Trekledningen bør vaskes hvert år for å holde overflaten glatt og ren, for da får svertesoppen dårligere vekstforhold.
Trekledningen bør vaskes hvert år for å holde overflaten glatt og ren, for da får svertesoppen dårligere vekstforhold. Bilde: Colourbox

Strøm kan redusere svertesopp

Husmaling

Mindre gift i malingen og våtere klima får skylden for at det er blitt mer svertesopp på hus. Nå forsøker forskere å finne mottiltak – ett av dem kan være strøm.

Svertesopp har fått navnet sitt fordi den ser ut som sverte eller sot på veggen.

– Svertesopp er en fellesbetegnelse på muggsopparter som danner blåsvart misfarging i de ytre lagene av ved, og på overflaten av beis og maling, sier treteknolog Lone Ross Gobakken ved Norsk institutt for skog og landskap.

Vanligvis holder soppene seg på overflaten og er bare et estetisk problem.    

– Men enkelte svertesopper kan trenge gjennom malingsfilmen. Det kan gi råtesopp mulighet til å komme inn i treverket, og da har man et langt mer alvorlig problem, forklarer Gobakken.

Venter mer svertesopp

– I tidligere tider ble det brukt så mye kjemikalier og tungmetaller i malingen at svertesoppen ikke trivdes. Soppdreperne som blir benyttet i dag er mer miljøvennlige, men har ikke samme effekt mot svertesopp. Siden de mest effektive midlene ikke er tillatt lenger, må vi finne fram til nye metoder for å bekjempe sopp, sier Gobakken.

Utvikling av mer miljøvennlige metoder for behandling av tre er derfor et viktig forskningsområde på instituttet.

– Vi gjør tradisjonelle feltforsøk hvor vi tester ut ulike behandlinger på ulike treslag, med ulik væreksponering for å finne de beste kombinasjonene av tresubstrat og malingssystem. Vi gjør også tester i laboratoriet, hvor trebiter utsettes for soppsporer for å se hvor lett maling og treverk misfarges eller brytes ned, sier Gobakken.

Det mest spesielle prosjektet forskerne har på gang, er bruk av strøm som soppbeskyttelse. Ved å koble et lavt pulserende elektrisk felt til treverket, har de funnet ut at soppangrep kan reduseres eller forhindres.

– Testresultatene fra laboratoriet viser at strøm har en god effekt mot sopp. Det gjenstår å se om vi får de samme resultatene ved utendørs testing over lengre tid, sier forsker Andreas Treu ved Skog og landskap.

Mer om maling og svertesopp

Store forskjeller

Forskerne på Ås jobber også med å finne ut av hva slags overflatebehandling som gir den beste beskyttelsen mot soppangrep.

– Vi har funnet ut at den nye generasjonen av vanntynnede malinger gir mindre svertesoppvekst enn oljemalinger. Tidligere var det gjerne omvendt. Men det er store forskjeller fra produkt til produkt, sier Lone Ross Gobakken.

Teknisk ansvarlig Trond Riise hos malingsprodusenten Nordsjö mener det har en naturlig forklaring.

– Det legges nå mest ressurser i utviklingen av de vanntynnede produktene, fordi det er de som er mest miljøvennlige og de vi ønsker å satse på, sier Riise.

Han forteller at prisen på soppdreperne som tilsettes maling, varierer mye.

– De mest effektive soppdreperne er ganske dyre, og derfor er ofte de beste malingsproduktene også de dyreste, sier han.

Vask ofte

Forskeren og malingsprodusenten er enige om hva man bør gjøre for å redusere faren for svertesopp.

Rengjøring er også viktig før man skal male huset på nytt.

– Man bør dessuten tenke på hva slags farge man velger. En mørk overflate vil ha høyere temperatur, og da trives ikke svertesoppen så godt. Det viktigste er likevel å velge en maling av god kvalitet og styre unna de billigste produktene, sier Gobakken.

16 september 2013

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...