Før du maler huset bør du vaske husveggende med egnede rensemidler.
Før du maler huset bør du vaske husveggende med egnede rensemidler. Bilde: Getty Images og ifi.no

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på husveggen.

Det er høytid for maling og vedlikeholdsvask av huset.

Og hvis du unngå skjolder og dårlig vedheft når du maler eller beiser huset bør du være grundig med forarbeidet og bruke de riktige produktene. 

I følge Ifi.no vil husmorkurer som Zalo, Salmiakk, Klorin og Rødsprit gi et dårligere resultat enn ved bruk av spesialmidler. 

Alle malingsleverandører tilbyr egne rengjøringmidler som er tilpasset sine egne produkter. 

– Og dette er ikke noe vi sier for å selge mer produkter – det finnes en god begrunnelse. Malingfabrikkenes rengjøringsmidler er laget spesielt for bruk ved enten vedlikeholdsrengjøring eller rengjøring før maling, sier Birgitte Finckenhagen, hos malingleverandøren Butinox til ifi.no.

Til den vanlige rengjøringsvasken av husvegger eller flater innendørs bør du bruke et mildt vedlikeholdsvaskemiddel av typen husvask.

Hvis flatene skal males må de gjøres rene med kraftvask. I tillegg til å rengjøre flaten, matter den også ned underlaget  slik at den nye behandlingen får bedre vedheft.

– Les på emballasjen, og bruk produktene i henhold til oppskriften. Det hjelper ikke å bruke for sterke midler. Vær nøye med å skylle, sier hun.

Bruk systemprodukter

Det er smart å velge vaskemiddel, grunning og maling fra samme produsent - da er du sikker på at produktene fungerer godt sammen over tid. 

Denne garantien får du ikke om du bruker grønnsåpe, Zalo rødsprit eller salmiakk. 

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers.

Zalo er supert til oppvasken. Grønnsåpe er utmerket å bruke på lutede gulv og møbler. Salmiakk fjerner vond lukt og løser opp fettstoffer i avløpet. Men til rengjøring av fasader, bør du en egnet malevask. Zalo skummer altfor mye – og det er ikke mengde skum som avgjør hvor rent det blir. Foto: Chera Westman/ifi.no

– Er flaten dårlig rengjort, kan du få skjolder og slite med vedheften etterpå. Du kan kanskje til og med ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor. 

Salmiakk er også populært å bruke, siden det løser opp fett og fjerner vondt lukt. Problemet er at fettet ikke fjernes, men finfordeles utover. Det samme gjelder rødsprit. 

Grunnen til dette er at salmiakk ikke inneholder emulgator.  

Emulgatorens oppgave er å løse opp fettpartiklene, slik at vaskekosten, kluten eller svampen kan flytte dem fra flaten til vaskevannet.

Amoniakk i salmiakk kan også bryte ned en malt flate, og ødelegge malingsfilmen. 

Derfor bør det heller ikke brukes på allerede malte flater.

– Malingprodusentenes vaskemidler inneholder også ammoniakk, men har i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre forurensing, svertesopp og annen smuss, sier Chresten Nielsen.

Etter at flaten er vasket og grundig skylt, påføres gjerne et sjikt sopp- og algedrepende middel.

Noen av produsentenes soppdrepere brukes i selve vaskevannet. Midlet desinfiserer flaten, og forhindrer at eventuelle gjenværende soppsporer gror under ny maling.

Også hvis veggen ikke skal males, påføres soppdrepende middel. Det vil forsinke ny begroing, og utsette behovet for ny vask. 

Kilde: ifi.no

15. juni 2015
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Beis eller maling til huset?

Husmaling Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.