Male huset: Mal huset med ny og bedre maling

Husmaling

Frisk opp husfasaden når du skal male huset med ny maling, beis eller en grundig husvask i år. Her får du siste nytt om husmaling og inspirasjon til nye farger.

Klimaforandringer og maling

Når du skal male huset er fuktig klima et av dagens hovedproblemer. Byggebransjen har over lengre tid kartlagt problemstillingen og det vil i fremtiden bli krevet at snekkere er mer bevisste på å sikre boligene i forhold til fukt.

 • Sats på tettere samarbeidet mellom snekkeren og maleren. I dag kommer maleren oftest inn når bygget står nesten ferdig.
 • Typisk feil er at endevenden ikke da har blitt behandlet og suger opp fukt, for eksempel vannbrettet ned mot vindu. Dette er slike ting ikke en maler klarer å komme til skikkelig etterpå.
 • Maleren må inn på et tidligere tidspunkt og overflatebehandle kritiske punkter. Om ikke må snekkeren selv påta seg dette arbeidet. Valg av maling er også blitt viktigere.
 • Dersom man bruker maling som har dårlig værbestandighet og varighet på 4-5 år, flyr tusenlappene fort bort på malertjenester. For de som tar malerjobben selv, så bør de tenke over hvor ofte man ønsker å gjøre jobben. Det er selvfølgelig flere faktorer i tillegg til klima som spiller inn når det kommer til hvor lenge en maling vil holde; underlag, konstruksjon, grunnarbeid og påføring.
 • Når man skal male huset velg maling etter hva som finnes på markedet. Hvilket land er det i Europa er det som har lang erfaring med relativt høy luftfuktighet i alle årstidene og med regelmessige byger og tåke?

Alle kan male. Drywood er en malingsleverandør som først og fremst har levert maling til proffmarkedet. Nå satser de også mot privatmarkedet.

 • Nederland har fostret frem flere av vår tids mest berømte malere, men de har også en fantastisk kunnskap på maling og fuktig klima. Drywood Coatings er en av disse produsentene og har en historie helt tilbake til 1893.
 • Drywood har levert hybridmaling i Norge i over 30 år uten å forandret på resepten. I hovedsak har de levert maling til industri og malerfirmaer, og det står tusenvis av referansebygg rundt i Norge. I 2010 åpnet de også for salg av maling til privatmarkedet og har hatt en utrolig vekst.
 • Den avgjørende forskjellen med Drywood maling er at den inneholder fete alkydharpikser som er løst opp i vann. Når du skal male huset og bruker Drywood maling får du en  unik inntrenging i treverket, selv med høyt fuktinnhold (opp til 21%).

  Når malingen trenger inn, erstatter alkydharpiksen vannet som fordamper. Dette fører til meget bra vedheft, treverket stabiliseres og risiko for sprekkdannelser reduseres kraftig, nærmest lik null.

  Mens alkyddelen trekker inntil 6 mikrometer inn i treverket, legger akryldelens større partikler seg på overflaten. Etter herdig er malingsfilmen 100% vannavisende og tillater kontrollert uttørking av treverket.

  Den er også motstandsdyktig mot det økende problemet svertesopp, noe som selvfølgelig er en nødvendig kvalitet i malingen grunnet det fuktige klima i Nederland.

Mer informasjon: www.drywood.no

Les også:

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Svertesopp.

Fakta om  svertesopp

Svertesopp er en fellesbetegnelse for muggsopparter med mørkfargede hyfer og sporer, og som danner blå til svart misfarging i overflaten av malingen. I første omgang er svertesopp et estetisk problem som vil være spesielt skjemmende på lyse overflater.

Soppene i seg selv svekker ikke trevirkets styrkeegenskaper. Det er imidlertid dokumentert at enkelte svertesopparter kan penetrere malingsfilmen og etablere seg i overgangen mellom ved og maling.

Svertesopp kan dermed gå fra å være en ren estetisk utfordring til faktisk å redusere kledningens levetid betraktelig ved at råtesopper får mulighet til å etablere seg i trematerialet.

Det er mange mulige årsaker til den økte svertesoppveksten: restriksjoner på type og mengde soppdreper tilsatt malingen, endringer i selve malingsformuleringen, luftforurensning, endringer i klimatiske forhold og trekvalitet, Den endelige årsaken er trolig en kombinasjon av disse.

Les også:

6 måter å bruke eddik på i hjemmet

Visste du at eddik kan brukes til å fjerne bakterier fra grønnsaker? Vi har samlet 6 smarte tips til hvordan du kan bruke eddik i hjemmet.

 

23. mars 2012

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.