Mal huset på halve tiden

Husmaling

Med nyutviklet maleredskap gjør du unna husmalingen på halve tiden.

Husmaling har ofte vært en lang og arbeidskrevende prosess, men med nyutviklet redskap kan du gjøre unna jobben på halve tiden.

Malekost er det redskapet de fleste benytter når huset skal males. Noen har forsøkt rull, men de alternativene som har vært i salg har ikke vært spesielt velegnet til utvendig maling.

Nå er det kommet et nytt produkt i salg. En rull for utvendig maling.

Brukes den i kombinasjon med en pensel med vinklet, ergonomisk utformet grep, og et forlengerskaft, kan tiden du bruker på malejobben reduseres betydelig.

Hemmeligheten 
Den nye utendørsrullen, som er testet på flere forskjellige beis- og malingtyper, har vist seg å være svært velegnet. Noe av hemmeligheten er at fiberpelsen er spesielt utviklet for å absorbere malingen bedre. Hele 28 prosent for vannbasert maling, mens tallet er 25 prosent for oljemaling.

Det faktum at rullen bare er sju centimeter bred, gjør det dessuten enkelt å male både på og mellom panelbordene. De nye penslene absorberer også bedre, men det er bruken av forlengerskaft som i størst grad bidrar til å forenkle arbeidsprosessen.

Bevegelsene går raskere, samtidig som rekkevidden blir større. På den måten bruker man mindre tid til å flytte malingspann og stiger, og hovedvekten kan legges på selve malearbeidet.

- Utformingen av penselen bidrar til at man kommer til på de vanskeligste stedene selv om man står på bakken med forlengerskaft. Dessuten bidrar den til at man sparer håndleddene under arbeidet", understreker Brekkan.

Spar kropp og penger 
I stedet for å bare bruke armer og skuldrer når man maler, bidrar skaftet til at man bruker hele overkroppen.

På den måten blir man i mindre grad utsatt for belastningsskader. Et faktum som tilsier at man bør bruke forlengerskaft enten man står på stige eller på bakken. Det gjelder bare å gå et par skritt ut fra veggen. Da får du den mest effektive bevegelsen.

- Et komplett utstyrssett med forlengerskaft beløper seg til 450 kroner. Når man vet at maling av et hus tar minimum 40 timer, og man kan redusere dette til 20 timer, så er det en beskjeden investering. Tar man også hensyn til at en maler tar flere titalls tusen for å male et hus, så har man en solid timebetaling for å gjøre jobben selv.

Med den nye utendørsrullen blir rekkevidden en helt annen. Man kan stå på samme sted og male store deler av veggen. Bredden på rullen gjør også at man kommer til mellom overligger og underligger.

10 gode råd for utendørsmaling

Vask huset med kraftvask før du maler, bruk en velegnet vaskekost. 
  • Fjern løse malingrester med stålbørste og skrape.
  • Bruk grunning på ubehandlet treverk. Grunningen er tyntflytende, så bruk en grunningpensel.
  • Dekk til de stedene hvor du ikke ønsker malingsøl. Bruk plast og tape.
  • Velg kvalitetsruller og -pensler.
  • Vær nøye med å male endeveden, og bruk pensel på overgangen mellom over- og underligger.
  • Bruk forlengerskaft selv om du befinner deg på bakkenivå.
  • Ha alltid filler for hånden.
  • Sørg for at stigen står støtt, og ha alltid en hånd fri så du kan holde deg fast.
  • Ikke ta med mer enn tre liter maling opp i stigen.
23 oktober 2008

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no