Fargevalg utendørs

Husmaling

Hva skal man legge vekt på når man skal velge utvendig farge på boligen? I tillegg til eget smak og behag, påvirkes også dine nærmeste omgivelser . Vi har sett nærmere på noen råd og tips på hvordan man kan komme frem til et fungerende fargevalg.


Begynn med å studere nabolaget og dine omgivelser. Let etter trekk som kan si noe om spesielle tradisjoner i ditt område. La deg gjerne inspirere og ta hensyn dersom bebyggelsen er tett. I tillegg kan det finnes allmenne fargerestriksjoner i ditt område, samtidig som det ved skifte av farge faktisk kan være nødvendig med byggemelding.

Husets karakter
Neste skritt er å vurdere husets karakter. Er huset gammelt og historisk, kan man hente tips om fargevalg fra historien. Et annet viktig element er faktisk husets tak og den påvirkning dette har ved fargevalg utendørs. Nordiske fargetradisjoner bygger i stor grad på naturens egne farger. Man får ofte et bra fargesettingsresultat med farger som for eksempel grønne, gule og røde farger. Blå farger har derimot en tendens til å stikke seg ut i forhold til omgivelsene. Basert på samme tankegang fargesettes oftest sokkelen i en gultonet grå farge som ligger nære opp til natursten.

Fargekombinasjoner
Et hus fargesettes tradisjonelt i fargekombinasjoner. Det naturlige spørsmålet er da om fargene skal avpasses til hverandre eller skal de forsterke hverandre. Et råd er å prøvemale eller gå til en forhandler og prøve et fargesettingsprogram på en datamaskin. På den måten kan du få en oppfatning av hvordan ulike farger passer sammen. I enkelte program kan du til og med velge husmodeller du ønsker å fargelegge ut fra en databank.

Dempet farge
Det er imidlertid viktig å være klar over at det ofte ikke er lett å forestille seg det ferdige resultat ut i fra slike fargeprøver. Den fargen som du kanskje syntes så bra ut i fargeprøven eller på dataskjermen, har en tendens til å virke både mer intens og sterkere når den kommer på veggen. Det kan derfor være et alternativ å velge en mer dempet farge enn den du først slo ned på. Slike farger omtales gjerne som mer skitne farger, og gir som oftest et resultat som er i samsvar med dine forventninger når det gjelder store flater. Derimot kan klare sterke farger være effektfulle på detaljer som dører, vinduskarmer etc. Utbygg/tilbygg skal alltid fargesettes i samme farge og lyshet som den opprinnelige bygningen.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Når kan du male på trykkimpregnert?

Husmaling Hvor lenge bør du vente før du maler på trykkimpregnerte materialer? Og hvordan går du frem. Her får du svaret

Slik blir du kvitt sopp og alger

Husmaling Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no