom eller i et vanlig rom?

Iøynefallende: Men vil du være like glad for valget om tre år?

Sklisikkerhet
– På gulv er det en egenskap vi ikke etterspør på veggene, og det er sklisikkerhet. Det gjelder spesielt for våtrom og inngangspartiet, hvor flisene blir glattere når de blir våte, sier Nesje.

– Flisene er inndelt i grupper og gradert med en skala slik at det skal være lett å finne riktig flis. Fliser for våtrom er for eksempel merket med barfotkategori A, B eller C, hvor A er den minst sklisikre typen og C har størst sklisikkerhet. Der hvor man går barfot og det kan bli glatt av såpevann, som i badet,  skal du velge klasse B. I andre tørre områder holder det med A, forklarer Nesje.

Tilsvarende gradering finnes for fliser som skal brukes i inngangspartiet.
– Fliser som skal brukes der man går mye med skotøy, for eksempel i inngangspartier, på terrasser og lignende, er merket med R, samt et tall. Jo høyere tall, desto bedre er sklisikkerheten. Men velg ikke høy sklisikkerhet der du ikke trenger det. Det gjør renholdet tungvindt, påpeker Nesje.

I tillegg til våtrommene, er inngangspartiet er et område hvor du bør være spesielt nøye i valg av fliser. Ikke bare kan flisene her bli våte, og dermed glatte, når regn og søle tråkkes inn, de er også gjerne utsatt for stor slitasje.

Flis etter bruksområde
–  Generelt er ei gulvflis sterkere mot slag og støt og mer robust enn ei veggflis. Hvis du har et område hvor du har stor slitasje, for eksempel i et inngangsparti med sand og grus utenfor, bør du velge en porcellenatoflis. De har en robust overflate med eller uten glasur, anbefaler Nesje.

Flistypene inndeles i tre grupper avhengig av hvor sterkt og tett selve godset er. Gruppe 1-fliser er sterke og suger neste ikke vann. Gruppe 3- fliser har et mer porøst gods og tar opp vann.

– Gruppen står på forpakningen. For eksempel er en gruppe 3 flis en typisk veggflis og ikke anbfalt for gulv. Den har blant annet en glasur som ikke er laget for å tråkkes på.

Men er du i tvil, bør du spørre selgeren om du har valgt riktig.
– Går du til en flisbutikk med betjening, vil de gi de råd om hvilke fliser du bør velge hvor. Handler du der det er pallesalg og selvplukk er du mer overlatt til deg selv. Desto viktigere er det at du har satt deg inn i hva du trenger og skal se etter. Les på forpakningen eller på oppsatte plakater hva er kvalitetsklasse, skliklasse, glasur, formater, sier Nesje.

Farge og størrelse
En annen ting å vurdere, er størrelsen på flisene. Store fliser har både fordeler og ulemper kontra små fliser. 

I tillegg til sklisikkerhet, størrelse og robusthet, er fargevalg en viktig avgjørelse. Med farger kan vi påvirke humøret, og hvilke farger vi velger på flisene er avgjørende for helheten i rommet.

– Vi anbefaler at du velger farger som er så allment aksepterte at det er lett å selge boligen en gang i fremtiden. Er du glad i en farge som ingen andre er glad i, bør du tenke deg om før du velger den til flisene, sier Nesje.

Han minner om tidligere tiders fargetrender, med rosa eller avocadofargede klosett og servanter. En gang var dette det hotteste man kunne få, men det tok ikke lang tide før de nøytrale, lyse fargene kom tilbake.

– Farger, overflater og størrelser går i motebølger. Du kan heller bruke farge i innredning, på gardiner, håndklær, sier Nesje.