Før du maler huset bør du vaske husveggende med egnede rensemidler.
Før du maler huset bør du vaske husveggende med egnede rensemidler. Bilde: Getty Images og ifi.no

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på husveggen.

Det er høytid for maling og vedlikeholdsvask av huset.

Og hvis du unngå skjolder og dårlig vedheft når du maler eller beiser huset bør du være grundig med forarbeidet og bruke de riktige produktene. 

I følge Ifi.no vil husmorkurer som Zalo, Salmiakk, Klorin og Rødsprit gi et dårligere resultat enn ved bruk av spesialmidler. 

Alle malingsleverandører tilbyr egne rengjøringmidler som er tilpasset sine egne produkter. 

– Og dette er ikke noe vi sier for å selge mer produkter – det finnes en god begrunnelse. Malingfabrikkenes rengjøringsmidler er laget spesielt for bruk ved enten vedlikeholdsrengjøring eller rengjøring før maling, sier Birgitte Finckenhagen, hos malingleverandøren Butinox til ifi.no.

Til den vanlige rengjøringsvasken av husvegger eller flater innendørs bør du bruke et mildt vedlikeholdsvaskemiddel av typen husvask.

Les også:

Kona bestemmer husfargen

Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Hvis flatene skal males må de gjøres rene med kraftvask. I tillegg til å rengjøre flaten, matter den også ned underlaget  slik at den nye behandlingen får bedre vedheft.

– Les på emballasjen, og bruk produktene i henhold til oppskriften. Det hjelper ikke å bruke for sterke midler. Vær nøye med å skylle, sier hun.

Bruk systemprodukter

Det er smart å velge vaskemiddel, grunning og maling fra samme produsent - da er du sikker på at produktene fungerer godt sammen over tid. 

Denne garantien får du ikke om du bruker grønnsåpe, Zalo rødsprit eller salmiakk. 

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers.

Les også:

Fiks betongtrappen

Sprukne trinn og løse deler – etter noen år ser ofte betongtrappen trist ut. Men det kan som regel lett fikses.

Zalo er supert til oppvasken. Grønnsåpe er utmerket å bruke på lutede gulv og møbler. Salmiakk fjerner vond lukt og løser opp fettstoffer i avløpet. Men til rengjøring av fasader, bør du en egnet malevask. Zalo skummer altfor mye – og det er ikke mengde skum som avgjør hvor rent det blir. Foto: Chera Westman/ifi.no

– Er flaten dårlig rengjort, kan du få skjolder og slite med vedheften etterpå. Du kan kanskje til og med ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor. 

Salmiakk er også populært å bruke, siden det løser opp fett og fjerner vondt lukt. Problemet er at fettet ikke fjernes, men finfordeles utover. Det samme gjelder rødsprit. 

Grunnen til dette er at salmiakk ikke inneholder emulgator.  

Emulgatorens oppgave er å løse opp fettpartiklene, slik at vaskekosten, kluten eller svampen kan flytte dem fra flaten til vaskevannet.

Amoniakk i salmiakk kan også bryte ned en malt flate, og ødelegge malingsfilmen. 

Les også:

Miljøvennlig husvask

La husvasken bli miljøvennlig. Det er lettere enn du tror.

Derfor bør det heller ikke brukes på allerede malte flater.

– Malingprodusentenes vaskemidler inneholder også ammoniakk, men har i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre forurensing, svertesopp og annen smuss, sier Chresten Nielsen.

Etter at flaten er vasket og grundig skylt, påføres gjerne et sjikt sopp- og algedrepende middel.

Noen av produsentenes soppdrepere brukes i selve vaskevannet. Midlet desinfiserer flaten, og forhindrer at eventuelle gjenværende soppsporer gror under ny maling.

Også hvis veggen ikke skal males, påføres soppdrepende middel. Det vil forsinke ny begroing, og utsette behovet for ny vask. 

Kilde: ifi.no

15. juni 2015

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.