Fargevalg utendørs

Husmaling

Hva skal man legge vekt på når man skal velge utvendig farge på boligen? I tillegg til eget smak og behag, påvirkes også dine nærmeste omgivelser . Vi har sett nærmere på noen råd og tips på hvordan man kan komme frem til et fungerende fargevalg.


Begynn med å studere nabolaget og dine omgivelser. Let etter trekk som kan si noe om spesielle tradisjoner i ditt område. La deg gjerne inspirere og ta hensyn dersom bebyggelsen er tett. I tillegg kan det finnes allmenne fargerestriksjoner i ditt område, samtidig som det ved skifte av farge faktisk kan være nødvendig med byggemelding.

Husets karakter
Neste skritt er å vurdere husets karakter. Er huset gammelt og historisk, kan man hente tips om fargevalg fra historien. Et annet viktig element er faktisk husets tak og den påvirkning dette har ved fargevalg utendørs. Nordiske fargetradisjoner bygger i stor grad på naturens egne farger. Man får ofte et bra fargesettingsresultat med farger som for eksempel grønne, gule og røde farger. Blå farger har derimot en tendens til å stikke seg ut i forhold til omgivelsene. Basert på samme tankegang fargesettes oftest sokkelen i en gultonet grå farge som ligger nære opp til natursten.

Fargekombinasjoner
Et hus fargesettes tradisjonelt i fargekombinasjoner. Det naturlige spørsmålet er da om fargene skal avpasses til hverandre eller skal de forsterke hverandre. Et råd er å prøvemale eller gå til en forhandler og prøve et fargesettingsprogram på en datamaskin. På den måten kan du få en oppfatning av hvordan ulike farger passer sammen. I enkelte program kan du til og med velge husmodeller du ønsker å fargelegge ut fra en databank.

Dempet farge
Det er imidlertid viktig å være klar over at det ofte ikke er lett å forestille seg det ferdige resultat ut i fra slike fargeprøver. Den fargen som du kanskje syntes så bra ut i fargeprøven eller på dataskjermen, har en tendens til å virke både mer intens og sterkere når den kommer på veggen. Det kan derfor være et alternativ å velge en mer dempet farge enn den du først slo ned på. Slike farger omtales gjerne som mer skitne farger, og gir som oftest et resultat som er i samsvar med dine forventninger når det gjelder store flater. Derimot kan klare sterke farger være effektfulle på detaljer som dører, vinduskarmer etc. Utbygg/tilbygg skal alltid fargesettes i samme farge og lyshet som den opprinnelige bygningen.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no