Fargevalg på staffasje

Husmaling

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

- For oss er det veldig viktig å vite noe om stilen på huset før vi anbefaler kunder farge til staffasjen. Det er ikke alltid det er like lurt å fremheve staffasjen, derfor bør det første spørsmålet være om man vil fremheve eller kamuflere staffasjen, sier Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

Hvis du vil kamuflere staffasjen, kan du velge samme farge på vegg og staffasje.
- Vil du derimot fremheve staffasjen, gjør du det med kontrast i farger eller med lys/mørk-kontrast, sier Sørensen.

Mørke hull i fasaden
Når du skal male husvegger og staffasje, skal du ikke glemme effekten av vinduene. Det er fort gjort å tenke at vinduene er nøytrale og gjennomsiktige, men sett fra utsiden i dagslys fremstår glassrutene som svarte og blir derfor som mørke hull i fasaden. Vil du understreke denne effekten, eller foretrekker du å få vinduene til å virke mindre utenfra? Fargevalget på staffasjen kan hjelpe deg.

- Hvitt er en vanlig farge på staffasjen, men kontrasten mellom de mørke vinduene og den hvite staffasjen får faktisk vinduene til å se større ut. Hvis du derimot kjører samme farge på hele huset, vil de se mindre ut. Også lyst hus med lys omramming vil ha en forminskende effekt, sier Sørensen.

Sprosser til glede eller irritasjon?
Når vi snakker om vinduer, skal vi ikke glemme sprosser. Mange har sprosser på vinduer, en detalj som var spesielt populær for noen tiår tilbake. Har du blitt lei av sprossene, kan du ”gjemme! dem bort med riktig malingsfarge. I motsatt fall kan du velge å fremheve dem.

- Du kan redusere inntrykket av sprossene ved å male dem mørke. Hvite sprosser vil derimot stykke opp vinduene.

Mer kunnskap blant folk
I følge Sørensen har det i de senere år vokst frem en større bevissthet omkring dette med fargevalg og detaljer på huset.
- Vi ser mer og mer at folk blir bevisste på de utvendige detaljene, som for eksempel takrenner. Hvorfor bryte fasaden med ei stygg takrenne når du i stedet kan velge ei renne som går i samme farge som fasaden?

Nordmenn våger nå å gå bort fra sedvaner i fargevalg og ta valg basert på det enkelte hus og ønsket effekt.
- I alle år er det blitt brukt hvitt på grunnmurene, men hvitt får grunnmuren til å virke mye større. Nå er folk blitt mer bevisst på å avstemme grunnmuren mot resten av huset, sier Sørensen.

Skulle du likevel synes at det er vanskelig å velge farge selv, kan du be om råd i din lokale fargehandel.

Fire tommelfingerregler til fargevalget:

  • Mørke vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke større.
  • Mørke rammer på mørke vegger reduserer kontrasten.
  • Lyse vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke mindre.
  • Lyse rammer på mørke vegger markerer vindusomrammingen.

(Kilde: Vakre Hjem )

31 mars 2009
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig i bruk?

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Husmaling Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no