Bilde: Istock

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Husmaling

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd. 

Maler du huset for tynt risikerer du nemlig råteskader og avflassing. Reklamasjonsretten gjelder heller ikke du maler tynnere enn produsentens anbefalinger.

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å legge på nok maling. Når huset skal males, er det helt avgjørende at man følger leverandørens bruksanvisning, sier seniorrådgiver Mari Sand Austigard i rådgivningsselskapet Mycoteam til Newswire. 

Mycoteam får ofte tilsendt og analyserer prøver fra folk som er misfornøyd med malingen på huset. Selskapet analyserer prøvene for å finne ut om det er noe galt med malingen eller for å se om malingslaget er for tynt. Hvis det viser seg at malingslaget er for tynt har huseier en dårlig sak. 

Følg bruksanvisningen

Maling av huset er en vanlig sommeraktivitet for norske huseiere - men hvordan vet man om det påføres nok maling?

– For å sikre at man bruker nok maling, det vi kaller riktig filmtykkelse, kan man enkelt og greit forholde seg til bruksanvisningen på selve spannet, sier markedssjef Mette Dahl i malingsprodusenten Nordsjö til Newswire.

Anbefalt forbruk er oppgitt i antall kvadratmeter én liter maling skal holde til. Maler man flere kvadratmeter enn dette, har man malt for tynt. 

Maler du feil eller for tynt kan malingen flasse av. Foto: Mycoteam

Anbefaler rulle

– Det kan likevel være vanskelig å beregne malingsmengden mens man maler. Vi anbefaler derfor å bruke en rulle når man maler huset, og så stryke over med en pensel etterpå. Da er det lettere å få på riktig mengde maling, sier hun.

Det holder somregel med to strøk.

– Hvis man sørger for et godt forarbeid, skal det ikke oppstå problemer med malingen. Vår tommelfingerregel er at det skal være rent, fast og tørt. Panelet skal alltid vaskes først med en egen husvask. Alt løst må være skrapt av, og bare flekker grunnes. Det må ikke ha regnet i tiden før man maler, sier Dahl.

Treverket skal ha en maks fuktighet på 16 prosent. Det enkleste og beste er å bruke en fuktmåler for å finne ut hvor mye fuktighet det er i veggen før du setter i gang. 

Du kan fint male huset på en solskinnsdag, men du bør begynne med veggene som ligger i skyggen slik at du ikke står i solsteiken. Grunnen til det er at hvis det skulle skje noe feil, så er det en fordel at malingen ikke tørker så fort. Da blir det lettere å rette opp. 

Følg godt med

Hvis du leier inn profesjonelle til å male huset ditt bør du alltid sjekke referanser og følge godt med når arbeidet utføres. Hos Mycoteam ser de ofte eksempler på slette malejobber fra såkalt profesjonelle malere. 

– Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen, og mange ufaglærte kaller seg malere. For noen er det nok fristende å spare en slant på å bruke for lite maling.

– Er malejobben gjort som anvist fra leverandøren, har man også reklamasjonsrett hvis det skulle oppstå en feil, sier Sand Austigard i Mycoteam.

Kilde: Newswire

23 juni 2016

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

Utvendig maling: Kom enklere i mål – med ny maling!

I år kan du komme enklere til målet enn noen gang tidligere selv med utfordrende vær ved å bruke ny utvendig maling som tørker raskere.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...