Bilde: Jotun og Nordsjø

Tenk husfarge i påsken

Husmaling

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Løft blikket opp fra hestehov og krokus, og se hvilke farger som fungerer i nærmiljøet.

- Se på husets omgivelser. Det er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge. Mange har gjort et fargevalg før deg, se på husene rundt og tenk helhet, anbefaler Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun til ifi.no.

Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, fremhever også viktigheten av å ta naboens husfarge i betraktning.

 - Det er viktig å tenke på omgivelsene. Har naboen en dempet hvitfarge, og du maler gulhvitt, vil naboens hus se skittent ut. Har du ikke naboer, bør huset gå i ett med omgivelsen; skog, fjell, sjø eller åpent terreng, sier hun.


Foto: Jotun

Vegetasjon er viktig
- I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, sier Larsen.

Det er også noen praktiske faktorer en bør ha i bakhodet ved valg av farge. Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Og om huset er nabo med en trafikkert vei, vil forurensninger og trafikkstøv synes godt på lyse vegger. Når nabohusene står tett på, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

Les også:

Er det på tide å male huset?

Å male huset er en stor og omfattende jobb. Her er noen tips om fargvalg når du skal male huset og noen gode nyheter på malingfronten.

Test fargene
Ikke sitt inne og planlegg fargesettingen. Fargen du ser i fargekartet vil ikke se lik ut på veggen. Det er lurt å velge en farge som er mørkere og mer dempet enn den man vil at huset skal få. Når fargen kommer på husveggen, oppfattes den nemlig som lysere, og ofte sterkere og mer intensiv enn på fargeprøven. Gjør derfor alltid store prøveoppstrøk før du maler hele huset. Mal enten rett på veggen eller på store plater som du kan flytte rundt på flere av husets vegger.

Flere malingprodusenter har også nyttige fargevelgerverktøy på nettsidene sine. Her kan du laste inn bilde av huset ditt og se det i forskjellige farger.

Nye fargekart
Noen malingprodusenter har allerede presentert sine nye fargekart for sesongen. Ta dem i bruk! Kartene er ikke en vilkårlig samling av farger. Det ligger mye arbeid bak fargeutvelgelsen, og de fargene som kommer gjennom nåløyet vet malingprodusentene at fungerer på norske hus og under norske forhold. I år er det Jotun og Nordsjö som står for nyhetene på fargekartfronten.

Det nye utendørskartet til Jotun inneholder 34 gode utendørsfarger til fasader, stafferinger og dører. Hele 18 av dem er nye farger.

Nordsjö har også satset stort på utendørsfarger denne sesongen, og har presentert ikke mindre enn seks nye utendørskart. Kartene er delt inn etter type farge og egnet bruk: Warm Colours, Cold Colours, Cottage, Structure, Transparent og Terrece.

Fargevelgere på nettet:

Les også:

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

www.jotun.no

www.beckers.no

www.flugger.no

13. april 2011

Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Husmaling Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Husmaling Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Husmaling Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Husmaling Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Velg riktig farge til huset

Husmaling Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

På tide å male huset?

Husmaling Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Myter om maling

Husmaling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring blant huseiere. Her får du fakta som stopper diskusjonen.

Når skal huset males?

Husmaling Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

Husmaling At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Husmaling Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Husmaling Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

Beis eller maling - hva skal du velge?

Husmaling Mange skal bruke deler av sommerferien på å male huset, men hva skal du velge. Beis eller maling?

Kona bestemmer husfargen

Husmaling Kona bestemmer husfargen. I en undersøkelse fra Jotun svarer kun en prosent av kvinnene at de lar andre i familien bestemme fargen på huset.

Nymalt familielykke

Husmaling Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det...

Miljøvennlig utemaling

Husmaling Nye EU-direktiver har fått malingprodusentene til å tenke nytt på nteriørfronten. Nå kommer også utendørsmalingen i fornyet drakt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no