Beise eller male utvendig panel?

Husmaling

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets levetid. Kledningen bør derfor overflatebehandles så snart som mulig etter oppsetting - gjerne før oppsetting! Jo lenger tid den står ubehandlet, jo dårligere feste gir den for beis og maling.


Beis er en overflatebehandling som trenger godt inn i veden men lar treets struktur og overflate være synlig. Dette gir overflaten liv og variasjon og fremhever treets egenart. En beiset vegg vil alltid “puste” uansett hvor mange ganger du beiser. Med et uhøvlet panel er beis et naturlig valg, blant annet fordi den trenger så godt inn i treverket. Beisen er lettere å vedlikeholde, men slites raskere ned enn dekkbeis og maling. Vær oppmerksom på at beisen slites ujevnt, på grunn av vær- og vindbelastning, derfor må normalt sør- og vestveggen beiset oftere enn nordveggen. En beiset overflate kan ikke skifte farge til en lysere beiset tone. Å skifte til en mørkere fargetone er mulig (men resultatet vil nok ikke stemme med fargekartet). For å kunne skifte til en lysere farge må du over til en dekkbeis eller maling.

Dekkbeis
Dekkbeis er et forsøk på å beholde beisens gode egenskaper og samtidig oppnå malingens gode holdbarhet. I forhold til maling danner dekkbeisen en tynnere film og slites derfor også litt raskere ned. Dekkbeis vil på lik linje med maling kunne flake/flasse av, og den krever like mye forarbeid som maling. De fleste dekkbeiser er i dag oljebaserte.

Maling
Maling danner en tykkere film og glattere overflate enn dekkbeis. Den beskytter derfor bedre og holder lengre. På værharde steder bør man bruke maling fordi den tetter godt på utsiden og reduserer fuktopptaket i kledningen ved slagregn og i langvarige nedbørsperioder. Malte hus må skrapes eller pusses før de påføres et nytt lag med maling. Skrapingen er faktisk mer arbeid enn selve malejobben. Oljebaserte produkter (olje eller alkyd) trenger bedre inn i treet og er sikrere å bruke på værutsatte underlag og der det regner mye. Oljebaserte produkter må ikke brukes oppå tidligere vannbaserte malinger. Vannbasert produkter som lateks- og akrylmalinger bør unngåes utendørs, da denne malingstypen er mer diffusjonsåpen enn oljemalingene. Vannbaserte malinger kan ikke brukes på tidligere oljemalte overflater, men må allikevel ha oljebeis som grunning.

Tips ved maling
Når?
Det beste maleværet en en overskyet tørr sommerdag. Maling i sterk sol kan føre til at malingen begynner å blære. Er det sol er det beste å male etter at solen har varmet opp veggen, men ikke lenger har direkte solstråling.
Husk endeveden.
Har du stående panel må du huske å male endeveden, da det er den som suger opp mest fuktighet.

Maling som blærer
Dette sees særlig på eldre hus, og skyldes ofte at det er brukt for fet og dårlig oljemaling tidligere. Ettersom huset får flere og flere malingslag, får den underste malingen ”åndenød”, spesielt på sør- og vestsiden der solen varmer mest. Det kan hjelpe å bruke en lys farge, som vil redusere soloppvarmingen, og bruke en akrylmaling som er mer åpen og ”puster” derfor bedre enn oljemaling.
23 oktober 2008

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no