Du kan male huset om høsten.
Du kan male huset om høsten.

Male huset om høsten

Husmaling

Du kan male huset om høsten, men du må ta flere hensyn enn i de tidlige sommermånedene.

Det er fortsatt mange muligheter for å få malt eller beiset ferdig huset, men du bør være ekstra obs når man skal male sent i sesongen.

Klimaet i august og september kan være ganske ulikt mai og juni, selv om temperaturene er nokså like.

Temperaturen

 • Malingen fungerer best i døgntemperaturer over 10 grader. Noen malingsprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense.
 • Med vannfortynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde. I verste fall kan man oppleve at malingen fryser før den er tørr. Om du skal male et murhus er det viktig at du bruker riktig type maling.
 • Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

 

Temperaturesvingninger

 • Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til dugg ute. Dugg på nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt.
 • Om temperaturen svinger mye, kan det lønne seg å male om formiddagen. Da rekker malingen å tørke mest mulig før kvelden kommer.
 • Du bør heller ikke starte for tidlig på dagen. La veggen få litt varme i seg og bli kvitt morgenduggen.

Er luften og treverket tørt?

 • Vent på regnfrie dager!
 • Det bør være oppholdsvær når malingen skal tørke, sjekk hvordan været er meldt et par dager framover.
 • Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å bruke en hurtigtørkende, vanntynnet maling.
 • Sjekk at treverket er tørt  nok! Det finnes helt greie fuktmålere å få kjøpt for noen hundrelapper, eller du kan leie dem hos en fargehandler eller byggvarehus.

Er det sterk sol?

 • Som en hovedregel bør en aldri male midt i solsteiken - sola kan fortsatt være sterk om høsten. Det varme sollyset gjør at malingen tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under. Dette kan igjen føre til skjemmende blærer i malingen. 
 • Følg med solen og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Kilde: Ifi.no

13 august 2012

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...