Slik sjekker du om boligen tåler klimaendringene

Endret klima byr på store utfordringer for norske boliger. Derfor bør du lære hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene.


Våtere, varmere og fuktigere. Slik beskriver rapporten Klima i Norge 2100 klimaendringene som Norge har i vente.

Med kraftigere styrtregn, endret flommønster og generelt mer nedbør til alle årstider, blir norske boliger ekstra utsatt. Særlig vannet blir den største utfordringen for huseiere, med langt flere råteskader i sikte.

Dette er bakgrunnen for kampanjen Sjekkhuset.no, arrangert av Miljødirektoratet og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). 

Kampanjen består av 34 råd og tips til hvordan du som huseier kan forebygge klimaskader på huset.

– Vi vet at folk ikke har så mye kunnskap om hvordan de best kan sikre seg mot skader som klimaendringene kan påføre boligen. Vi tror kampanjen vil være nyttig for veldig mange hus- og hytteeiere, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding.

Enkle tiltak folk kan gjøre selv

Tiltakene gjelder alt fra yttertak og vegger, til dører, vinduer, kjellere og loft, samt hagen. 

– Det er mange enkle tiltak folk kan gjøre selv. Gjennom kampanjen ønsker vi å gi en starthjelp til å komme i gang, samtidig som vi får fram at klimaendringene vil påvirke oss alle i hverdagen, sier Hambro.

Rådene er gitt i samarbeid med SINTEF, og gjelder for allerede eksisterende boliger.

– Nye boliger og andre bygg som blir reist i dag, er klare til å møte klimautfordringene. Det har vi sørget for gjennom plan- og bygningsloven. For hus som allerede er bygget, må vi som eiere ta ansvar. Vi må sette husene i stand til å tåle et villere og våtere klima, uten at byggene tar skade av det, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Her er noen av rådene for hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene:

Slik sjekker du yttertaket:

– Fjern løv og sand fra takrenner. Oppsamlet løv og annet rusk fører til at taktekningen holder mer på fuktighet. Det gjør også at takrennene blir tettere og at nedbøren finner nye veier, noe som kan skade andre bygningsdeler.

– Sjekk at taktekningen er tett og sitter som den skal. Manglende takstein, hull i tekning og ødelagte overganger og fuger kan føre til lekkasjer, så sjekk at alt står bra til på taket før høsten setter inn.

– Fjern snø og is fra taket for å unngå takkollaps. Store istapper og issvuller som faller ned kan gi store skader og slite kraftig på takrenner og øvrige deler av taket.

– Sjekk beslaget rundt skorsteinen. Oppstår det lekkasje i overgangen mellom beslag og skorstein, kan det føre til skader på takkonstruksjonen og skorsteinen, noe som kan gi svært kostbare følgeskader.

På sjekkhuset.no kan du enkelt få oversikt om huset ditt tåler klimaet (Skjermdump).  

Slik sjekker du kjelleren:

– Kontroller at kjellerveggen er godt drenert på utsiden. Dårlig drenering rundt huset kan gi stående vanntrykk på grunnmur og kjellervegger. Over tid kan dette føre til lekkasjer.

– Sjekk kjellergulvet. Et betonggulv vil kunne suge opp vann fra grunnen, og avgi fuktig luft som trekker opp i et tregulv.

– Sørg for god ventilasjon i krypkjelleren. Fuktig luft i krypkjelleren kan forårsake oppblomstring av mugg og råtesopp, og kan gi råteskader på bærende konstruksjoner. Luftlekkasjer fra en fuktig krypkjeller kan også trekke opp i resten av huset og gi fuktskader og råte i andre konstruksjonsdeler og materialer.  

Les mer om hvordan du gjennomfører de ulike tiltakene trinn for trinn på Sjekkhuset.no, samt informasjon om tiltak i hagen, loftet, ytterveggen, dører, vinduer og drenering.

Lær hvordan du tar vare på boligen din – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!