Beise eller male utvendig panel?

Husmaling

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets levetid. Kledningen bør derfor overflatebehandles så snart som mulig etter oppsetting - gjerne før oppsetting! Jo lenger tid den står ubehandlet, jo dårligere feste gir den for beis og maling.


Beis er en overflatebehandling som trenger godt inn i veden men lar treets struktur og overflate være synlig. Dette gir overflaten liv og variasjon og fremhever treets egenart. En beiset vegg vil alltid “puste” uansett hvor mange ganger du beiser. Med et uhøvlet panel er beis et naturlig valg, blant annet fordi den trenger så godt inn i treverket. Beisen er lettere å vedlikeholde, men slites raskere ned enn dekkbeis og maling. Vær oppmerksom på at beisen slites ujevnt, på grunn av vær- og vindbelastning, derfor må normalt sør- og vestveggen beiset oftere enn nordveggen. En beiset overflate kan ikke skifte farge til en lysere beiset tone. Å skifte til en mørkere fargetone er mulig (men resultatet vil nok ikke stemme med fargekartet). For å kunne skifte til en lysere farge må du over til en dekkbeis eller maling.

Dekkbeis
Dekkbeis er et forsøk på å beholde beisens gode egenskaper og samtidig oppnå malingens gode holdbarhet. I forhold til maling danner dekkbeisen en tynnere film og slites derfor også litt raskere ned. Dekkbeis vil på lik linje med maling kunne flake/flasse av, og den krever like mye forarbeid som maling. De fleste dekkbeiser er i dag oljebaserte.

Maling
Maling danner en tykkere film og glattere overflate enn dekkbeis. Den beskytter derfor bedre og holder lengre. På værharde steder bør man bruke maling fordi den tetter godt på utsiden og reduserer fuktopptaket i kledningen ved slagregn og i langvarige nedbørsperioder. Malte hus må skrapes eller pusses før de påføres et nytt lag med maling. Skrapingen er faktisk mer arbeid enn selve malejobben. Oljebaserte produkter (olje eller alkyd) trenger bedre inn i treet og er sikrere å bruke på værutsatte underlag og der det regner mye. Oljebaserte produkter må ikke brukes oppå tidligere vannbaserte malinger. Vannbasert produkter som lateks- og akrylmalinger bør unngåes utendørs, da denne malingstypen er mer diffusjonsåpen enn oljemalingene. Vannbaserte malinger kan ikke brukes på tidligere oljemalte overflater, men må allikevel ha oljebeis som grunning.

Tips ved maling
Når?
Det beste maleværet en en overskyet tørr sommerdag. Maling i sterk sol kan føre til at malingen begynner å blære. Er det sol er det beste å male etter at solen har varmet opp veggen, men ikke lenger har direkte solstråling.
Husk endeveden.
Har du stående panel må du huske å male endeveden, da det er den som suger opp mest fuktighet.

Maling som blærer
Dette sees særlig på eldre hus, og skyldes ofte at det er brukt for fet og dårlig oljemaling tidligere. Ettersom huset får flere og flere malingslag, får den underste malingen ”åndenød”, spesielt på sør- og vestsiden der solen varmer mest. Det kan hjelpe å bruke en lys farge, som vil redusere soloppvarmingen, og bruke en akrylmaling som er mer åpen og ”puster” derfor bedre enn oljemaling.
23 oktober 2008

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no