Fargevalg utendørs

Husmaling

Hva skal man legge vekt på når man skal velge utvendig farge på boligen? I tillegg til eget smak og behag, påvirkes også dine nærmeste omgivelser . Vi har sett nærmere på noen råd og tips på hvordan man kan komme frem til et fungerende fargevalg.


Begynn med å studere nabolaget og dine omgivelser. Let etter trekk som kan si noe om spesielle tradisjoner i ditt område. La deg gjerne inspirere og ta hensyn dersom bebyggelsen er tett. I tillegg kan det finnes allmenne fargerestriksjoner i ditt område, samtidig som det ved skifte av farge faktisk kan være nødvendig med byggemelding.

Husets karakter
Neste skritt er å vurdere husets karakter. Er huset gammelt og historisk, kan man hente tips om fargevalg fra historien. Et annet viktig element er faktisk husets tak og den påvirkning dette har ved fargevalg utendørs. Nordiske fargetradisjoner bygger i stor grad på naturens egne farger. Man får ofte et bra fargesettingsresultat med farger som for eksempel grønne, gule og røde farger. Blå farger har derimot en tendens til å stikke seg ut i forhold til omgivelsene. Basert på samme tankegang fargesettes oftest sokkelen i en gultonet grå farge som ligger nære opp til natursten.

Fargekombinasjoner
Et hus fargesettes tradisjonelt i fargekombinasjoner. Det naturlige spørsmålet er da om fargene skal avpasses til hverandre eller skal de forsterke hverandre. Et råd er å prøvemale eller gå til en forhandler og prøve et fargesettingsprogram på en datamaskin. På den måten kan du få en oppfatning av hvordan ulike farger passer sammen. I enkelte program kan du til og med velge husmodeller du ønsker å fargelegge ut fra en databank.

Dempet farge
Det er imidlertid viktig å være klar over at det ofte ikke er lett å forestille seg det ferdige resultat ut i fra slike fargeprøver. Den fargen som du kanskje syntes så bra ut i fargeprøven eller på dataskjermen, har en tendens til å virke både mer intens og sterkere når den kommer på veggen. Det kan derfor være et alternativ å velge en mer dempet farge enn den du først slo ned på. Slike farger omtales gjerne som mer skitne farger, og gir som oftest et resultat som er i samsvar med dine forventninger når det gjelder store flater. Derimot kan klare sterke farger være effektfulle på detaljer som dører, vinduskarmer etc. Utbygg/tilbygg skal alltid fargesettes i samme farge og lyshet som den opprinnelige bygningen.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no