Bilde: Jotun og Nordsjø

Tenk husfarge i påsken

Husmaling

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved å ta en rusletur i nabolaget.

Løft blikket opp fra hestehov og krokus, og se hvilke farger som fungerer i nærmiljøet.

- Se på husets omgivelser. Det er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge. Mange har gjort et fargevalg før deg, se på husene rundt og tenk helhet, anbefaler Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun til ifi.no.

Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, fremhever også viktigheten av å ta naboens husfarge i betraktning.

 - Det er viktig å tenke på omgivelsene. Har naboen en dempet hvitfarge, og du maler gulhvitt, vil naboens hus se skittent ut. Har du ikke naboer, bør huset gå i ett med omgivelsen; skog, fjell, sjø eller åpent terreng, sier hun.


Foto: Jotun

Vegetasjon er viktig
- I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, sier Larsen.

Det er også noen praktiske faktorer en bør ha i bakhodet ved valg av farge. Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Og om huset er nabo med en trafikkert vei, vil forurensninger og trafikkstøv synes godt på lyse vegger. Når nabohusene står tett på, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

Test fargene
Ikke sitt inne og planlegg fargesettingen. Fargen du ser i fargekartet vil ikke se lik ut på veggen. Det er lurt å velge en farge som er mørkere og mer dempet enn den man vil at huset skal få. Når fargen kommer på husveggen, oppfattes den nemlig som lysere, og ofte sterkere og mer intensiv enn på fargeprøven. Gjør derfor alltid store prøveoppstrøk før du maler hele huset. Mal enten rett på veggen eller på store plater som du kan flytte rundt på flere av husets vegger.

Flere malingprodusenter har også nyttige fargevelgerverktøy på nettsidene sine. Her kan du laste inn bilde av huset ditt og se det i forskjellige farger.

Nye fargekart
Noen malingprodusenter har allerede presentert sine nye fargekart for sesongen. Ta dem i bruk! Kartene er ikke en vilkårlig samling av farger. Det ligger mye arbeid bak fargeutvelgelsen, og de fargene som kommer gjennom nåløyet vet malingprodusentene at fungerer på norske hus og under norske forhold. I år er det Jotun og Nordsjö som står for nyhetene på fargekartfronten.

Det nye utendørskartet til Jotun inneholder 34 gode utendørsfarger til fasader, stafferinger og dører. Hele 18 av dem er nye farger.

Nordsjö har også satset stort på utendørsfarger denne sesongen, og har presentert ikke mindre enn seks nye utendørskart. Kartene er delt inn etter type farge og egnet bruk: Warm Colours, Cold Colours, Cottage, Structure, Transparent og Terrece.

Fargevelgere på nettet:

www.jotun.no

www.beckers.no

www.flugger.no

13 april 2011

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

Utvendig maling: Kom enklere i mål – med ny maling!

I år kan du komme enklere til målet enn noen gang tidligere selv med utfordrende vær ved å bruke ny utvendig maling som tørker raskere.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Utvendig fargesetting

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke...

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no