Miljøvennlig utemaling

Husmaling

Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbare som tradisjonell maling.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbar som tradisjonell maling. Foto: Gjøco.

 
Vannløselig utendørsmaling kan virke som et paradoks. Men det er faktisk en realitet. De nye EU-direktivene setter standard for avgassutslipp og mengden løsemidler i maling. Dette vil bety at de tradisjonelle oljemalingvariantene på sikt vil forbys. De første restriksjonene iverksettes allerede fra 2007, og programmet skal være fullstendig gjennomført i løpet av 2010. Dette har fått malingleverandørenes forskerteam til å svinge penselen for utvikle nye malinger tilpasset de nye kravene.

– Vi har utviklet nye varianter utendørsmaling som skal tilfredsstille de nye kravene, forteller Geir Breivik, distriktssjef i Gjøco AS. Malingfabrikken med tilhørighet på Nord-Vestlandet, som i løpet av de siste årene har vokst til å bli en av landets største.

– Om det blir et totalforbud mot oljemalinger til utendørsbruk er foreløpig ikke helt klart. Men at det blir krav om reduksjon av avgasser vet vi. Derfor har vi utarbeidet to nye varianter. En som er helt vannløselig og en silikonalkydvariant, informerer Breivik.

Tid er penger
De nye malingene har vært utprøvd i lang tid allerede, og alt tyder på at de har en kvalitet som ikke står noe tilbake for de variantene vi har benyttet så langt. De danner en hard, glatt overflate som er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Dette gir lengre vedlikeholdsintervaller. Innholdsdeklarasjonen forteller også om nye og bedre ingredienser. Noe som gir malingen bedre dekkevne og flyt, i tillegg til å gjøre den mer farge- og lysekte og bestandig mot svartsopp.

– Jeg vil gå så langt som å si at levetiden til de nye malingene gjør at vedlikeholdsintervallene kan tilnærmet dobles. Det er selvsagt en stor besparelse. Jobben med å påføre dem går lettere. Legger du på et strøk på morgenen, kan strøk nummer to påføres før kvelden kommer. Du slipper unna både med mindre kostnader og mindre jobb, mener Breivik.

Les også:

Kona bestemmer husfargen

Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Noen har allerede forsøkt de nye malingtypene og er godt fornøyd.

– Jeg må si jeg ble positivt overrasket. Arbeidet gikk veldig lett, og ikke minst var det deilig å slippe å vaske både seg selv og alt utstyr med white spirit. En fille fuktet med vann løste alle problemer da jeg malte sommerhuset mitt i Sverige, forteller Helge Korneliussen i Hjem & Hobby-kjeden. Men selv om noen har positive erfaringer, er det fortsatt en del skepsis blant nordmenn om holdbarheten til den nyutviklede utendørsmalingen.

– Vi i bransjen har en stor oppgave foran oss med å formidle de nye malingenes positive egenskaper, forteller Breivik.

Husk forarbeidet
Forarbeidet er viktig for at de nye miljøvennlige malingene skal fylle alle forutsetninger. Er det et nytt, ubehandlet hus, må det først grunnes med en oljegrunning. Underlaget må være rent og tørt og ikke for glatt. Alt må rengjøres skikkelig før malingen påføres. En omgang med husvask tilsatt soppdreper og rikelige mengder vann. Det samme gjelder hus som er behandlet fra tidligere. De trenger ikke å grunnes, men må rengjøres grundig. Tørt vær er også en forutsetning.

– Men når malingen først er tørr, ligger det en beskyttende og værbestandig hinne tilbake, vannet har fordampet, og i tillegg til høyere mot sol og nedmatting dermed er den like holdbar mot regn og uvær som en hvilken som helst annen maling, forteller Breivik.

Les også:

Åtte tips til mannens walk in-closet

Har du eller vurderer du å få deg et walk in-closet? Da bør du lese dette.


23. oktober 2008

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Husmaling Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger til ditt hus.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no