Miljøvennlig utemaling

Husmaling

Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbare som tradisjonell maling.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbar som tradisjonell maling. Foto: Gjøco.

 
Vannløselig utendørsmaling kan virke som et paradoks. Men det er faktisk en realitet. De nye EU-direktivene setter standard for avgassutslipp og mengden løsemidler i maling. Dette vil bety at de tradisjonelle oljemalingvariantene på sikt vil forbys. De første restriksjonene iverksettes allerede fra 2007, og programmet skal være fullstendig gjennomført i løpet av 2010. Dette har fått malingleverandørenes forskerteam til å svinge penselen for utvikle nye malinger tilpasset de nye kravene.

– Vi har utviklet nye varianter utendørsmaling som skal tilfredsstille de nye kravene, forteller Geir Breivik, distriktssjef i Gjøco AS. Malingfabrikken med tilhørighet på Nord-Vestlandet, som i løpet av de siste årene har vokst til å bli en av landets største.

– Om det blir et totalforbud mot oljemalinger til utendørsbruk er foreløpig ikke helt klart. Men at det blir krav om reduksjon av avgasser vet vi. Derfor har vi utarbeidet to nye varianter. En som er helt vannløselig og en silikonalkydvariant, informerer Breivik.

Tid er penger
De nye malingene har vært utprøvd i lang tid allerede, og alt tyder på at de har en kvalitet som ikke står noe tilbake for de variantene vi har benyttet så langt. De danner en hard, glatt overflate som er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Dette gir lengre vedlikeholdsintervaller. Innholdsdeklarasjonen forteller også om nye og bedre ingredienser. Noe som gir malingen bedre dekkevne og flyt, i tillegg til å gjøre den mer farge- og lysekte og bestandig mot svartsopp.

– Jeg vil gå så langt som å si at levetiden til de nye malingene gjør at vedlikeholdsintervallene kan tilnærmet dobles. Det er selvsagt en stor besparelse. Jobben med å påføre dem går lettere. Legger du på et strøk på morgenen, kan strøk nummer to påføres før kvelden kommer. Du slipper unna både med mindre kostnader og mindre jobb, mener Breivik.

Noen har allerede forsøkt de nye malingtypene og er godt fornøyd.

– Jeg må si jeg ble positivt overrasket. Arbeidet gikk veldig lett, og ikke minst var det deilig å slippe å vaske både seg selv og alt utstyr med white spirit. En fille fuktet med vann løste alle problemer da jeg malte sommerhuset mitt i Sverige, forteller Helge Korneliussen i Hjem & Hobby-kjeden. Men selv om noen har positive erfaringer, er det fortsatt en del skepsis blant nordmenn om holdbarheten til den nyutviklede utendørsmalingen.

– Vi i bransjen har en stor oppgave foran oss med å formidle de nye malingenes positive egenskaper, forteller Breivik.

Husk forarbeidet
Forarbeidet er viktig for at de nye miljøvennlige malingene skal fylle alle forutsetninger. Er det et nytt, ubehandlet hus, må det først grunnes med en oljegrunning. Underlaget må være rent og tørt og ikke for glatt. Alt må rengjøres skikkelig før malingen påføres. En omgang med husvask tilsatt soppdreper og rikelige mengder vann. Det samme gjelder hus som er behandlet fra tidligere. De trenger ikke å grunnes, men må rengjøres grundig. Tørt vær er også en forutsetning.

– Men når malingen først er tørr, ligger det en beskyttende og værbestandig hinne tilbake, vannet har fordampet, og i tillegg til høyere mot sol og nedmatting dermed er den like holdbar mot regn og uvær som en hvilken som helst annen maling, forteller Breivik.


23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no