Fukt, sopp, gnagere og frost er boligens verste fiender

Det er enkelte ting som er verre for boligen enn andre. Disse er de fem verste fiendene du har i huset.


Fukt
Hva er det:
Fuktskader kan oppstå både innenfra og utenfra. Innvendig er det gjerne lekkasjer fra rør eller dårlig utarbeidet våtrom som fører til fuktproblemer. I tillegg kan dårlig ventilasjon føre til fuktproblemer. Da er det fukten fra matlaging, klesvask, dusj, og utånding og så videre som ikke blir ventilert ut av bygger og som forårsaker problemer. Når fukten skyldes ytre omstendigheter i form av nedbør, er det gjerne mangelfull drenering, tette eller skadde takrenner, skader i fasaden, eller feil materialvalg som gjør at fukten blir et problem i boligen.

Fukt er boligens aller verste fiende. I tillegg til at fukt kan føre til råte som i verste fall kan totalskade boligen, kan den også ha konsekvenser for helsen til de som bor der.

– Fukt og vannskader kan også medføre vekst av mugg. Fukt og mugg gir et dårlig innemiljø for alle som bor i huset, og kan medføre allergier og andre symptomer, advarer Anticimex.

Mugg: Fukt kan føre til mugg og dårlig inneklima.

Mugg: Fukt kan føre til mugg og dårlig inneklima. Foto: Colourbox

Hvordan unngår du det:
Et riktig bygget hus med godt og jevnlig vedlikehold er den beste forutsetningen for å unngå fukt. Bad og vaskerom skal være bygget i henhold til våtromsnormen, dreneringen må være i stand til å holde kjellerrom tørre, tak og takrenner skal lede nedbør bort fra huset, ventilasjonen må være god nok gjennom hele året til å føre fukt ut av huset og frisk luft inn.

Hussopp
Hva er det:
Et av problemene som kan oppstå om du ikke får bukt med fuktproblemer, er at du får ekte hussopp i boligen.

– Ekte hussopp er unik blant råtesoppene ved at den kan frakte med seg sitt eget vann fra fuktige steder til tørre steder. Dermed kan tørre konstruksjoner i huset fuktes ned og begynne å råtne. Når treverket råtner blir cellulosen spist opp, og når cellulosen forsvinner krymper veden sammen og sprekker opp i form av små kuber. Treet blir da lett og farlig sprøtt og mister bæreevnen, sier Anitcimex.

Hvordan unngår du det:
I følge Anticimex oppstår ekte hussopp oftest fra lagret ved eller treverk som ligger vått i kontakt med jord eller murverk. Du bør derfor ikke lagre ved eller lignende i krypkjeller. Du bør også unngå at tøy, papp, papir eller trevirke oppbevares direkte på et fuktig kjellergulv.

I tillegg er det viktig å hindre alle former for fuktskader i bygget. Kjelleren bør undersøkes med jevne mellomrom, og den skal heller ikke innredes om den ikke er 100% tørr og egnet som oppholdsrom.

Gnagere
Hva er det:
Mus og rotter er blant våre vanligste skadedyr i boliger. Bortsett fra at noen synes de er ekle å ha i hus, er det største problemet med gnagere nettopp gnagingen. Rotter og mus har fortenner som vokser hele tiden, og dette kontrollerer de ved å gnage. Det kan føre til store skader i boligen og de kan komme til å ødelegge det elektriske anlegget ved gnagingen. I verste fall kan det gi kortslutning og brann.

I tillegg kan musene ødelegge isolasjonen når de bygger reir, og særlig rotter kan spre smitte ved at de forflytter seg fra skitne områder som kloakknettet og inn i boligen, til kjøkken eller spiskammers.

Gnagerplager: Mus og rotter kan skade boligen med gnagingen sin.

Gnagerplager: Mus og rotter kan skade boligen med gnagingen sin.

Hvordan unngår du det:
– Det er viktig å sikre bygninger slik at mus og rotter ikke kommer inn gjennom f.eks. sprekker i porter og ventiler. Gode rutiner for renhold, lagring og avfallshåndtering er viktige forebyggende tiltak, som kan redusere mulighetene for inntrekk av mus og rotter, sier ABS Skadedyrkontroll.

Frost

Vinterkulde: Frost og kulde fører hvert år til skader for store verdier i norske hjem.

Vinterkulde: Frost og kulde fører hvert år til skader for store verdier i norske hjem.

Hva er det:
Hver vinter forårsaker vinterkulda mange skader på boliger. I fjor kom det samlede beløpet for alle frostskader opp i en milliard kroner, i følge beregningert gjort av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). De største skadene oppstår i forbindelse med vannrør som fryser og deretter sprekker. Det kan gi store oversvømmelser i boligen.

Hvordan unngår du det:
Sørg for å holde boligen tilstrekkelig varm, også når du er bortreist. Pass også på at det er ikke er trekk i rom med nakne rør, og vurder eventuelt å isolere vannrørene. Skal du reise bort, enten det er sommer eller vinter, bør du stenge av hovedkranen og tømme rørene for vann før du drar.

Heksesot
Hva er det:
Heksesot er mørke, klebrige og skjemmende sotflekker som plutselig dukker opp på vegger, i skuffer eller skap, og som vanskelig lar seg vaske vekk. Dette er først og fremst et kosmetisk problem, og fører hverken til helseproblemer eller direkte skader på boligen. Her kan du lese mer om hva heksesot er.

Når vi likevel velger å liste heksesot opp som en av de fem verste fiendene, skyldes det at dette er et gjenstridig og tidkrevende problem å bli kvitt. Første bud er å bedre ventilasjonen i boligen, for heksesot er en indikasjon på at denne ikke er god nok. Deretter må heksesoten vaskes bort, før det males på nytt. Du kan lese mer om hvordan du blir kvitt heksesot her.

Hvordan unngår du det:
God ventilasjon og jevn temperatur hele året gjennom er viktig. Like viktig er det å legge oppussingen til vårparten når det er varmt nok til at du kan lufte godt ut i lang tid. Høst og vinter bør du unngå all maling og renovering innendørs.