Du kan male huset om høsten.
Du kan male huset om høsten.

Male huset om høsten

Husmaling

Du kan male huset om høsten, men du må ta flere hensyn enn i de tidlige sommermånedene.

Det er fortsatt mange muligheter for å få malt eller beiset ferdig huset, men du bør være ekstra obs når man skal male sent i sesongen.

Klimaet i august og september kan være ganske ulikt mai og juni, selv om temperaturene er nokså like.

Temperaturen

 • Malingen fungerer best i døgntemperaturer over 10 grader. Noen malingsprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense.
 • Med vannfortynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde. I verste fall kan man oppleve at malingen fryser før den er tørr. Om du skal male et murhus er det viktig at du bruker riktig type maling.
 • Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

 

Temperaturesvingninger

 • Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til dugg ute. Dugg på nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt.
 • Om temperaturen svinger mye, kan det lønne seg å male om formiddagen. Da rekker malingen å tørke mest mulig før kvelden kommer.
 • Du bør heller ikke starte for tidlig på dagen. La veggen få litt varme i seg og bli kvitt morgenduggen.

Er luften og treverket tørt?

 • Vent på regnfrie dager!
 • Det bør være oppholdsvær når malingen skal tørke, sjekk hvordan været er meldt et par dager framover.
 • Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å bruke en hurtigtørkende, vanntynnet maling.
 • Sjekk at treverket er tørt  nok! Det finnes helt greie fuktmålere å få kjøpt for noen hundrelapper, eller du kan leie dem hos en fargehandler eller byggvarehus.

Er det sterk sol?

 • Som en hovedregel bør en aldri male midt i solsteiken - sola kan fortsatt være sterk om høsten. Det varme sollyset gjør at malingen tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under. Dette kan igjen føre til skjemmende blærer i malingen. 
 • Følg med solen og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Kilde: Ifi.no

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...