Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

Det blir enklere å vaske fasaden når man er to - morsommere blir det også.
Det blir enklere å vaske fasaden når man er to - morsommere blir det også. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Vasker du utsiden av huset jevnlig, sparer du både tid og penger. I tillegg blir vedlikeholdet av huset enklere og det går lengre tid mellom hver gang huset må males om. 

– Vask huset hvert år. Da får du fjernet soppsporer, skitt og sot som tærer på malingsfilmen. Et malt hus kan stå i over ti år hvis du passer litt på, men det forutsetter at du vasker det jevnlig. Og det er fort gjort! Du trenger ikke å ta hele huset på én gang, det kan fint deles opp. Ta den ene veggen én dag, og fortsett med den andre neste dag, råder Jostein Brekka hos Jordan til ifi.no.

Sjekk værmeldingen

Ta en titt på værmeldingen før du vasker huset. Når utetemperaturen er 5 grader eller varmere gjennom døgnet kan du fint gå i gang. Bruk gjerne en dag det regner litt. Det er enklest å vaske når treverket er vått. Får du ikke hjelp fra regnet, bør du starte med å væte treverket med hageslangen.

– Regnvær er vaskevær. Det bør være litt overskyet for at kjemien skal få jobbe litt uten at det tørker. Så lav temperatur og litt regn er perfekt. Å vaske i sola er nesten umulig. Vannet fordamper fort og vaskemiddelet tørker, forklarer Brekka.

Dropp salmiakken

Zalo og salmiakk er effektive til sine bruksområder. Men når du skal vaske huset utvendig, gjelder det å bruke rengjøringsmidler laget spesielt for fasadevask.

– Bruker du et standard vaskemiddel, som for eksempel salmiakk, må du skylle utrolig mye. Bruk den husvasken som anbefales der du kjøper malingen. Slike spesialmidler emulgerer nemlig fett og skitt, slik at det renner lett av, sier Brekka.

Les også:

Vi i villas 10 epletrebud

Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Velg riktig verktøy

Bruk en lavtrykksprøyte til å påføre rengjøringsmiddelet på fasaden. Når du kommer til selve skuringen velger du en god vaskekost laget for fasadevask. Fest kosten på et forlengerskaft. Det er bedre for kroppen, du dekker større flater og jobben går raskere.

Sørg for å ha alt utstyr på plass. 

– Skyll hele veggen først. Så tar du et felt på to-tre meters bredde av gangen og påfører husvasken nedenfra og opp. Vent noen minutter før du også sprayer middelet på selve huskosten og vasker. Ikke vent for lenge, da risikerer du at middelet tørker. Så skyller du godt av, før du tar neste bredde, råder Brekka.

Det er viktig å skylle nøye og få vekk alle såperester. Ikke vær redd for å påføre mye vann – huset tåler det! Skyll ovenfra og ned slik at skittvannet ikke griser til rene steder.

Ikke bruk høytrykkspyleren

Hverken når du væter treverket før du begynner eller når du spyler av rengjøringsmiddelet til slutt, må du bruke høytrykkspyleren. Da kan du få vann inn bak kledningen eller i treverket og råteproblemer på sikt. Bruk derfor hageslangen.

– Bruker du høytrykkspyleren, risikerer du også å blåse av maling der det sitter litt dårlig. Det er farlig fort gjort, og du påfører deg mye mer arbeid med en gang, sier Brekka.

Kilde: ifi.no

Les også:

Ikke slurv med husvasken

Behovet for utvendig vask av hus har økt med tiltagende luftforurensning og sur nedbør. Vær imidlertid klar over at kraftig rengjøring av malte flater...

26. april 2017

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.