Bilde: stock.xchng

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Med våren kommer vedlikehold av husets utside, og mange villaeiere skal snart i gang med å male huset. Sannsynligheten er stor for at en god del kommer hjem fra fargehandelen med et spann eller to med hvitmaling. Hvitt er nemlig den mest populære fargen når nordmenn skal male huset. Men det er ikke nødvendigvis så bra.

- Man skal være litt forsiktig med hvitt, mener Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

- Mange tenker at hvitt er en nøytral farge, men det stemmer ikke. Mens hvitt nok kan passe ved kysten og i åpne landskap, er hvitt det som skiller seg mest ut og fremheves i naturen forøvrig. Glem heller ikke at de mørke vindusflatene vil stikke seg kraftig ut mot hvite vegger. Hvitt avslører også alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende, sier hun.

Er grått det nye hvite?
Det betyr likevel ikke at du bør unngå de hvite fargene for enhver pris. I stedet for den kritthvite varianten, kan du velge en mer dempet tone av hvitt.
- Du kan brekke ned det hvite, og du kan gå ganske langt mot grått før noen ser at det ikke er hvitt, med mindre du har noe kritthvitt ved siden av, forteller Sørensen.

Og nettopp grå har faktisk tatt seg opp som husfarge det siste året.
- Trendmessig ser vi at folk går litt bort fra det lyse og at gråtoner er in. I fjor solgte vi veldig mye av de mørkere gråtonene, sier Sørensen.

Ønsker du å henge deg på trenden, er det greit å vite at grå ikke bare er grå.
- Fargen grå endrer seg mye etter lysforholdene. En nøytral gråfarge vil få et blåaktig preg. Vi ser også at mange kunder ønsker grønntonegrå til sine hus. Det beste er å velge en gråfarge med bittelite innslag av gult, denne vil oppfattes som en ren grå av øyet, sier Sørensen.

Risikofarger
Enkelte vil hverken ha hvitt eller grått på huset, men foretrekker å bringe farge til omgivelsene.
- Grønt og blått er risikofarger. Du skal vite hva du driver med om du velger disse, ikke minst fordi det skandinaviske lyset vil forsterke disse fargene. Dessuten er de veldig lite naturlige. Det er nærmest en uskreven regel at blått ikke egner seg for store flater ute, sier Sørensen.

En annen populær, men vanskelig farge, er rødt. Kanskje er det den nostalgiske drømmen om ei lita, rød stue som gjorde at to rødnyanser var blant Jotuns seks mest populære malingsfarger i fjor? Den dukker også opp på listen over de ti mest populære beisfargene. Det spørs om drømmen varer ved når huset først er malt.

- Rødt er den mest uegnet fargen å bruke ute. På grunn av høyt brekkfargeinnhold er dette, sammen med sterke gulfarger, den fargen som vil falme først. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis, vil kunne falme innen tre-fire år. Derfor er det viktig å velge et egnet produkt når du skal ha en slik farge. En akrylbasert maling er stabil på farge og glans og derfor det rette valget, sier Sørensen.

En annen ting å tenke på før du velger rødt, er at dette ikke er en farge det er like lett å skape nyanser med.
- Rødt begrenser seg veldig, for med denne fargen har du mange færre nyanser å velge mellom. Vil du ha den litt lysere, blir den fort rosa, og vil du ha den mørkere, går den over i burgunder eller brunt, sier Sørensen.

Ta hensyn
Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet. Det er en del av et større hele, enten det står i et kulturlandskap eller ligger i et byggefelt. Det betyr igjen at dette er forhold du må ta hensyn til når du velger farge på huset.
- Ta hensyn til omgivelsene og hva naboen har, anbefaler Sørensen.

Sist, men ikke minst, kan det være greit å ha i tankene at det ikke bare er du som skal leve med det valget du tar. Selv om du kanskje synes det er morsomt å ha bygdas eneste fiolette hus, er det ikke sikkert at naboen som har utsikt til huset ditt, synes det er like morsomt.

Et godt råd er å kjøpe en fargeprøveboks slik at du kan lage en oppstryksprøve før du bestemmer deg. Da kan du få vurdert fargen i forskjellige lys før du tar valget.

2 april 2009

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no