Myter om maling

Husmaling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

1. Påstand: Malingen var mye bedre før.

SVAR: Innen maling og beis har det vært en rivende teknologisk utvikling de siste tiårene. Oljene og bindemidlene som brukes i dagens produkter kan ikke sammenlignes med det som ble brukt for 50–60 år siden. Spesielt har beskyttelsen mot nedbrytende UVstråler blitt markant bedre. Bruken av giftstoffer har også endret seg. T idligere ble det brukt mer skadelige stoffer, som effektivt tok livet av sopp og andre mikroorganismer. Dagens malinger er atskillig mer miljøvennlige, men slett ikke dårligere. De sopphindrende midlene som nå brukes er effektive og selektive. Det betyr at de hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer – slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde. Til sammen gjør dette at dagens moderne maling er langt mer miljøvennlig enn sine forgjengere, og minst like holdbar.

2. Påstand: Vanntynnet maling for utendørs bruk skader treverket.

SVAR: Frykten for vanntynnet utendørs maling er kjent, men ubegrunnet. Vannet brukes som et løsemiddel, på lik linje med at White spirit fungerer som løsemiddel i oljemalinger. Vannet trekker ikke inn i treverket, men fordamper etter påføring. Malingsfilmen blir liggende igjen som et beskyttende lag på kledningen.

3. Påstand: Man kan ikke bruke en vanntynnet maling på et tidligere oljemalt underlag.

SVAR: Dagens alkydoljeprodukter og vanntynnede produkter er bygget opp på en helt annen måte enn det som var vanlig for mange år siden. Blant annet benyttes andre råstoffer. I dag er det ikke noe problem å legge vanntynnede produkter utenpå alkydoljeprodukter, eller omvendt.

Les også:

Glemte du å søke kommunen om lov til å bygge?

I etterpåklokskapens navn - hvordan søke når bygget allerede står oppført?

4. Påstand: Moderne vanntynnede malinger blir liggende som ett tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne.

SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen. Dette gjelder både oljemalinger og vanntynnede akrylmalinger. Tørt treverk som er påført grunning og maling av høy kvalitet, er godt beskyttet mot fukt. Fuktproblemer i kledningen kan oppstå, men da som følge av konstruksjonsproblemer eller skader i malingsfilmen. De eneste reelt pustende moderne malingene er utviklet for mur (f.eks. silikatmaling eller silikonemulsjonsmaling). Disse murmalingene er ikke fleksible nok til å benyttes på treverk.

beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt.

5. Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta
beskyttelsen av treverket.

SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned treverket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt.

6. Påstand: Jeg trenger ikke å grunne impregnert treverk.

Les også:

Når må du sende nabovarsel?

Når du skal sette opp et bygg som er søknadspliktig, må du vanligvis sende nabovarsel. Her får du vite hvem som skal varsles og hvordan du gjør det...

SVAR: Impregnering beskytter bare mot råtestopp, og ikke mot nedbrytende UV-stråler eller fukt. Hvis du ønsker å male eller beise huset, er det derfor svært viktig å grunne så snart som mulig etter at impregneringsvæsken i treverket har tørket i fire til seks uker. Grunning er nødvendig for å unngå at treverket brytes ned og blir uegnet for videre behandling.

7. Påstand: Jeg velger dekkbeis fremfor maling, så slipper jeg å skrape.

SVAR: I dag trenger du ikke å velge bort maling for å unngå å skrape. Moderne malinger, som for eksempel Drygolin Extrem og O ptimal, er langt mer fleksible enn sine forgjengere. Fleksibiliteten gjør at produktene takler de spenningene som oppstår i malingsfilmen som følge av temperatursvigninger, fukt og bevegelser i treverket. Malingen beholder festet til kledningen, og blir ikke tørr eller «flakete». Det betyr at du slipper å skrape, samtidig som du oppnår lengre og bedre beskyttelse enn med beis og dekkbeis.

8. Påstand: Alle farger fungerer like godt ute som inne.

SVAR: Noen farger inneholder pigmenter som bare er egnet til innendørs bruk. Jotun anbefaler derfor å velge farger fra eksteriørfargekart. Pigmentene som brukes i Jotuns eksteriørprodukter er meget værekte, noe om innebærer at de beskytter underlaget mot solnedbrytning og beholder sin opprinnelige farge svært lenge.

Les også:

Beis eller maling - hva skal du velge?

Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Anbefalt av redaksjonen

22. september 2010

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Husmaling Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no