Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Mal utendørs treverk på sensommeren.
Mal utendørs treverk på sensommeren.

Som utgangspunkt er det best å male treverket med trebeskyttelse når været byr på temperaturer mellom 10 og 25 grader. 

Dessuten er det en god tommelfingerregel å ikke male treverket før det har gått minst en uke uten regnvær. Så selv om du du ivrer etter å komme i gang med malejobben, er det viktig at du er helt sikker på at treets fuktighetsinnhold er maks 15 prosent. 

Følg med på værmeldingen. Du bør ha 3-5 arbeidsdager uten at det er meldt regnvær. 

Når på året er det best å male? 

Det er absolutt best å male på sensommeren. På den måten, er du sikker på at treverket har hatt god tid til å tørke gjennom hele våren og sommeren. 

Les også:

Dårlig inneklima kan gjøre deg syk

Velg en løsning som gjør det trygt å være inne. Både i dag og i morgen.

Start når solen er borte

Alt etter hvor det du skal male er plassert, bør du starte malejobben på det tidspunktet hvor det ikke lenger er direkte sol. Det beste maleværet er skygge eller lett overskyet.

Hvis du begynner å male treverket mens solen skinner direkte på, kan du risikere at trebeskyttelsen ikke trekker ordentlig inn i treverket fordi den tørker så raskt. 

Du bør også være obs på vind og male når det er vindstille eller bare lett vind. Grunnen er at vind betyr støv fra for eksempel bjørkepollen på sensommeren. Alt dette setter seg i malingen før den rekker å bli støvtørr. 

13. juni 2017
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan du male på trykkimpregnert?

Husmaling Hvor lenge bør du vente før du maler på trykkimpregnerte materialer? Og hvordan går du frem. Her får du svaret

Slik blir du kvitt sopp og alger

Husmaling Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.