Mugg- og råtesopper og skadedyr trives i krypkjelleren

Er du klar over at huset ditt har krypkjeller? Hvis ikke bør du sjekke nå - for her kan muggsopp, råtesopp og skadedyr trives.

Det finnes rundt 350 000 krypkjellere i Norge. Ikke alle er klar over at deres hus har en, mener skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, Svein Stormoen.

– Vi opplever at det er først når huseieren oppdager fuktskader i huset, og skjønner at det stammer fra et sted under stuegulvet, at de blir de oppmerksomme på at de har et kjellerrom, sier Stormoen i en pressemelding.

Slike lave kjellervarianter er ofte uten inngang. De er vanskelig å se med mindre man vet at de er der.

– Krypkjellerne er et resultat av at det bygges nær grunnen, rett på en grunnmur. Konstruksjonen kan fungere godt, men den kan også by på problemer, særlig hvis det gjøres oppussingsarbeider, sier Stormoen.

Så lenge kjellerrommet har naturlig utluftning vil mye av fukten forsvinne av seg selv. Men hvis det etterisoleres eller legges et tettere gulv, gjerne over det gamle gulvet, vil krypkjelleren bli tett, og fukten slipper ikke ut.

Muggsopp, råteskader og skadedyr i krypkjeller

– Vi ser mange eksempler på krypkjellere som er hardt angrepet av muggsopp og råteskader, eller som har feil som burde utbedres, sier Stormoen.

Stripet borebille er et skadedyr som trives i høy luftfuktighet. Den borer ganger i treverket.

– I verste fall kan konstruksjonen ødelegges av råte og skadedyr. Det kan bli svært kostbart hvis hele bjelkelaget må byttes ut, sier han.

For beboerne i huset kan et fuktproblem i krypkjelleren være direkte helseskadelig.

– Når luften fra krypkjellere med muggvekst stiger opp i boligen, skaper den dårlig inneklima. Hodepine og tett nese kan være et resultat av store mengder muggsporer i luften, sier Stormoen.

Hva gjør du om du har fukt i krypkjelleren?

Har du et fuktproblem i kjelleren, kan en avfukter være en god løsning. Det er et apparat som fører fuktig luft ut av rommet og gir tørr luft tilbake til krypkjelleren.

– Fuktigheten kommer gjerne fra grunnen i kjelleren eller den trenger inn via en utett mur. I noen tilfeller føres fuktigheten inn fra luften som ventileres inn. Det kan være lurt å kartlegge årsaken til fuktigheten før du bestemmer deg for å sette i gang tiltak, sier han.

Er du usikker på hvor stort problemet er, eller hva det skyldes, kan det være lurt å få profesjonelle til å se på det.

– I noen tilfeller kan fuktskadene ha utviklet seg over flere tiår. Istedenfor å få panikk og gjøre forhastede tiltak, er det bedre å utrede problemet og finne gode og varige løsninger, sier Stormoen.

Krypkjellere bør aldri brukes til å oppbevare materialer eller annet, men holdes tomme og luftige.

Dette bør du sjekke:

  • Først, finn ut om du har en krypkjeller.
  • Finn en vei inn til kjelleren, eventuelt må du lage en inspeksjonsluke inn til kjellerrommet.
  • Bruk nesen for å lukte om det er mugg og fuktighet i luften.
  • Ser deler av konstruksjonen inne i kjellerrommet råtne ut, eller har rast ned, er det et sikkert tegn på skader.
  • Bruk en lommelykt for å oppdage soppangrep på vegger og i tak.
  • Stikk en kniv i de ulike trematerialene. Er det fast og fint er det ikke noe problem. Smuldrer det opp, er det tegn på råteskade.

Årsaker til råteskader i krypkjellere:

  • For lite ventilasjon, gjerne på grunn av for få, for små eller feilplasserte ventiler.
  • Tette ventilåpninger i kalde deler av året vil gi forlenget vekstsesong.
  • For lavtliggende ventilåpninger som vil lede overflatevann inn i krypkjelleren. Avstanden fra underkant av lufteåpning i grunnmur til terreng bør være minimum 150 mm.
  • Krypkjeller brukes som lagerplass for treverk og annet organisk materiale.
  • Manglende fuktsperre som skal hindre avdunsting fra grunnen. Tett eller manglende drenering.

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!