10 tips for et godt fargevalg

Husmaling

Å velge farger til huset er ikke enkelt. Fargene skal passe til utemiljøet, huset - og det skal være farger som du er fornøyd med i mange år. Vi gir deg 10 gode tips som kan hjelpe deg på rett vei.

 1. Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
  Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
   Behold nabofreden. Velg en farge som passer inn i nabolaget, se på hvilke farger som er valgt på husene rundt. Man kan tenke nytt selv om man tilpasser seg nabolaget. Se på andre fargenyanser eller komplementære farger til de som allerede finnes – ulike farger som likevel passer sammen.
 2. Tørke og råte. "Mal huset svart" har vi hørt tidligere – og tenker da på selve fargen på huset. En mørk farge gjør veggen varmere i sola, og den tørker raskere etter nedbør. Dermed kan man være bedre rustet mot råteangrep, noe som kan være lurt i et fuktig eller solfattig område. Er det mye sol, kan det imidlertid være en ulempe siden bordene kan sprekke av for mye tørke.
 3. Vurder arkitekturen og stilen på huset, og hvordan det påvirker fargen. Taket dominerer også huset, husk å ta hensyn til det. Har huset en historie, kan du undersøke hvilken farge det hadde opprinnelig.
 4. Se på terrenget, er huset frittliggende kan man vurdere en farge fra naturen som får huset til å tilpasse seg terrenget. Husk at naturen forandrer seg med årstidene.
 5. Har du hage rundt huset? Med en nøytral farge på huset står man friere til å plante fargerike blomster og prydbusker langs husveggen.
 6. Sjekk med kommunen om det er restriksjoner på fargevalg i ditt område.
 7. Få inspirasjon! Gå en søndagstur eller få inspirasjon fra en annen kant av landet. Blader og huskataloger viser variasjonene. Malingprodusentene har også fine brosjyrer med både farger og miljøbilder.
 8. Prøv deg fram foran pc’en. Flere malingleverandører har nettsider hvor man kan prøve ulike farger. Beckers lar deg laste ned et fargesettingsprogram, Flüggers "Lek med farger" fargesetter en datategning av et hus, og Jotun har en interaktiv fargevelger for utvendig maling. Nordsjø har et fargesettingsprogram hvor man kan fargesette et hus som ligner ens eget.
 9. Prøveboks. Kjøp en liten boks med maling og prøv den på en liten del av veggen, eller en plate som settes opp til veggen. Husk at sol, skygge, dag og kveld påvirker fargen på huset. Prøv fargen sammen med eventuell kontrastfarge på kanter og karmer, fargen forandrer karakter etter sammensetningen.
 10. Skal man velge flere farger? Bruk samme fargenyanse på vegger, kanter og karmer hvis det er ønskelig med et helhetlig inntrykk av huset. Da står man friere med hensyn til uteområdet, terrassen og hagen. Er uteområdet rolig og nøytralt, kan man tillate seg å velge større kontrast mellom vegg og kanter/ karmer. Husk at noen farger kan blekes av solen; se etter farger som kan tåle å bli bleket litt
23. oktober 2008

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no