Du kan male huset om høsten.
Du kan male huset om høsten.

Male huset om høsten

Husmaling

Du kan male huset om høsten, men du må ta flere hensyn enn i de tidlige sommermånedene.

Det er fortsatt mange muligheter for å få malt eller beiset ferdig huset, men du bør være ekstra obs når man skal male sent i sesongen.

Klimaet i august og september kan være ganske ulikt mai og juni, selv om temperaturene er nokså like.

Temperaturen

 • Malingen fungerer best i døgntemperaturer over 10 grader. Noen malingsprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense.
 • Med vannfortynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde. I verste fall kan man oppleve at malingen fryser før den er tørr. Om du skal male et murhus er det viktig at du bruker riktig type maling.
 • Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

 

Temperaturesvingninger

 • Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til dugg ute. Dugg på nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt.
 • Om temperaturen svinger mye, kan det lønne seg å male om formiddagen. Da rekker malingen å tørke mest mulig før kvelden kommer.
 • Du bør heller ikke starte for tidlig på dagen. La veggen få litt varme i seg og bli kvitt morgenduggen.

Er luften og treverket tørt?

 • Vent på regnfrie dager!
 • Det bør være oppholdsvær når malingen skal tørke, sjekk hvordan været er meldt et par dager framover.
 • Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å bruke en hurtigtørkende, vanntynnet maling.
 • Sjekk at treverket er tørt  nok! Det finnes helt greie fuktmålere å få kjøpt for noen hundrelapper, eller du kan leie dem hos en fargehandler eller byggvarehus.

Er det sterk sol?

 • Som en hovedregel bør en aldri male midt i solsteiken - sola kan fortsatt være sterk om høsten. Det varme sollyset gjør at malingen tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under. Dette kan igjen føre til skjemmende blærer i malingen. 
 • Følg med solen og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Kilde: Ifi.no

Les også:

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente...

13. august 2012
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Når kan du male på trykkimpregnert?

Husmaling Hvor lenge bør du vente før du maler på trykkimpregnerte materialer? Og hvordan går du frem. Her får du svaret

Slik blir du kvitt sopp og alger

Husmaling Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.