Bilde: Colourbox

Når skal huset males?

Husmaling

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Malingen er innkjøpt, penslene nye og malebuksa på. Nå avhenger alt av været. For husmaling krever riktige forhold både i vær og temperatur.

- De nye akrylbaserte langtidsmalingene er avhengig av frostfrie netter. De nye løsemiddelkravene på oljebaserte typer vil også gjøre at malingen ikke lenger er like stabil mot kuldegrader, sier Vi i Villas malingsekspert Heidi S. Sørensen.
Du bør derfor ikke sette i gang med malingsjobben før godt ut i april. Oktober er siste frist, men mange steder i Norge er sesongen enda kortere.

Unngå sol
- Det er ikke gunstig med for varmt vær, og man skal aldri male i sola, sier Sørensen.
Hvis malingen blir påført på en vegg som er skikkelig oppvarmet av solen, kan man oppleve at malingen blærer seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm, og du vil få et tynnere slitesjikt på solveggen enn de andre veggene.

Rett temperatur
Du kan male med temperaturer opp mot 22-23 grader så lenge du holder deg i skyggen. På den varmeste perioden på sommeren er det derfor morgen og kveld som er mest egnet, forteller malingseksperten.
- 15-16 grader i overskyvet vær er egentlig det perfekte malerværet. Høy luftfuktighet eller tåke er ikke gunstig når en skal male.

Fuktighet
Vær også oppmerksom på at det kan være langt fuktigere om natten enn om dagen. Prøv i størst mulig grad å avslutte arbeidet tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker. Da kan nemlig overflaten bli matt og skjoldet.  
- Du er også avhengig av at godt vær har tørket opp veggene dine etter vask før du maler. Fuktigheten i treverket ikke gå over 15-17%. Det kan enkelt måles med en fuktmåler.

Sørensen minner også om å ta hensyn til kraftig pollenslipp fra busker og trær. Pollenstøv i malingsfilmen er ikke kjekt.

Før du maler
- Klimaet i Norge har vært ekstremt vått og kaldt de siste årene, og dette i tillegg til økt forurensning, gjør at vi oftere enn før ser sopp og alger på husveggene, sier malereksperten.
For å forebygge dette anbefaler hun at du vasker huset ditt– helst en gang i året. Dette vil gjøre at malingsfilmen får lenger levetid. Noen ganger er det ikke ny maling, men kun en vask som er nødvendig for å igjen få en pen fasade.

- Når du skal male er vask en nødvendighet. Bare tenk på hvordan utemøblene blir av skitt i lufta. Det samme skjer med husveggene. Eksos, gasser, sopp, alger, pollen og støv må vekk før ny maling påføres.
En slik vask matter også ned veggen, slik at den nye malingen får best mulig feste til underlaget. Spray gjerne også på en sopp- og algedreper før du maler. Denne skal ikke skylles av, men få trekke inn på overflaten.

23 juni 2010

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no