Bilde: stock.xchng

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Med våren kommer vedlikehold av husets utside, og mange villaeiere skal snart i gang med å male huset. Sannsynligheten er stor for at en god del kommer hjem fra fargehandelen med et spann eller to med hvitmaling. Hvitt er nemlig den mest populære fargen når nordmenn skal male huset. Men det er ikke nødvendigvis så bra.

- Man skal være litt forsiktig med hvitt, mener Vi i villas malingsekspert, Heidi Sørensen. Hun driver Maleriet Fargehandel AS på Hønefoss.

- Mange tenker at hvitt er en nøytral farge, men det stemmer ikke. Mens hvitt nok kan passe ved kysten og i åpne landskap, er hvitt det som skiller seg mest ut og fremheves i naturen forøvrig. Glem heller ikke at de mørke vindusflatene vil stikke seg kraftig ut mot hvite vegger. Hvitt avslører også alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende, sier hun.

Er grått det nye hvite?
Det betyr likevel ikke at du bør unngå de hvite fargene for enhver pris. I stedet for den kritthvite varianten, kan du velge en mer dempet tone av hvitt.
- Du kan brekke ned det hvite, og du kan gå ganske langt mot grått før noen ser at det ikke er hvitt, med mindre du har noe kritthvitt ved siden av, forteller Sørensen.

Og nettopp grå har faktisk tatt seg opp som husfarge det siste året.
- Trendmessig ser vi at folk går litt bort fra det lyse og at gråtoner er in. I fjor solgte vi veldig mye av de mørkere gråtonene, sier Sørensen.

Ønsker du å henge deg på trenden, er det greit å vite at grå ikke bare er grå.
- Fargen grå endrer seg mye etter lysforholdene. En nøytral gråfarge vil få et blåaktig preg. Vi ser også at mange kunder ønsker grønntonegrå til sine hus. Det beste er å velge en gråfarge med bittelite innslag av gult, denne vil oppfattes som en ren grå av øyet, sier Sørensen.

Risikofarger
Enkelte vil hverken ha hvitt eller grått på huset, men foretrekker å bringe farge til omgivelsene.
- Grønt og blått er risikofarger. Du skal vite hva du driver med om du velger disse, ikke minst fordi det skandinaviske lyset vil forsterke disse fargene. Dessuten er de veldig lite naturlige. Det er nærmest en uskreven regel at blått ikke egner seg for store flater ute, sier Sørensen.

En annen populær, men vanskelig farge, er rødt. Kanskje er det den nostalgiske drømmen om ei lita, rød stue som gjorde at to rødnyanser var blant Jotuns seks mest populære malingsfarger i fjor? Den dukker også opp på listen over de ti mest populære beisfargene. Det spørs om drømmen varer ved når huset først er malt.

- Rødt er den mest uegnet fargen å bruke ute. På grunn av høyt brekkfargeinnhold er dette, sammen med sterke gulfarger, den fargen som vil falme først. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis, vil kunne falme innen tre-fire år. Derfor er det viktig å velge et egnet produkt når du skal ha en slik farge. En akrylbasert maling er stabil på farge og glans og derfor det rette valget, sier Sørensen.

En annen ting å tenke på før du velger rødt, er at dette ikke er en farge det er like lett å skape nyanser med.
- Rødt begrenser seg veldig, for med denne fargen har du mange færre nyanser å velge mellom. Vil du ha den litt lysere, blir den fort rosa, og vil du ha den mørkere, går den over i burgunder eller brunt, sier Sørensen.

Ta hensyn
Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet. Det er en del av et større hele, enten det står i et kulturlandskap eller ligger i et byggefelt. Det betyr igjen at dette er forhold du må ta hensyn til når du velger farge på huset.
- Ta hensyn til omgivelsene og hva naboen har, anbefaler Sørensen.

Sist, men ikke minst, kan det være greit å ha i tankene at det ikke bare er du som skal leve med det valget du tar. Selv om du kanskje synes det er morsomt å ha bygdas eneste fiolette hus, er det ikke sikkert at naboen som har utsikt til huset ditt, synes det er like morsomt.

Et godt råd er å kjøpe en fargeprøveboks slik at du kan lage en oppstryksprøve før du bestemmer deg. Da kan du få vurdert fargen i forskjellige lys før du tar valget.

2. april 2009
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Når kan du male på trykkimpregnert?

Husmaling Hvor lenge bør du vente før du maler på trykkimpregnerte materialer? Og hvordan går du frem. Her får du svaret

Slik blir du kvitt sopp og alger

Husmaling Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no