Bilde: Colourbox

Utvendig fargesetting

Husmaling

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger til ditt hus.

Når du skal velge farge til huset bør du tenke litt på arkitektur og stil på huset, og ikke minst på hva naboen har, eller har planer om å gjøre med sitt hus. Når alt kommer til alt så er det stort sett de rundt deg som skal leve med din husfarge det meste av tiden.

Heidi S. Sørensen eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss. Hun har 15 års erfaring med maling og interiør, og har gode tips til deg som går med maleplaner i ferien.

- Nå som vi ofte velger malingstyper som står i godt over 10 år er det ikke minst viktig at fargen fungerer. Det er derfor ikke det rette stedet å bruke typiske motefarger, sier Sørensen.

Vurder nøye
Husk også å vurdere fargene ute og ikke inne i en fargehandel. Det skjer mye med farger når de kommer ut i dagslys, og det er stort sett best å velge farger med mye sorthet.
- Kjøp gjerne en fargeprøve for du bestemmer deg for farge. Vurder den både på solrike og skyggefulle dager, sier eksperten.

Nøytralt hvitt?
Mange går med en tro om at hvite hus er det mest nøytrale en kan bruke på hus utvendig. Dette er ikke helt riktig.
- Hvitt reflekterer lys best, og er derfor den fargen som vil fremheve mest i forholdt til omgivelsene. Denne egenskapen er derimot en fordel hvis du ønsker å fremheve pene detaljer eller hus.

Mørkt kamuflerer
Fra gammelt av var hvitmalingen dyrere enn andre farger. Denne ble derfor brukt på fremsiden av store herregårdshus, mens de ofte valgte mørkere, billigere malinger på baksiden av bygningene.
- På motsatt måte vil mørke farger kamuflere, fordi lys og skygge ikke blir fremtredende på en slik flate. Hvis en skal fargesette hus mot natur er det ofte farger med mye sorthet mot liten mengde farge som fungerer best, og ikke minst i naturens egne fargetoner.

Et lite tips fra eksperten er hvite hus i åpne områder, sort og grått eller rødt mot grønn vegetasjon, og ikke minst harmoni i kulører i byggefelt. Enten ved bruk av sorthetslike farger eller tonelike farger.

Vær varsom!
- Ønsker du å bruke blått som eksteriørfarge skal du være meget forsiktig. Dette er en farge som lett fungerer dårlig ute. Husk også at hus eldre enn 1950 aldri var blåmalt.

Gult er også en farge en skal være varsom med. Den kan fort eksplodere når den brukes på en stor veggflate. Samtidig kan den bli ganske så håpløs mot vinterens snø og det blåaktige lyset vi da har.
- Hvis du ønsker å bruke disse fargene så husk å velge farger som ikke er for fargesterke, sier Sørensen.

Detaljtips
* Mørke vindusdetaljer mot lys vegg = vinduene virker større.
* Mørke vindusdetaljer mot mørk vegg = reduserer kontrast og kamuflerer siden en vindusflate står frem som sorte.
*Lyse vindusdetaljer mot lys vegg = får vinduene til å virke mindre.
*Lyse vindusdetaljer mot mørk vegg=Markerer og fremhever vindusflaten og dens detaljer.

21 juni 2010

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips.

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørensen.

Utvendig maling: Kom enklere i mål – med ny maling!

I år kan du komme enklere til målet enn noen gang tidligere selv med utfordrende vær ved å bruke ny utvendig maling som tørker raskere.

På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Tenk husfarge i påsken

Påsken er en fin tid til å planlegge vedlikehold av huset. Om det trenger ny overflatebehandling i år, kan en finne mye inspirasjon til fargevalget ved...

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Rakk du bare å grunne i fjor?

Du brukte halve høsten, men rakk bare å grunne stakittgjerdet rundt tomta før snøen kom. Hva må du gjøre nå som våren er her?

Husfarge - et viktig valg

Før huset skal males, er det viktige valg som skal gjøres: Hus ruver i landskapet og fargen er det ikke bare du og familien, men også naboene, som skal...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no