Brukererfaring med ny maling

Husmaling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig i bruk?

Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.
Både Gjøco og Butinox-variantene av vannløselig utendørsmaling holder mål.

For mange høres begrepet vannløselig utendørsmaling som et paradoks. Kan en vannløselig maling holde i vårt klima, og hvordan er de egentlig å arbeide med?

Vi i Villa har tatt for seg to av variantene som finnes i handelen for å se hvordan de fungerer i praksis.

Dette er ingen fullverdig test som gir svar på alle spørsmål i forhold til slitasje og holdbarhet, men en ren brukserfaring ved førstegangs påføring.

Huset
Huset malingene skulle prøves på var tidligere behandlet med hvit oljemaling og oljedekkbeis. Dette gjorde at det ikke var nødvendig med grunning av veggene. Men svertesoppen hadde satt sine spor i løpet av den milde og fuktige vinteren, og veggene måtte derfor få en omgang med husvask, skrubb og spyling før malingen kunne iverksettes. Deretter måtte veggen få anledning til å tørke opp for et optimalt resultat.

 

Erfaringer
I utgangspunktet så malingene like ut. De var begge helhvite. Da lokkene ble fjernet var det ingen antydning til at noen av malingene hadde skilt seg. De fikk likevel en omgang med rørepinne før påføringen kunne begynne. Det ble brukt pensel og rull til påføringen. Temperaturen lå på 14 grader, og det var lettskyet oppholdsvær.

Les også:

Er det på tide å male huset?

Å male huset er en stor og omfattende jobb. Her er noen tips om fargvalg når du skal male huset og noen gode nyheter på malingfronten.

Begge malingene viste seg å være greie å påføre. Gjøcos variant hadde bedre flyt og en viskositet som gjorde den lettere å påføre, mens Butinoxen hadde bedre dekkevne. Begge malingene var drøye i bruk, og dekket mer per m2 enn det spesifikasjonene lover. Gjøcos maling var støvtørr i løpet av kort tid, uten at det bød på noen problemer for påføringen. Det tok heller ikke lang tid før Butinox-varianten var støvtørr.

Da redskapene skulle rengjøres, var det en enkel sak for begge, selv om Gjøcos variant var den mest vaskevennlige. Såpe og vann er definitivt enklere å forholde seg til en white spirit.

Det kan også anføres at begge malingstypene ble utsatt for et kraftig regnskyll noen timer etter påføring, uten at malingen forsvant fra veggen.

Totalt sett er brukererfaringene positive for begge de to variantenes vedkommende. Nå gjenstår det å se om holdbarheten står i forhold til garantiene.

 

Produsentenes opplysninger

Les også:

Derfor bør du alltid vaske nye klær

Er du en av de som bare må ta i bruk nye klær med en gang de er nyinnkjøpt? Det bør du slutte med.

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

De nye vannløselige utendørsmalingene skal ikke stå noe tilbake for de vi kjenner fra tidligere kvalitetsmessig.

Emulsjonsmaling basert på ren akryl og vanntynnbar akryl.

Inneholder filmbeskyttende midler mot svertesopp. En slitesterk og glansstabil høykvalitetsmaling som gir treverket god beskyttelse mot værpåvirkning og sollysets nedbryting.

Kan brukes på utvendig, nytt, gammelt, beiset, malt eller trykkimpregnert trevirke. Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte

Les også:

Fjern gammel maling med skrape

Å skrape vekk løs maling går faktisk raskere enn å bruke kjemikalier. Ved ommaling må underlaget være rent, tørt og fast!

Tynner/rengjøring: Vann, alt verktøy vaskes med såpe og vann

Forbruk:

Fra 7-12 m2/liter
Støvtørr: ½ time
Overmalbar: 2 timer

 

 • Butinox Futura (www.scanox.no tlf. 32 24 43 00)

  En alkydmodifisert maling for utvendig bruk. Basert på bindemidler som gir god værbestandighet og lang holdbarhet.

  Teknologien sikrer en fleksibel film som er meget farge- og glansbestandig og gir god dekkevne. Inneholder sopp- og algehindrende middel.

  Nytt treverk må behandles med oljegrunning.

  Påføringsmetode: Pensel, rull eller sprøyte
  Tynner/rengjøring: Vann/ verktøy vaskes med vann og litt såpe
  Forbruk: Fra 6-10 m2/liter
  Overmalbar: 4-6 timer
  Brukstørr: Ca.12 timer

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no