Slik lykkes du med fasadevasken

Husmaling

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

Det blir enklere å vaske fasaden når man er to - morsommere blir det også.
Det blir enklere å vaske fasaden når man er to - morsommere blir det også. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Vasker du utsiden av huset jevnlig, sparer du både tid og penger. I tillegg blir vedlikeholdet av huset enklere og det går lengre tid mellom hver gang huset må males om. 

– Vask huset hvert år. Da får du fjernet soppsporer, skitt og sot som tærer på malingsfilmen. Et malt hus kan stå i over ti år hvis du passer litt på, men det forutsetter at du vasker det jevnlig. Og det er fort gjort! Du trenger ikke å ta hele huset på én gang, det kan fint deles opp. Ta den ene veggen én dag, og fortsett med den andre neste dag, råder Jostein Brekka hos Jordan til ifi.no.

Sjekk værmeldingen

Ta en titt på værmeldingen før du vasker huset. Når utetemperaturen er 5 grader eller varmere gjennom døgnet kan du fint gå i gang. Bruk gjerne en dag det regner litt. Det er enklest å vaske når treverket er vått. Får du ikke hjelp fra regnet, bør du starte med å væte treverket med hageslangen.

– Regnvær er vaskevær. Det bør være litt overskyet for at kjemien skal få jobbe litt uten at det tørker. Så lav temperatur og litt regn er perfekt. Å vaske i sola er nesten umulig. Vannet fordamper fort og vaskemiddelet tørker, forklarer Brekka.

Dropp salmiakken

Zalo og salmiakk er effektive til sine bruksområder. Men når du skal vaske huset utvendig, gjelder det å bruke rengjøringsmidler laget spesielt for fasadevask.

– Bruker du et standard vaskemiddel, som for eksempel salmiakk, må du skylle utrolig mye. Bruk den husvasken som anbefales der du kjøper malingen. Slike spesialmidler emulgerer nemlig fett og skitt, slik at det renner lett av, sier Brekka.

Les også:

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Velg riktig verktøy

Bruk en lavtrykksprøyte til å påføre rengjøringsmiddelet på fasaden. Når du kommer til selve skuringen velger du en god vaskekost laget for fasadevask. Fest kosten på et forlengerskaft. Det er bedre for kroppen, du dekker større flater og jobben går raskere.

Sørg for å ha alt utstyr på plass. 

– Skyll hele veggen først. Så tar du et felt på to-tre meters bredde av gangen og påfører husvasken nedenfra og opp. Vent noen minutter før du også sprayer middelet på selve huskosten og vasker. Ikke vent for lenge, da risikerer du at middelet tørker. Så skyller du godt av, før du tar neste bredde, råder Brekka.

Det er viktig å skylle nøye og få vekk alle såperester. Ikke vær redd for å påføre mye vann – huset tåler det! Skyll ovenfra og ned slik at skittvannet ikke griser til rene steder.

Ikke bruk høytrykkspyleren

Hverken når du væter treverket før du begynner eller når du spyler av rengjøringsmiddelet til slutt, må du bruke høytrykkspyleren. Da kan du få vann inn bak kledningen eller i treverket og råteproblemer på sikt. Bruk derfor hageslangen.

– Bruker du høytrykkspyleren, risikerer du også å blåse av maling der det sitter litt dårlig. Det er farlig fort gjort, og du påfører deg mye mer arbeid med en gang, sier Brekka.

Kilde: ifi.no

Les også:

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om vinteren

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

26 april 2017
Mer om Husmaling

Treverket ute bør males på sensommeren

Husmaling Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet. 

4 tegn på at du må male om huset

Husmaling Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Husmaling Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Husmaling Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Husmaling Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Husmaling Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Husmaling Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Husmaling Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Husmaling Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig i bruk?

Eventyrhus med fargerik fasade

Husmaling Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Husmaling Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Husmaling Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

Beis eller maling til huset?

Husmaling Både beis og maling gir mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men, hva bør du velge? Svaret er at det ofte er et spørsmål om smak og behag.