Nymalt familielykke

Husmaling

Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det lykkelige valget.

 

Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.

 Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer. 10 tips for et godt fargevalg. Vi svinger oss nedover den smale veien i Ski, og legger merke til hvite, brune og gule klassiske hus med ruvende eplehager. Området ble bebygget den gang det var flere mål tomt til hver, husene var nøkterne og hagene svulmende. Vi nyter synet et øyeblikk og funderer på om disse deilige eplehagene vil være historie om noen tiår.

Passer i nabolaget

Mellom to eplehager finner vi en barnefamilie med nymalt hus i tradisjonell stil.

– Vi hadde egentlig en helt annen idé til farge på huset, sier Karin Ten Hoopen. De hadde bygget nytt hus og sto fritt til å velge farge.

– Det vi hadde sett for oss var et koselig rødt hus med hvite karmer. Blomsterkasser under vinduene og frodige blomster.

– Ja, nikker mannen Chris, og vesle Emilie på fire år nikker også bekreftende.

 
Karin og datteren Emilie koser seg på terrasen i det nybygde huset.
Karin og datteren Emilie koser seg på terrassen i det nybygde huset.

Men slik gikk det altså ikke.

– Vi fikk høre at rødt hus var upraktisk, at det ville bli bleket av solen og måtte males oftere. Huset er stort i forhold til husene rundt, og ville dessuten ruve mye dersom det var rødt, forklarer hun.

 – Dermed begynte vi å vurdere en lys farge, men ikke kritthvitt, for det tror jeg hadde blitt litt voldsomt i sola. Vi fant en demihvit farge som har en anelse varmgrått i seg og hadde dermed hovedfargen på huset, forteller hun.

Så var det vinduskarmer og kanter rundt huset, hva skulle det bli?

– Vi så litt på hva som kunne passe i nabolaget. Noen av husene hadde grønt, noen hadde grått. De var inne på tanken om blå kanter, men var ikke fristet av lys blå og heller ikke mørk blå. Så kom de over en huskatalog med et hus som lignet deres eget. Nydelig hvitt med blågrå kanter, akkurat hva de ville ha! Dermed var valget enkelt, de ringte husleverandøren og fikk fargekodene på malingen.

Nå er huset malt, og alle er veldig fornøyd med fargevalget. De forteller om positiv respons fra både naboer og kjente.

– Fargen tåler faktisk å bli litt falmet, skyter Karin inn, hvitt og blågrått er farger som holder seg fine selv om de skulle bli litt blekere av solen.

Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.
Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.

Valgte oljedekkbeis

– Vi ville ha en dekkende farge, så beis utelukket vi vel egentlig ganske raskt. Maling tror jeg krever mer når man skal male igjen senere, ved at man må skrape før man kan male igjen. Har man først valgt maling, kan man heller ikke endre det igjen senere, begrunner Chris. 

– Vi fikk også et inntrykk av at oljedekkbeis var mest holdbart, faktisk fikk vi anbefalt det siden vi har trykkimpregnert hus. At det ble Butinox var vel kanskje litt mer tilfeldig, de hadde en tilbudskampanje akkurat når vi skulle kjøpe inn til huset vårt, smiler Chris fornøyd.

 

Forbrukerinfo:


Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller høyrehendt.

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt med. 

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no