Brukererfaring med ny maling

Husmaling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig i bruk?

Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.
Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.

For mange høres begrepet vannløselig utendørsmaling som et paradoks. Kan en vannløselig maling holde i vårt klima, og hvordan er de egentlig å arbeide med?

Vi i Villa har tatt for seg to av variantene som finnes i handelen for å se hvordan de fungerer i praksis.

Dette er ingen fullverdig test som gir svar på alle spørsmål i forhold til slitasje og holdbarhet, men en ren brukserfaring ved førstegangs påføring.

Huset
Huset malingene skulle prøves på var tidligere behandlet med hvit oljemaling og oljedekkbeis. Dette gjorde at det ikke var nødvendig med grunning av veggene. Men svertesoppen hadde satt sine spor i løpet av den milde og fuktige vinteren, og veggene måtte derfor få en omgang med husvask, skrubb og spyling før malingen kunne iverksettes. Deretter måtte veggen få anledning til å tørke opp for et optimalt resultat.

 

Erfaringer
I utgangspunktet så malingene like ut. De var begge helhvite. Da lokkene ble fjernet var det ingen antydning til at noen av malingene hadde skilt seg. De fikk likevel en omgang med rørepinne før påføringen kunne begynne. Det ble brukt pensel og rull til påføringen. Temperaturen lå på 14 grader, og det var lettskyet oppholdsvær.

Begge malingene viste seg å være greie å påføre. Gjøcos variant hadde bedre flyt og en viskositet som gjorde den lettere å påføre, mens Butinoxen hadde bedre dekkevne. Begge malingene var drøye i bruk, og dekket mer per m2 enn det spesifikasjonene lover. Gjøcos maling var støvtørr i løpet av kort tid, uten at det bød på noen problemer for påføringen. Det tok heller ikke lang tid før Butinox-varianten var støvtørr.

Da redskapene skulle rengjøres, var det en enkel sak for begge, selv om Gjøcos variant var den mest vaskevennlige. Såpe og vann er definitivt enklere å forholde seg til en white spirit.

Det kan også anføres at begge malingstypene ble utsatt for et kraftig regnskyll noen timer etter påføring, uten at malingen forsvant fra veggen.

Totalt sett er brukererfaringene positive for begge de to variantenes vedkommende. Nå gjenstår det å se om holdbarheten står i forhold til garantiene.

 

Produsentenes opplysninger

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

Emulsjonsmaling basert på ren akryl og vanntynnbar akryl.

Inneholder filmbeskyttende midler mot svertesopp. En slitesterk og glansstabil høykvalitetsmaling som gir treverket god beskyttelse mot værpåvirkning og sollysets nedbryting.

Kan brukes på utvendig, nytt, gammelt, beiset, malt eller trykkimpregnert trevirke. Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte

Tynner/rengjøring: Vann, alt verktøy vaskes med såpe og vann

Forbruk:

Fra 7-12 m2/liter
Støvtørr: ½ time
Overmalbar: 2 timer

 

 • Butinox Futura (www.scanox.no tlf. 32 24 43 00)

  En alkydmodifisert maling for utvendig bruk. Basert på bindemidler som gir god værbestandighet og lang holdbarhet.

  Teknologien sikrer en fleksibel film som er meget farge- og glansbestandig og gir god dekkevne. Inneholder sopp- og algehindrende middel.

  Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

  Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte
  Tynner/rengjøring: Vann/ verktøy vaskes med vann og litt såpe
  Forbruk: Fra 6-10 m2/liter
  Overmalbar: 4-6 timer
  Brukstørr: Ca.12 timer

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Husmaling Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no