Miljøvennlig utemaling

Husmaling

Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbare som tradisjonell maling.

Dagens miljøvennlige utemaling er nå like holdbar som tradisjonell maling. Foto: Gjøco.

 
Vannløselig utendørsmaling kan virke som et paradoks. Men det er faktisk en realitet. De nye EU-direktivene setter standard for avgassutslipp og mengden løsemidler i maling. Dette vil bety at de tradisjonelle oljemalingvariantene på sikt vil forbys. De første restriksjonene iverksettes allerede fra 2007, og programmet skal være fullstendig gjennomført i løpet av 2010. Dette har fått malingleverandørenes forskerteam til å svinge penselen for utvikle nye malinger tilpasset de nye kravene.

– Vi har utviklet nye varianter utendørsmaling som skal tilfredsstille de nye kravene, forteller Geir Breivik, distriktssjef i Gjøco AS. Malingfabrikken med tilhørighet på Nord-Vestlandet, som i løpet av de siste årene har vokst til å bli en av landets største.

– Om det blir et totalforbud mot oljemalinger til utendørsbruk er foreløpig ikke helt klart. Men at det blir krav om reduksjon av avgasser vet vi. Derfor har vi utarbeidet to nye varianter. En som er helt vannløselig og en silikonalkydvariant, informerer Breivik.

Tid er penger
De nye malingene har vært utprøvd i lang tid allerede, og alt tyder på at de har en kvalitet som ikke står noe tilbake for de variantene vi har benyttet så langt. De danner en hard, glatt overflate som er motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Dette gir lengre vedlikeholdsintervaller. Innholdsdeklarasjonen forteller også om nye og bedre ingredienser. Noe som gir malingen bedre dekkevne og flyt, i tillegg til å gjøre den mer farge- og lysekte og bestandig mot svartsopp.

– Jeg vil gå så langt som å si at levetiden til de nye malingene gjør at vedlikeholdsintervallene kan tilnærmet dobles. Det er selvsagt en stor besparelse. Jobben med å påføre dem går lettere. Legger du på et strøk på morgenen, kan strøk nummer to påføres før kvelden kommer. Du slipper unna både med mindre kostnader og mindre jobb, mener Breivik.

Noen har allerede forsøkt de nye malingtypene og er godt fornøyd.

– Jeg må si jeg ble positivt overrasket. Arbeidet gikk veldig lett, og ikke minst var det deilig å slippe å vaske både seg selv og alt utstyr med white spirit. En fille fuktet med vann løste alle problemer da jeg malte sommerhuset mitt i Sverige, forteller Helge Korneliussen i Hjem & Hobby-kjeden. Men selv om noen har positive erfaringer, er det fortsatt en del skepsis blant nordmenn om holdbarheten til den nyutviklede utendørsmalingen.

– Vi i bransjen har en stor oppgave foran oss med å formidle de nye malingenes positive egenskaper, forteller Breivik.

Husk forarbeidet
Forarbeidet er viktig for at de nye miljøvennlige malingene skal fylle alle forutsetninger. Er det et nytt, ubehandlet hus, må det først grunnes med en oljegrunning. Underlaget må være rent og tørt og ikke for glatt. Alt må rengjøres skikkelig før malingen påføres. En omgang med husvask tilsatt soppdreper og rikelige mengder vann. Det samme gjelder hus som er behandlet fra tidligere. De trenger ikke å grunnes, men må rengjøres grundig. Tørt vær er også en forutsetning.

– Men når malingen først er tørr, ligger det en beskyttende og værbestandig hinne tilbake, vannet har fordampet, og i tillegg til høyere mot sol og nedmatting dermed er den like holdbar mot regn og uvær som en hvilken som helst annen maling, forteller Breivik.


23 oktober 2008

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no