Bilde: Jotun og Nordsjø

Tenk husfarge i påsken

Husmaling

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Løft blikket opp fra hestehov og krokus, og se hvilke farger som fungerer i nærmiljøet.

- Se på husets omgivelser. Det er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge. Mange har gjort et fargevalg før deg, se på husene rundt og tenk helhet, anbefaler Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun til ifi.no.

Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, fremhever også viktigheten av å ta naboens husfarge i betraktning.

 - Det er viktig å tenke på omgivelsene. Har naboen en dempet hvitfarge, og du maler gulhvitt, vil naboens hus se skittent ut. Har du ikke naboer, bør huset gå i ett med omgivelsen; skog, fjell, sjø eller åpent terreng, sier hun.


Foto: Jotun

Vegetasjon er viktig
- I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, sier Larsen.

Det er også noen praktiske faktorer en bør ha i bakhodet ved valg av farge. Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Og om huset er nabo med en trafikkert vei, vil forurensninger og trafikkstøv synes godt på lyse vegger. Når nabohusene står tett på, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

Test fargene
Ikke sitt inne og planlegg fargesettingen. Fargen du ser i fargekartet vil ikke se lik ut på veggen. Det er lurt å velge en farge som er mørkere og mer dempet enn den man vil at huset skal få. Når fargen kommer på husveggen, oppfattes den nemlig som lysere, og ofte sterkere og mer intensiv enn på fargeprøven. Gjør derfor alltid store prøveoppstrøk før du maler hele huset. Mal enten rett på veggen eller på store plater som du kan flytte rundt på flere av husets vegger.

Flere malingprodusenter har også nyttige fargevelgerverktøy på nettsidene sine. Her kan du laste inn bilde av huset ditt og se det i forskjellige farger.

Nye fargekart
Noen malingprodusenter har allerede presentert sine nye fargekart for sesongen. Ta dem i bruk! Kartene er ikke en vilkårlig samling av farger. Det ligger mye arbeid bak fargeutvelgelsen, og de fargene som kommer gjennom nåløyet vet malingprodusentene at fungerer på norske hus og under norske forhold. I år er det Jotun og Nordsjö som står for nyhetene på fargekartfronten.

Det nye utendørskartet til Jotun inneholder 34 gode utendørsfarger til fasader, stafferinger og dører. Hele 18 av dem er nye farger.

Nordsjö har også satset stort på utendørsfarger denne sesongen, og har presentert ikke mindre enn seks nye utendørskart. Kartene er delt inn etter type farge og egnet bruk: Warm Colours, Cold Colours, Cottage, Structure, Transparent og Terrece.

Fargevelgere på nettet:

www.jotun.no

www.beckers.no

www.flugger.no

13 april 2011

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no