Fargevalg på staffasje

Husmaling

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

- For oss er det veldig viktig å vite noe om stilen på huset før vi anbefaler kunder farge til staffasjen. Det er ikke alltid det er like lurt å fremheve staffasjen, derfor bør det første spørsmålet være om man vil fremheve eller kamuflere staffasjen, sier Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

Hvis du vil kamuflere staffasjen, kan du velge samme farge på vegg og staffasje.
- Vil du derimot fremheve staffasjen, gjør du det med kontrast i farger eller med lys/mørk-kontrast, sier Sørensen.

Mørke hull i fasaden
Når du skal male husvegger og staffasje, skal du ikke glemme effekten av vinduene. Det er fort gjort å tenke at vinduene er nøytrale og gjennomsiktige, men sett fra utsiden i dagslys fremstår glassrutene som svarte og blir derfor som mørke hull i fasaden. Vil du understreke denne effekten, eller foretrekker du å få vinduene til å virke mindre utenfra? Fargevalget på staffasjen kan hjelpe deg.

- Hvitt er en vanlig farge på staffasjen, men kontrasten mellom de mørke vinduene og den hvite staffasjen får faktisk vinduene til å se større ut. Hvis du derimot kjører samme farge på hele huset, vil de se mindre ut. Også lyst hus med lys omramming vil ha en forminskende effekt, sier Sørensen.

Sprosser til glede eller irritasjon?
Når vi snakker om vinduer, skal vi ikke glemme sprosser. Mange har sprosser på vinduer, en detalj som var spesielt populær for noen tiår tilbake. Har du blitt lei av sprossene, kan du ”gjemme! dem bort med riktig malingsfarge. I motsatt fall kan du velge å fremheve dem.

- Du kan redusere inntrykket av sprossene ved å male dem mørke. Hvite sprosser vil derimot stykke opp vinduene.

Mer kunnskap blant folk
I følge Sørensen har det i de senere år vokst frem en større bevissthet omkring dette med fargevalg og detaljer på huset.
- Vi ser mer og mer at folk blir bevisste på de utvendige detaljene, som for eksempel takrenner. Hvorfor bryte fasaden med ei stygg takrenne når du i stedet kan velge ei renne som går i samme farge som fasaden?

Nordmenn våger nå å gå bort fra sedvaner i fargevalg og ta valg basert på det enkelte hus og ønsket effekt.
- I alle år er det blitt brukt hvitt på grunnmurene, men hvitt får grunnmuren til å virke mye større. Nå er folk blitt mer bevisst på å avstemme grunnmuren mot resten av huset, sier Sørensen.

Skulle du likevel synes at det er vanskelig å velge farge selv, kan du be om råd i din lokale fargehandel.

Fire tommelfingerregler til fargevalget:

  • Mørke vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke større.
  • Mørke rammer på mørke vegger reduserer kontrasten.
  • Lyse vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke mindre.
  • Lyse rammer på mørke vegger markerer vindusomrammingen.

(Kilde: Vakre Hjem )

31 mars 2009

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no