Det er mye man skal tenke på ved valg av husfarge, og det blir gjerne verre jo flere farger man har å velge på.
Det er mye man skal tenke på ved valg av husfarge, og det blir gjerne verre jo flere farger man har å velge på. Bilde: Colourbox, Morgue File

Velg riktig farge til huset

Husmaling

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

Mange huseiere planlegger i disse dager å male huset – kanskje i en helt ny farge – og det er nettopp en liten nyanseforskjell som kan utgjøre hele forskjellen.

Vivilla.nos malingssekspert, Heidi Sørensen, mener at man bør være forsiktig med å male huset hvitt. Hvitt har de siste årene vært en av de mest populære husfargene i Norge.

Hvitt er ikke særlig nøytralt

– Mange tenker at hvitt er en nøytral farge, men det stemmer ikke. Mens hvitt nok kan passe ved kysten og i åpne landskap, er hvitt det som skiller seg mest ut og fremheves i naturen forøvrig. Glem heller ikke at de mørke vindusflatene vil stikke seg kraftig ut mot hvite vegger. Hvitt avslører også alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende, sier hun.

Det betyr likevel ikke at du for en hver pris bør unngå hvitt – du kan heller velge en mer dempet tone av hvitt.

Vær forsiktig med grønt og blått

Sørensen advarer også mot farger som grønt og blått.Velger du grønt eller blått bør du vite hva du driver med, fordi det skandinaviske lyset vil forsterke disse fargene.

En annen populær, men vanskelig, farge er rødt. I følge Sørensen er rødt den mest uegnede fargen å bruke ute. Grunnet høyt brekkfargeinnhold er dette, sammen med sterke gulfarger, den fargen som vil falme først. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis, vil kunne falme innen tre–fire år.

Les også:

Stilren peisvarme uten pipe!

Glen Dimplex Nordic AS tilbyr en serie elektriske peiser både med tradisjonell og ultramoderne design.

– Derfor er det viktig å velge et egnet produkt når du skal ha en slik farge. En akrylbasert maling er stabil på farge og glans og derfor det rette valget, anbefaler Sørensen.

Vær nøye ved valg av nyanse

Et annet ankepunkt mot rødt er at det ikke er lett å skape de riktige nyansene. Vil du ha rødfargen litt lysere blir den fort rosa, og vil du ha den mørkere, går den over i burgunder eller brunt.

Husk også at når du skal male utvendig så krever det mer omtanke enn når du skal male innvendig. Det er også en større investering, et mer omfattende arbeide og er slett ikke noe man ønsker å gjøre om igjen hvis resultatet ikke blir som forventet.

Tenk på dette når du velger farge:

1. Lag store oppstrøksprøver

Kjøp noen bokser med utendørsmaling, mal to strøk enten direkte på fasaden eller på løse kledningsbord av samme type.  Se på fargene på ulike tider av døgnet, i solskinn og skygge, før du bestemmer deg.

Les også:

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

2. Bruk fargekart

Malingsprodusentene plukker ut de fargene de mener fungerer best på norske hus og under norske forhold. De fleste fargekart gir også forslag til staffasjefarger.

3. Se på nabohusene

Bor du i et tettbygd strøk bør du ta hensyn til naboene dine. Husk at naboen ser huset oftere enn deg, og det er viktig at den ene fargen ikke slår i hjel den andre. Velg en farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

4. Tenk beliggenhet

Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lysere fasader. Ligger huset nærme en trafikkert vei,  synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger.  Når nabohusene ligger tett, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

Les også:

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

5. Lyset endres med årstiden

Om sommeren vil huset se annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset.  Faktorer som hvor du bor i landet, på et sted med mye eller lite snø eller om du har mange gråværsdager, spiller en rolle for hvor vellykket fargevalget blir.

6. La dørfargen vise veien

Å male inngangsdøren er en forholdsvis liten jobb, og du kan gjerne være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det enkelt å finne riktig vei inn.

7. Detaljene skaper helheten

Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om detaljene (staffasjen), slik som listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger. Brukes samme farge som på kledningen ellers kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lys/mørke eller med fargekontrast. Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. La gjerne staffasjefargen gå igjen på utemøbler, hagegjerde, blomsterkasser, markiser og lignende.

8. Gluggevalg for vinduene

På avstand kan vinduene se ut som svarte hull i fasaden. Med hvit omramming fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser derimot i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

9. Ikke glem grunnmuren

Huset er ikke ferdig malt før grunnmuren har fått sitt. Men velg en annen farge grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset god bakkekontakt.

10. Begrens antallet farger

Fasade, grunnmur, staffasje, vinduer og inngangsdør kan gjerne være i forskjellige farger. Men husk at omgivelsen også har farge slik at fargepaletten blir for stor. Ta opp staffasjefargen i stakittet og i blomsterkassene ved inngangsdøren. Velg en farge på markiser og parasoller som allerede finnes på huset.

11. Vær var med hvitt

Hvitt er ikke en nøytral husfarge. Siden hvitt reflekterer lys svært godt, vil husets arkitektur og detaljer fremheves ved hjelp av lys og skygge. Dempede hvittoner, med detaljfarger brukket med sort, får huset til å skli bedre inn i omgivelsene.

12. Studer husets stil

Trehus, murhus, tømmerhus og bygårder fargesettes ulikt ulike steder og til ulike tider, og ved å studere husets stilart kan man finne ut hvordan vi tradisjonelt har fargesatt lignende fasader. Det anbefales ikke å være slave av moten ved valg av fasadefarge, ta heller en tur der du bor og studer fargene på hus fra samme tidsperiode for å finne ut hva som ser bra ut og ikke.

Kilde: ifi.no

Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet – som f.eks. på dette bildet fra Trondheim. Et hus er en del av et større hele, enten det står i et kulturlandskap eller ligger i et byggefelt. Det betyr at dette er forhold du må ta hensyn til når du velger farge på ditt eget hus. Foto: Colourbox

20. mai 2011

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Husmaling Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no