Slik blir kjelleren fri for lukt

Vær nøyaktig med alle faser av arbeidet. Da får du aldri mer tull med fukt som trenger inn i huset via kjelleren. Her gjennomgår vi prosjektet trinn for trinn.


Grav hele kjellerveggen fri. Nede må det lages en minst 50 cm bred, plan bunn. Fyll litt grus i bunnen. Hellingen på den skrå sida mot jordbakken avhenger av hvor fast jorda er og hva slags jord det er.

Fins det utstikkende deler på kjellerveggen, må de hogges vekk, slik at ikke knasteplasten blir skadd. Bruk hammer og meisel. Forekommer det mange ujevnheter, kan du leie en effektiv betonghammer. Fyll deretter opp alle fordypninger med sementmørtel som du blander av en del sement til tre deler sand.

Innerst mot grunnmuren monterer du nå platene med grunnmurs-plast. Du kan velge om du vil bruke knasteplast eller plast av rilletypen. Bruker du bare plast og ikke isolasjon, må du avslutte med dekklist øverst.

Skjær til isolasjonen av harde markplater med en isolasjonskniv eller en gammel brødkniv. Husk at du må sette mattene med forskjøvne skjøter. For å få mattene til å stå på plass til du fyller igjen, kan du måtte sette støtter av bord e.l. På toppen må isolasjonen ”dekkes inn”, f.eks. med ei dekklist av plast eller aluminium. Den må festes i veggen og skal hindre vann i å trenge inn mellom isolasjonen og veggen. For å beskytte isolasjonen mot gjenfyllingsmassene kan du sette sementfiberplater på utsida. Et alternativ er å etablere en ventilertfuktbeskyttelse med grunnmursplast på utsida av isolasjonen.

Rull ut drensrør i bunnen av drensgrøfta. Det må legges med et fall på minimum 5 mm per meter mot det punktet der det skal koples på den eksisterende overvannsledningen. Legg et langt rett bord på røret til å holde vaterpasset på. Fallet regulerer du med grusunderlaget.

Fyll nå finpukk rundt drensrøret samtidig med at du sikrer deg at ikke røret forskyver seg. Fyll på ca. en halv meter finpukk til omfylling rundt og over røret. Det bør dessuten legges en filterduk over omfyllingslaget før den videre gjenfyllingen. Filterduken hindrer at fine løsmasser trenger ned i drensrøret. Gjenfyllingen over finpukken bør helst skje med drenerende masser, og hvis ikke det er mulig, bør det i alle fall være et minst 20 cm tykt drenerende lag innerst mot isolasjonen eller mot grunnmursplasten hvis du ikke bruker isolasjon.

Verdt å vite:
Knaste- eller rilleplater utenpå grunnmuren tetter mot vann og ventilerer for fukt innenfra. De fås på rull i ulike bredder og lengder. I tillegg kan det legges f.eks. 50, 75 eller 100 mm tykk Rockwool drens-plate av hard steinull som har fiberduk på utsida. Metoden gir en varm og tett mur, og du kan fylle tilbake med de massene du selv har, uten å kjøpe dyre drensmasser.