Bilde: Colourbox

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling

Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Sommertid er maletid, men det er lett å bli forvirret når man står foran hyllene i malerbutikken. Beis og dekkbeis, oljemaling og vannbasert maling. Hva er det for noe alt sammen og hva skal man bruke hvor?

Transparent beis
Vi har bedt Vi i villas malingsekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel AS om å forklare de ulike produktene. Vi starter i den mest gjennomsiktige delen av skalaen, med beis.

- Transparent beis bruker du om du vil at kvist og treverk skal skinne gjennom, forklarer Sørensen. - En transparent beis trekker inn i treverket. Det betyr at du ikke kan bruke en grunning med gultone om du for eksempel ønsker å beise hvitt. En transparent beis står kortest og vil falme fortere på solutsatte vegger, men egner seg for de som ønsker å få frem spillet i treverket.

Oljeprodukter
Hvis strukturen i treverket ikke er så viktig, kan det være lurt å bruke et mer dekkende produkt. Disse vil stå lenger før du trenger å ta fatt på vedlikeholdet neste gang. De oljebaserte produktene er de mest kjente i denne kategorien.

- Både oljedekkbeis og oljemaling gir en dekkende film, men maling gir en tjukkere film og har lettere for å flasse enn dekkbeis. Det skyldes at den tørker ut i sola og blir sprø. Men den flasser ikke om grunnarbeidet er godt og den ikke står for lenge. Etter 80-tallet har det gått stadig mer oljedekkbeis på bekostning av oljemalingen. Med en oljedekkbeis ser du fremdeles strukturen i treverket, men du ser ikke kvister eller fargen i treverket slikj du gjør med en transparent beis, forteller Sørensen.

Vannbasert er fremtiden
Men oljebaserte produkter er ikke det eneste valget, og hvis du virkelig ikke liker å male huset, bør du kanskje vurdere vannbaserte løsninger neste gang.

- De nye vannbaserte langtidsmalingene har en mykere film, som ikke flasser på samme måte som oljemalingen. Vi selger nå mer og mer av langtidsproduktene, og du kan bruke dem oppå flater som allerede er malt med oljebeis, oljedekkbeis eller oljemaling. Vannbaserte produkter med litt olje i gir det beste av to verdener. Oljen gjør at du får litt glans i fargen, samtidig som malingen er fargestabil i ti-tolv år.  En ren akryl har lite glans og har derfor ingen problemer med falming på malingsfilmen.

Vannbaserte produkter er ingen nyhet på markedet. De har faktisk vært i salg i over tjue år, men Sørensen tror at tiden nå er kommet for at nordmenn vil få øynene opp for de vannbaserte malingstypene.
- Vannbaserte produkter er fremtiden inne maling, sier hun.

Slipp grunningen
Og det er kanskje ikke så rart.
- Vannbasert langtidsmaling er mer fargebestandig og beholder glansen lenger enn annen maling. Du unngår at fargen på huset falmer i sola, og det er spesielt viktig for farger som rødt og gult som falmer fort. Produktene er også lettere å jobbe med, siden de er fyldigere og derfor drypper mindre. I tillegg er det et pluss at rengjøringen av kostene kan gjøres med vann.

Synes du det er mer enn nok jobb med å male, kan et nytt produkt som gjør at du ikke behøver  å grunne først, være noe for deg.

- De fleste leverandører har dekkende produkter som krever grunning før man tar to strøk på toppen. Nordsjø har derimot en spesialmaling hvor du slipper denne grunningen. Denne malingen heter Tinova VX og har 80% olje og 20 % akryler. Denne har også en levetid på opptil 10-12 år, men kan pga oljeinnholdet falme på fargesterke farger. Dette er kun kosmetisk og reduserer ikke produktets levetid, sier Sørensen.

Vindusmaling
I tillegg til maling av husvegger, finnes det nå egne malinger for vinduer. I motsetning til hva enkelte tror, er ikke dette et salgstriks for å få forbrukerne til å kjøpe flere produkter.

- Det er nå utviklet en egen vindusmaling for listverket rundt vinduer. Den bygger litt tynnere og hardere film, slik at du unngår å lime igjen vinduene med maling. Dette produktet har også en bedre kantdekk, forklarer Sørensen.

Hun benytter samtidig anledningen til å minne om at godt grunnarbeid er avgjørende for et godt resultat. Og det gjelder minst like mye, om ikke mer, når du skal male rundt vinduer.

- Høvlede bord er de mest utsatte stedene, og her er det spesielt viktig med god grunning. Og høvlede bord finner vi nettopp gjerne på lister rundt vinduer og dører, sier hun.

Har du spørsmål om maling, kan du rette dem til Sørensen i vår spalte Spør malingseksperten.

29 juni 2009

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no