Nymalt familielykke

Husmaling

Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det lykkelige valget.

 

Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.

 Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer. 10 tips for et godt fargevalg. Vi svinger oss nedover den smale veien i Ski, og legger merke til hvite, brune og gule klassiske hus med ruvende eplehager. Området ble bebygget den gang det var flere mål tomt til hver, husene var nøkterne og hagene svulmende. Vi nyter synet et øyeblikk og funderer på om disse deilige eplehagene vil være historie om noen tiår.

Passer i nabolaget

Mellom to eplehager finner vi en barnefamilie med nymalt hus i tradisjonell stil.

– Vi hadde egentlig en helt annen idé til farge på huset, sier Karin Ten Hoopen. De hadde bygget nytt hus og sto fritt til å velge farge.

Les også:

Fremgangsmåte for å male utgangsdøren

Slik gjør du når du skal male ytterdøren.

– Det vi hadde sett for oss var et koselig rødt hus med hvite karmer. Blomsterkasser under vinduene og frodige blomster.

– Ja, nikker mannen Chris, og vesle Emilie på fire år nikker også bekreftende.

 
Karin og datteren Emilie koser seg på terrasen i det nybygde huset.
Karin og datteren Emilie koser seg på terrassen i det nybygde huset.

Men slik gikk det altså ikke.

– Vi fikk høre at rødt hus var upraktisk, at det ville bli bleket av solen og måtte males oftere. Huset er stort i forhold til husene rundt, og ville dessuten ruve mye dersom det var rødt, forklarer hun.

 – Dermed begynte vi å vurdere en lys farge, men ikke kritthvitt, for det tror jeg hadde blitt litt voldsomt i sola. Vi fant en demihvit farge som har en anelse varmgrått i seg og hadde dermed hovedfargen på huset, forteller hun.

Så var det vinduskarmer og kanter rundt huset, hva skulle det bli?

Les også:

Slik blir du kvitt sopp og alger

Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

– Vi så litt på hva som kunne passe i nabolaget. Noen av husene hadde grønt, noen hadde grått. De var inne på tanken om blå kanter, men var ikke fristet av lys blå og heller ikke mørk blå. Så kom de over en huskatalog med et hus som lignet deres eget. Nydelig hvitt med blågrå kanter, akkurat hva de ville ha! Dermed var valget enkelt, de ringte husleverandøren og fikk fargekodene på malingen.

Nå er huset malt, og alle er veldig fornøyd med fargevalget. De forteller om positiv respons fra både naboer og kjente.

– Fargen tåler faktisk å bli litt falmet, skyter Karin inn, hvitt og blågrått er farger som holder seg fine selv om de skulle bli litt blekere av solen.

Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.
Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.

Valgte oljedekkbeis

– Vi ville ha en dekkende farge, så beis utelukket vi vel egentlig ganske raskt. Maling tror jeg krever mer når man skal male igjen senere, ved at man må skrape før man kan male igjen. Har man først valgt maling, kan man heller ikke endre det igjen senere, begrunner Chris. 

Les også:

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

– Vi fikk også et inntrykk av at oljedekkbeis var mest holdbart, faktisk fikk vi anbefalt det siden vi har trykkimpregnert hus. At det ble Butinox var vel kanskje litt mer tilfeldig, de hadde en tilbudskampanje akkurat når vi skulle kjøpe inn til huset vårt, smiler Chris fornøyd.

 

Forbrukerinfo:


Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Når kan du male på trykkimpregnert?

Husmaling Hvor lenge bør du vente før du maler på trykkimpregnerte materialer? Og hvordan går du frem. Her får du svaret

Slik blir du kvitt sopp og alger

Husmaling Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Slik blir du kvitt problemet.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger til ditt hus.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no