Behandle trefasader

Husmaling

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.


Vask:

malingspann_liten.jpgTørk: Hvis du har brukt høytrykksspyler skal veggen tørke ca. 1 uke før du legger på 1-2 strøk beis. Med for mye beis blir filmen for tett. Det er spesielt viktig hvis det er tømmervegger. Uansett overflatebehandling vil fuktigheten trenge inn i slike vegger. Derfor må den komme ut igjen så lett som mulig.

Lei av fargen?
Med beis kan du gå fra lyse til mørkere farger, men ikke omvendt. Med en kraftig farge under, vil du ikke få nøyaktig den kuløren du finner på fargekartet.

For å skifte til lysere toner, eller til ny farge, må du legge på en dekkende behandling - dekkbeis eller maling. Det krever et større grunnarbeid enn om du skal beise på nytt. Hovedårsaken til de mange råteskadene på 1980-tallet var at det ble lagt dekkbeis rett på et værslitt underlag.

Skal du male eller dekkbeise må alle løse og værslitte fibrer i overflaten bort. Deretter bruker du et soppdrepende middel før veggen grunnes med en tyntflytende grunningsolje med soppdreper. Husk å behandle endeveden så mange ganger at den er mettet med grunning.

Vindusomramninger som står ned mot vannbrett, er svært utsatte. Det er en fordel om disse kappes en cm over beslaget og behandles på samme måten som annen endeved. Erfaringene viser at det har det vært mindre råteskader med oljebaserte produkter enn med de vannfortynnbare.23 oktober 2008

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no