Bilde: Colourbox

Utvendig fargesetting

Husmaling

At folk boltrer seg med farger innendørs er helt klart moro. Men det er ikke alltid like gøy med kreativ fargesetting utvendig - det er tross alt ikke bare du som må leve med fargen du velger til ditt hus.

Når du skal velge farge til huset bør du tenke litt på arkitektur og stil på huset, og ikke minst på hva naboen har, eller har planer om å gjøre med sitt hus. Når alt kommer til alt så er det stort sett de rundt deg som skal leve med din husfarge det meste av tiden.

Heidi S. Sørensen eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss. Hun har 15 års erfaring med maling og interiør, og har gode tips til deg som går med maleplaner i ferien.

- Nå som vi ofte velger malingstyper som står i godt over 10 år er det ikke minst viktig at fargen fungerer. Det er derfor ikke det rette stedet å bruke typiske motefarger, sier Sørensen.

Vurder nøye
Husk også å vurdere fargene ute og ikke inne i en fargehandel. Det skjer mye med farger når de kommer ut i dagslys, og det er stort sett best å velge farger med mye sorthet.
- Kjøp gjerne en fargeprøve for du bestemmer deg for farge. Vurder den både på solrike og skyggefulle dager, sier eksperten.

Nøytralt hvitt?
Mange går med en tro om at hvite hus er det mest nøytrale en kan bruke på hus utvendig. Dette er ikke helt riktig.
- Hvitt reflekterer lys best, og er derfor den fargen som vil fremheve mest i forholdt til omgivelsene. Denne egenskapen er derimot en fordel hvis du ønsker å fremheve pene detaljer eller hus.

Mørkt kamuflerer
Fra gammelt av var hvitmalingen dyrere enn andre farger. Denne ble derfor brukt på fremsiden av store herregårdshus, mens de ofte valgte mørkere, billigere malinger på baksiden av bygningene.
- På motsatt måte vil mørke farger kamuflere, fordi lys og skygge ikke blir fremtredende på en slik flate. Hvis en skal fargesette hus mot natur er det ofte farger med mye sorthet mot liten mengde farge som fungerer best, og ikke minst i naturens egne fargetoner.

Et lite tips fra eksperten er hvite hus i åpne områder, sort og grått eller rødt mot grønn vegetasjon, og ikke minst harmoni i kulører i byggefelt. Enten ved bruk av sorthetslike farger eller tonelike farger.

Vær varsom!
- Ønsker du å bruke blått som eksteriørfarge skal du være meget forsiktig. Dette er en farge som lett fungerer dårlig ute. Husk også at hus eldre enn 1950 aldri var blåmalt.

Gult er også en farge en skal være varsom med. Den kan fort eksplodere når den brukes på en stor veggflate. Samtidig kan den bli ganske så håpløs mot vinterens snø og det blåaktige lyset vi da har.
- Hvis du ønsker å bruke disse fargene så husk å velge farger som ikke er for fargesterke, sier Sørensen.

Detaljtips
* Mørke vindusdetaljer mot lys vegg = vinduene virker større.
* Mørke vindusdetaljer mot mørk vegg = reduserer kontrast og kamuflerer siden en vindusflate står frem som sorte.
*Lyse vindusdetaljer mot lys vegg = får vinduene til å virke mindre.
*Lyse vindusdetaljer mot mørk vegg=Markerer og fremhever vindusflaten og dens detaljer.

21 juni 2010

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull...

Følg sola når du maler huset

Det er mye å tenke på når man skal igang med å male hus, men visste du at du bør du male medsols? Du bør også ta hensyn til om du er venstre- eller...

Vern om fasaden

Det er en rekke behandlingstiltak som kan øke panelets levetid og gi en vakker fasade. Her er en oversikt over de mest vanlige.

Behandle trefasader

Skal du vedlikeholde en vegg som har vært behandlet tidligere, må du ta hensyn til hva den er behandlet med.

Gode og dårlige fargevalg

Det finnes gode og dårlige fargevalg når huset skal males – og en nyanse kan utgjøre hele forskjellen.

Fargevalg på staffasje

Fargevalget på staffasjen har mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Bestem deg for hvilken effekt du vil ha før du velger farge.

Beise eller male utvendig panel?

Hva skal man velge av beis eller maling? I tillegg til at overflatebehandlingen skal gi ønsket farge og glans, skal den også forlenge materialets leveti...

Male hus - 10 tips til riktig fargevalg

Når du skal male huset er det flere hensyn du må ta - her er 10 tips!

Brukererfaring med ny maling

Nye EU-direktiver har fått malingsprodusentene til å utvikle nye malingstyper til utendørsbruk for å tilfredsstille kravene. Men hvordan er de egentlig...

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som...

Når kan man begynne med utendørsarbeidet?

Verker det i kroppen etter å komme i gang med utvendig husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du starte med nå, og noe bør du vente litt...

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no