Bilde: Chera Westman/ifi.no

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Husmaling

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Å male huset er en omfattende oppgave som mange gruer seg til, men det er absolutt nødvendig å gjøre det. Med riktig fremgangsmåte, verktøy og forarbeid, er jobben overkommelig for de fleste.

– Det er nok forberedelsene folk gruer seg mest til. Når du først har kommet over den delen, blir jobben lettere, sier Morten Fehn, faglig ansvarlig malermester hos verktøyleverandøren Jordan til ifi.no.

Han sier at det er viktig å legge mye tid i et god grunnarbeid. Malingen må ha et bærekraftig underlag å sitte på. Både finish og holdbarhet er avhengig av det.

Mal veggene som trenger det mest

Det er ikke sikkert du må male alle fasadedelene samme år. Vegger der solen steker mest, mot sør og vest, slites raskest og må derfor vedlikeholdsmales oftere enn veggene mot nord og øst.

Hvis du deler opp fasademalingen etter behov, blir oppgaven mindre når den først skal utføres, og du slipper å bruke tid og penger på arbeid som strengt tatt ikke er nødvendig akkurat nå.

– Ta for deg én vegg av gangen, og gjør deg ferdig fra prepareringen til andre toppstrøk, før du flytter stige og stillas videre, anbefaler Fehn.

I forberedelsene inngår å vaske og klargjøre flaten: skrap vekk løstsittende maling og løse trefibre. Du må også fjerne løse stifter og banke inn løse spiker.

– Alt som sitter på overflaten holder på skitten etterpå, og bør fjernes før flaten males, sier han.

Bruk nok maling

For at malingen skal holde så lenge som leverandøren sier er mulig, må den påføres i tykke nok sjikt. Det er derfor viktig at du følger produsentens anbefalinger om forbruk per kvadratmeter.

– Har du regnet ut at du ville trenge 30 liter maling, og står igjen med 10 liter når du har malt ferdig, er det bare deg selv du lurer. Når du sparer på malingen ved å male tynne strøk, brenner solen vekk filmen raskt og du vil oppleve flassing, også om fargen ser fin ut fra starten, sier Morten Fehn til ifi.no.

– Står det på boksen at 1 liter maling skal holde til 7 kvadratmeter, mål da opp 7 kvadratmeter på veggen og bruk 1 liter til å male der. Da får du inn i hendene hvor mye maling som skal påføres, sier han. 

Bruk godt verktøy

Noe av det viktigste når du skal male fasaden, er å ha godt verktøy.  Du kommer langt med en god rull for påføring, forlengerskaft og noen pensler av god kvalitet. Da får du raskt påført maling på store flater og i alle kriker og kroker.

– Det er lett å legge på ujevnt med en pensel. Med rull jobber du raskt og jevnt, og det er derfor enklere å få på anbefalt mengde maling på veggen. En god pensel tar opp mye maling, slik at du ikke må dyppe like ofte, og fordeler malingen jevnt ut over underlaget. Velger du et for billig verktøy, er det fare for at det tømmer seg for fort. Da får du ikke fordelt malingen godt nok utover veggen, og du får steder med for mye maling og steder med for lite, også om det totale forbruket er riktig, sier Fehn.

Mal etter solen

Når du skal male bør følge godt med på værmeldingen og klokken, og sette av nok tid til å gjøre deg ferdig. Regn på en nymalt vegg er ikke bra, det kan føre til at malingen vaskes bort, skjolder og dårlig finish. Men for mye sol er heller ikke bra.

– Mal etter solen, er en god regel. Vent til solen har passert veggen der du skal male, og til overflaten har fått avkjølt seg litt. Er det for varmt eller for mye sol, vil malingen kunne skinntørre, før den er tørket helt gjennom, og det kan føre til blæring, sier Fehn.

Du trenger også nok tid til å gjøre deg ferdig med veggen. Ikke vent for lenge mellom påføring av første og andre strøk, men følg anbefalt tørketid som står angitt på boksen.

Slik maler eksperten fasaden:

Dette trenger du til forarbeidet: 

  • Vaskekost
  • Stålbørste med flate tråder
  • Malingsskrape
  • Arbeidshansker
  • Dekkefilt
  • Såpefritt rengjøringsmiddel beregnet på bruk før maling.

1. Dekk godt til planter og busker før du vasker. Bruk også dekkefilt til å beskytte plattingen der du står. Bruk gjerne plast og maskeringstape til å beskytte grunnmur og tilstøtende flater.

2. Rengjør veggen godt med et såpefritt rengjøringsmiddel, som for eksempel kraftvask, forvask eller et tilsvarende produkt som er beregnet på bruk før underlaget males.  Bland ut midlet i en bøtte med lunkent vann, og kost det ut over en del av veggen. La midlet virke noen minutter før du koster over igjen og mekanisk fjerner skitt og smuss. Grønnsåpe og oppvaskmiddel skal unngås.

3. Skyll godt med mye rent vann. Bruk hageslangen, ikke en høytrykkspyler.

4. Bruk stålbørsten med flate tråder til å skrape vekk løstsittende maling. Fiberreisning og andre løse trefibre fjernes med en skrape. Til større skrapejobber brukes en tohandsskrape.

5. Tohandsskrapen kan brukes for å slå inn spikere og stifter som stikker ut fra veggen. 

6. Har du skrapt frem bart treverk, skal dette grunnes, og grunningen må tørke før du maler med toppstrøksmalingen. 

Til toppstrøkbehandling trenger du:

  • Malebøtte til å ha malingen i. Denne er mer stabil en et rullekar, og rommer mer maling slik at du ikke trenger å fylle på like ofte. Bøtten har hank og kan krokes fast i en stige. 
  • Rull til påføring. Velg rull for stående kledning, eller en rull for liggende kledning som kan vinkles etter behov.
  • Noen pensler i ulik størrelse. En flat, bred pensel til å stryke ut mønsteret rullen etterlater. En smalere, flat pensel til hjørner og detaljer. En oval pensel er også god å ha, fordi med den kan du male bredt eller smalt, avhengig av hvordan du holder den.
  • Dekkefilt 

7. Start med pensel i et hjørne eller der det er vanskelig å komme til med rullen.

8. En pensel av god kvalitet har «mellomrom» mellom bustrekkene. Disse hulrommene fungerer som malingreservoar, slik at penselen tar opp mye maling hver gang du dypper den. Ikke skrap vekk maling mot kanten av bøtten.

9. Mett rullen godt før du begynner. Påfør maling med rullen. En utendørsrull har lang luv, slik at den kommer til også inne i profilsporene mellom panelbordene.

10. Stryk ut rullemønsteret med pensel. Det gjør både finishen penere, og fjerner strukturen som smuss fester seg i etterpå.  Penselen skal være fuktig, det vil si dyppet forsiktig i malingen.

11. Vær ekstra nøye med påføring av tilstrekkelig maling på kanter og endeved. Her må malingen virkelig dekke. 

12. Vent med strøk to til etter at malingen er overmalbar ifølge instruksen på emballasjen. Husk at kjølig og fuktig vær gjør at tørketidene forlenges. Ikke vent for lenge mellom de to toppstrøkene. 

Kilde: ifi.no

13. juli 2016

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Husmaling Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.