10 tips for et godt fargevalg

Husmaling

Å velge farger til huset er ikke enkelt. Fargene skal passe til utemiljøet, huset - og det skal være farger som du er fornøyd med i mange år. Vi gir deg 10 gode tips som kan hjelpe deg på rett vei.

 1. Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
  Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
   Behold nabofreden. Velg en farge som passer inn i nabolaget, se på hvilke farger som er valgt på husene rundt. Man kan tenke nytt selv om man tilpasser seg nabolaget. Se på andre fargenyanser eller komplementære farger til de som allerede finnes – ulike farger som likevel passer sammen.
 2. Tørke og råte. "Mal huset svart" har vi hørt tidligere – og tenker da på selve fargen på huset. En mørk farge gjør veggen varmere i sola, og den tørker raskere etter nedbør. Dermed kan man være bedre rustet mot råteangrep, noe som kan være lurt i et fuktig eller solfattig område. Er det mye sol, kan det imidlertid være en ulempe siden bordene kan sprekke av for mye tørke.
 3. Vurder arkitekturen og stilen på huset, og hvordan det påvirker fargen. Taket dominerer også huset, husk å ta hensyn til det. Har huset en historie, kan du undersøke hvilken farge det hadde opprinnelig.
 4. Se på terrenget, er huset frittliggende kan man vurdere en farge fra naturen som får huset til å tilpasse seg terrenget. Husk at naturen forandrer seg med årstidene.
 5. Har du hage rundt huset? Med en nøytral farge på huset står man friere til å plante fargerike blomster og prydbusker langs husveggen.
 6. Sjekk med kommunen om det er restriksjoner på fargevalg i ditt område.
 7. Få inspirasjon! Gå en søndagstur eller få inspirasjon fra en annen kant av landet. Blader og huskataloger viser variasjonene. Malingprodusentene har også fine brosjyrer med både farger og miljøbilder.
 8. Prøv deg fram foran pc’en. Flere malingleverandører har nettsider hvor man kan prøve ulike farger. Beckers lar deg laste ned et fargesettingsprogram, Flüggers "Lek med farger" fargesetter en datategning av et hus, og Jotun har en interaktiv fargevelger for utvendig maling. Nordsjø har et fargesettingsprogram hvor man kan fargesette et hus som ligner ens eget.
 9. Prøveboks. Kjøp en liten boks med maling og prøv den på en liten del av veggen, eller en plate som settes opp til veggen. Husk at sol, skygge, dag og kveld påvirker fargen på huset. Prøv fargen sammen med eventuell kontrastfarge på kanter og karmer, fargen forandrer karakter etter sammensetningen.
 10. Skal man velge flere farger? Bruk samme fargenyanse på vegger, kanter og karmer hvis det er ønskelig med et helhetlig inntrykk av huset. Da står man friere med hensyn til uteområdet, terrassen og hagen. Er uteområdet rolig og nøytralt, kan man tillate seg å velge større kontrast mellom vegg og kanter/ karmer. Husk at noen farger kan blekes av solen; se etter farger som kan tåle å bli bleket litt
23 oktober 2008
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no