Velg farge som passer til hustypen og omgivelse.
Velg farge som passer til hustypen og omgivelse. Bilde: Foto: Christel E. Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Er det på tide å male huset?

Husmaling

Å male huset er en stor og omfattende jobb. Her er noen tips om fargvalg når du skal male huset og noen gode nyheter på malingfronten.

 

Når du skal male huset bør du tenke over hvilken farge du velger.

 • Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet. Du må ta hensyn til naboer og kulturlandskap.
 • Farger som grønt og blått bør du unngå fordi det skandinaviske lyset vil forsterke fargene.
 • Rødt er en populær, men vanskelig farge. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis vil innen få år kunne falme. Velg derfor et egnet produkt. Heidi Sørensen fra Maleriet Fargehandel anbefaler en akrylbasert maling.
 • Rødt er også en utfordring fordi det er vanskelig å skape riktig fargenyanse. 
 • Sørensen mener også at en bør være forsiktig med å male huset hvitt fordi: hvitt skiller seg mest ut og fremheves i naturen, mørke vindusflater blir veldig synlige og fordi hvitt avslører alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende. 
 • Velger du hvitt bør du velge en dempet tone av hvitt.
 • Du bør kjøpe en fargeprøveboks slik at du kan lage en oppstryksprøve før du bestemmer deg. Da får du vurdert fargen i forskjellige lys.

I artikkelen Velg riktig farge til huset finner du flere tips til fargevalg når du skal male huset.

Her får du flere maletips fra Jotun og oversikt over de mest populære fargene.

På nettsidene til Jotun finner du også en egen fargevelger som enkelt lar deg prøve ut nye farger på huset.

Les også:

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Når bør du male huset?

Når du skal male huset er det viktig at både været og temperaturen er riktig. I artikkelen Når skal huset males? gir Heidi Sørensen fra Maleriet Fargehandel følgende råd:

 • Det er ikke gunstig å male i for varmt vær. Mal aldri midt i solsteken.
 • Maling som blir påført en skikkelig varm vegg kan blære seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm.
 • Du kan male i temperaturer over 20 grader, så lenge du holder deg i skyggen.
 • Overskyet vær med 15-16 grader er godt malevær!
 • Det kan være fuktig om nettene. Du bør derfor avslutte malingen tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker.
 • Fuktigheten i treverket bør ikke være over 15-17 prosent.

Forbehandling og grunning:

Ny kledning behandles umiddelbart og innen 3 uker med Oljegrunning pigmentert. Dersom det går over 3 uker før behandling, kan det være nødvendig å vaske med f. eks. Jotun Kraftvask (skyll godt med rent vann).

Eventuelle løse trefibre fjernes med flattinnet stålbørste. Det skal børstes til fast treverk ellers får overflatebehandlingen dårligere heft til underlaget.

Påfør Sopp og Algedreper. Denne skal tørke opp på veggen før videre behandling. Det beste er å behandle kledningsbordene før oppsetting.

Alle fuktutsatte steder (endeved, møner, skyggefulle kroker) påføres f. eks. Tinova V Impregneringsolje før hele flaten grunnes.
Behandle endeveden Det er viktig å behandle kuttflat-ene/endeved ekstra nøye, 3-4 strøk¸vått-i-vått. Dette gir god forsegling av endeveden og ekstra beskyttelse mot råte.

Les også:

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Tidligere malte flater

Vask grundig med f.eks. Nordsjö Husvask. Den fjerner fett, smuss, sopp og alger, samtidig som den matter ned underlaget og gir en god vedheft for ny maling. Skrap deretter bort all løstsittende maling, og grunn bart treverk.

Sluttbehandling/toppstrøk Påfør deretter to strøk Oljemaling på uhøvlet kledning. På høvlet kledning, eller kledning med høvlede detaljer, påføres tre strøk av det valgte produkt. Jotun anbefaler Optimal og Drygolin Extrem. Velg en farge som passer til hustypen og omgivelsene.

Nordsjö One: Svanemerket akrylmaling. Holder på farge og glans i 16 år. Ypperlig for nordisk klima, tørker 1 time etter påføring.

Drygolin Extrem Oljemaling er en ekstremt værbestandig oljemaling av høy kvalitet for utvendig treverk som har forsterket lysbeskyttelse,  unik trebeskyttelse og derved lange vedlikeholdsintervaller.

Les også:

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Flügger 98 aqua, heldekkende trebeskyttelse på vannbasis.

Flügger 99, heldekkende trebeskyttelse på oljebasis.

Visir Oljegrunning Pigmentert er en vannavvisende spesialgrunning som inneholder kraftigvirkende midler mot råtesopp, og filmkonserverende midler mot svertesopper.

Tinova V Premium: Brukes om du er usikker på grunnlaget, eller skal male ferdiggrunnet panel (og du ikke kjenner grunningen som er brukt. Holder på farge og glans i 14 år. En akrylmaling med olje.

 

Tinova VX +: To i ett! Er underlaget bart treverk, trenger du ikke å grunne først – 2 strøk med denne er nok. En hybrid maling bestående av grunning og toppstrøk i ett og samme spann. Holder på farge og glans i 12 år.

Drywood har klart å få redusert olje molekylet ned på størrelsen til et vann molekyl, så oljen er løst 100% i vann. Malingen får også vannets kvaliteter og beveger seg som vann. Hva skjer når du sprøyter vann på ubehandlet treverk? Jo det trekker inn i treverket. Og det samme skjer med Drywood maling. Den trekker inn i treverket, vannet fordamper kontrollert og malingen får en utrolig vedheft som ikke slipper.  Men grunning og 2 strøk (standard anbefaling) har Drywood maling en holdbarhet i Norge på 12- til 16 år! Tidligere kun tilgjengelig på proffmarkedet. 

Leverandørinfo:

www.drywood.no
www.jotun.no
www.nordsjo.no
www.flugger.no

25. april 2012

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.