Bilde: Istock

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Husmaling

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd. 

Maler du huset for tynt risikerer du nemlig råteskader og avflassing. Reklamasjonsretten gjelder heller ikke du maler tynnere enn produsentens anbefalinger.

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å legge på nok maling. Når huset skal males, er det helt avgjørende at man følger leverandørens bruksanvisning, sier seniorrådgiver Mari Sand Austigard i rådgivningsselskapet Mycoteam til Newswire. 

Mycoteam får ofte tilsendt og analyserer prøver fra folk som er misfornøyd med malingen på huset. Selskapet analyserer prøvene for å finne ut om det er noe galt med malingen eller for å se om malingslaget er for tynt. Hvis det viser seg at malingslaget er for tynt har huseier en dårlig sak. 

Følg bruksanvisningen

Maling av huset er en vanlig sommeraktivitet for norske huseiere - men hvordan vet man om det påføres nok maling?

– For å sikre at man bruker nok maling, det vi kaller riktig filmtykkelse, kan man enkelt og greit forholde seg til bruksanvisningen på selve spannet, sier markedssjef Mette Dahl i malingsprodusenten Nordsjö til Newswire.

Anbefalt forbruk er oppgitt i antall kvadratmeter én liter maling skal holde til. Maler man flere kvadratmeter enn dette, har man malt for tynt. 

Maler du feil eller for tynt kan malingen flasse av. Foto: Mycoteam

Anbefaler rulle

– Det kan likevel være vanskelig å beregne malingsmengden mens man maler. Vi anbefaler derfor å bruke en rulle når man maler huset, og så stryke over med en pensel etterpå. Da er det lettere å få på riktig mengde maling, sier hun.

Det holder somregel med to strøk.

– Hvis man sørger for et godt forarbeid, skal det ikke oppstå problemer med malingen. Vår tommelfingerregel er at det skal være rent, fast og tørt. Panelet skal alltid vaskes først med en egen husvask. Alt løst må være skrapt av, og bare flekker grunnes. Det må ikke ha regnet i tiden før man maler, sier Dahl.

Treverket skal ha en maks fuktighet på 16 prosent. Det enkleste og beste er å bruke en fuktmåler for å finne ut hvor mye fuktighet det er i veggen før du setter i gang. 

Du kan fint male huset på en solskinnsdag, men du bør begynne med veggene som ligger i skyggen slik at du ikke står i solsteiken. Grunnen til det er at hvis det skulle skje noe feil, så er det en fordel at malingen ikke tørker så fort. Da blir det lettere å rette opp. 

Følg godt med

Hvis du leier inn profesjonelle til å male huset ditt bør du alltid sjekke referanser og følge godt med når arbeidet utføres. Hos Mycoteam ser de ofte eksempler på slette malejobber fra såkalt profesjonelle malere. 

– Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen, og mange ufaglærte kaller seg malere. For noen er det nok fristende å spare en slant på å bruke for lite maling.

– Er malejobben gjort som anvist fra leverandøren, har man også reklamasjonsrett hvis det skulle oppstå en feil, sier Sand Austigard i Mycoteam.

Kilde: Newswire

23 juni 2016
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...