Bilde: Thomas Floyd

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som “eventyrhuset” på Senja?
Gjennomført helhet: Husets hageside vender ut mot den ene av i alt tre sjøsider. Trappegelender på balkongen er malt i grønt. Alle foto: Thomas Floyd

- Hvitmalt panel kan være stilrent, men her i Nord-Norge hvor vinteren er lengre enn andre steder i landet, ønsket vi å lyse opp med klare, sterke farger som vi finner i naturen og som sjeldent ses på bygninger, sier huseierne Astrid B. Klevstul og Bjørn T. Jensen.

¤fotoserie¤

- Mange av landets småsteder og byer ville blitt triveligere dersom vi hadde våget å male de mange pregløse bygningene fra grått, brunt og beige til et spekter av klare, rene farger.
- Sortland i Vesterålen er et fint eksempel, der mange mindre pene bygninger ble totalt forvandlet og malt i arktiske blåfarger. Dessverre protesterte flere av arkitektene som på 1970- og 1980-tallet hadde tegnet bygningene med brunfarger.
- Hovedfargene på huset er bestemt av min mann, sier Klevstul.
Vi prøvde oss frem med flere ulike nyanser før vi til slutt fant frem til rett valør. Jeg løp ut og inn av Malerstua på Finnsnes med 1 prosent mer brekkfarge på en plankebit for å teste i sollyset, smiler Astrid Klevstul.

Fjernet sort pigment
I de aller fleste utvendige malingsresepter inngår sort som en bestanddel. Ved å fjerne det sorte pigmentet helt eller delvis og fullpigmentere med farger, blir resultatet betraktelig klarere og renere.
Ekteparet har valgt å gjøre dette selv om de fikk informasjon fra malingesleverandør om at malingen får mindre dekkevne og kan bli mindre motstandsdyktig mot solbleking uten sort pigment.
- Det er en grense per liter for hvor mange fargeenheter som kan tilsettes. Da vi studerte fargereseptene fra leverandør, så vi at resepten manglet opptil 50 prosent av brekkfargene, noe som selvsagt gjør at fargen blekes raskere over tid. Vi fullpigmenterte malingen opp til maks fargetilsetning. Resultatet etter åtte år med fullpigmentert maling uten sort tilsetning, er at fargen fremdeles er like klar i sør, hvor solen er sterk, som i nord og vest. Fordi sort er utelatt, måtte vi ha flere tynne strøk enn normalt for å oppnå full fargedybde og dekk-kraft.
- Vi har prøvd forskjellige malingsprodusenter. Jotun kommer best ut når det gjelder holdbarhet. Vi valgte Demidekk maling på veggene for å få lengst fargebestandighet over tid. Huset står på et luftig sted uten store nedbørsmengder. Demidekk, som er alkydbasert, anbefales ikke i regnvåte strøk. Her er den oljebaserte Drygolin/Drygolin Ekstrem å foretrekke.

Gunstig med linolje
- Det mest miljøvennlige produktet for utvendig treverk er linoljemaling, som både kan brukes på panel og vindusomramming. Her er utvalget av farger mindre, og fargebestandigheten kortere, men fargene oppnår en fin patina over tid. Til hus i lyse farger er linoljemaling suveren. Hvis man har et gammelt hus som flasser av etter kort tid med ny maling, kan det være at linolje eller tranmaling er brukt originalt. Se etter gulfarge på treverket, det tyder på at linolje er brukt som grunning. Da er det bare å skrape, børste og spyle vekk alt som er løst, tørke godt og male strøk på strøk med linoljemaling. Husk at har man først begynt med linoljemaling, kan man ikke male med olje- eller alkydmaling over.
- Grunnarbeidet er selvfølgelig avgjørende for resultatet, sier ekteparet. - Her må anvisningen følges nøye, grunning av bart treverk er helt nødvendig før påføring av olje- og alkydmaling. På høvlet treverk, vindusomramming og glatt, profilert panel, er dette særlig viktig.
Husets arkitektur i sveitserstil med håndskårne detaljer forsterkes av fargene, som understreker husets dramaturgi. Boligen er bygget rundt et gammelt tømmerhus fra 1850, som i sin tid sto på Finnsnes og som nå er flyttet ut til eiendommen på Skognes.Huset er i hovedsak tegnet av eierne selv. Utskjæringer er utført av snekker Johansen, som er nærmeste nabo til ekteparet.
- Han har mye av æren for at resultatet er blitt så særpreget. Vi kan ikke få rost ham nok for den krevende jobben han har utført med prima resultat, sier Klevstul.

Mer informasjon:
Malerstua, 9300 Finnsnes: tlf. 778-46090
Beckers, herregård linoljemaling, 9300 Finnses:tlf.  778-40323
Jotun,tlf. 33 45 70 00.
Se www.riksantikvaren.no for informasjon om maling av gamle hus.

23 oktober 2008

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no