Fargevalg på staffasje

Husmaling

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

- For oss er det veldig viktig å vite noe om stilen på huset før vi anbefaler kunder farge til staffasjen. Det er ikke alltid det er like lurt å fremheve staffasjen, derfor bør det første spørsmålet være om man vil fremheve eller kamuflere staffasjen, sier Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

Hvis du vil kamuflere staffasjen, kan du velge samme farge på vegg og staffasje.
- Vil du derimot fremheve staffasjen, gjør du det med kontrast i farger eller med lys/mørk-kontrast, sier Sørensen.

Mørke hull i fasaden
Når du skal male husvegger og staffasje, skal du ikke glemme effekten av vinduene. Det er fort gjort å tenke at vinduene er nøytrale og gjennomsiktige, men sett fra utsiden i dagslys fremstår glassrutene som svarte og blir derfor som mørke hull i fasaden. Vil du understreke denne effekten, eller foretrekker du å få vinduene til å virke mindre utenfra? Fargevalget på staffasjen kan hjelpe deg.

- Hvitt er en vanlig farge på staffasjen, men kontrasten mellom de mørke vinduene og den hvite staffasjen får faktisk vinduene til å se større ut. Hvis du derimot kjører samme farge på hele huset, vil de se mindre ut. Også lyst hus med lys omramming vil ha en forminskende effekt, sier Sørensen.

Sprosser til glede eller irritasjon?
Når vi snakker om vinduer, skal vi ikke glemme sprosser. Mange har sprosser på vinduer, en detalj som var spesielt populær for noen tiår tilbake. Har du blitt lei av sprossene, kan du ”gjemme! dem bort med riktig malingsfarge. I motsatt fall kan du velge å fremheve dem.

- Du kan redusere inntrykket av sprossene ved å male dem mørke. Hvite sprosser vil derimot stykke opp vinduene.

Mer kunnskap blant folk
I følge Sørensen har det i de senere år vokst frem en større bevissthet omkring dette med fargevalg og detaljer på huset.
- Vi ser mer og mer at folk blir bevisste på de utvendige detaljene, som for eksempel takrenner. Hvorfor bryte fasaden med ei stygg takrenne når du i stedet kan velge ei renne som går i samme farge som fasaden?

Nordmenn våger nå å gå bort fra sedvaner i fargevalg og ta valg basert på det enkelte hus og ønsket effekt.
- I alle år er det blitt brukt hvitt på grunnmurene, men hvitt får grunnmuren til å virke mye større. Nå er folk blitt mer bevisst på å avstemme grunnmuren mot resten av huset, sier Sørensen.

Skulle du likevel synes at det er vanskelig å velge farge selv, kan du be om råd i din lokale fargehandel.

Fire tommelfingerregler til fargevalget:

  • Mørke vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke større.
  • Mørke rammer på mørke vegger reduserer kontrasten.
  • Lyse vindusrammer på lyse vegger får vinduene til å virke mindre.
  • Lyse rammer på mørke vegger markerer vindusomrammingen.

(Kilde: Vakre Hjem )

31. mars 2009

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no