Bilde: Cedric Archer

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Tak

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Boligen, bygget i 1966, har en sjelden flott beliggenhet mellom blankskurte knauser og lune groper nær Verdens Ende på Tjøme. Fra stuen praktfull utsikt over havet, fra Færder fyr og helt til Svenner. Like betagende enten havet ligger blankt og stille eller frådende vinterbølger velter inn over holmer og skjær. Da takbelegget i 2001 skulle skiftes ut, ville paret prøve noe nytt. Mest mulig vedlikeholdsfritt og et takbelegg vinden ikke kunne herje med, var blant de viktigste kriteriene. Liten takvinkel gjorde takstein dårlig egnet. Opprinnelig var boligen utstyrt med shingeltak. Gjennom årene er shingelen skiftet flere ganger. Deretter ble det lagt stålplater, noe som medførte en irriterende orgeleffekt innendørs når vinden sto på.


GODT VALG: Cornelia og Odd Hansen er svært fornøyde med kobber på taket.

Vedlikeholdsfritt
Kobber ble derfor valget. Et vedlikeholdsfritt takbelegg som skal holde minst like lenget som huset står. Lagt i hele lengder opp til mønet. Falset etter gammel, velprøvd metode. Tett, stille og vedlikeholdsfritt. Samtidig fikk huset også takrenner, nedløpsrør, luftepiper og pipebeslag i kobber.

– Blant alternativene vi har forsøkt er kobbertaket absolutt det beste og kan anbefales på det sterkeste, smiler ekteparet fornøyd.

Vakte interesse
Da taket var nylagt, skinte det som gull i solen og vakte stor interesse blant forbipasserende. I dag har kobberet antatt en mer dempet brunfarge. Cornelia Hansen er litt skuffet over at taket ennå ikke har oppnådd den grønne patinaen gammelt kobber ofte får. Noe blikkenslagmesteren forklarer skyldes mindre forurensning i dag enn enn tidligere. Irringen kan imidlertid fremskyndes ved hjelp av kjemiske stoffer.

Les også:

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.


LYNAVLEDER: Med kobberkabel fra taket og ned til en jernstang i jorden skal boligen være sikret mot lynnedslag.

GAMMELT HÅNDVERK: Taket er håndlaget og materialvalget det samme som har vært brukt i tusenvis av år.

LANGE TRADISJONER: Blikkenslagermester Svein Freitag er stolt av faget sitt og ivrer for å føre gamle håndverkstradisjoner videre.

Brenner for kobbertak

Flere velger metalltak på boligene sine enn tidligere. De fleste går for sink, lakkert stål eller aluminium.
- Altfor få velger kobbertak, mener blikkenslagermester Svein Freitag, daglig leder i blikkenslagerfirmaet Erling Freitag as i Tønsberg og formann i Vestfold Ventilasjonsog Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

- Kobber er det vi aller helst anbefaler, sier Freitag, og forteller at et kobbertak er absolutt vedlikeholdsfritt og varer så lenge huset står. Under leggingen av familien Hansens tak ble bedriftens fabrikkmaskinen bragt ut til Tjøme. Kobberplatene matet inn og ferdig falsede plater lagt rett på det rundt 140 kvadratmeter store taket.

- Vi tok kun vekk stålplatene, la så et lag med 13 mm russisk finér for å få et slett underlag på hele taket. Det er viktig at underlaget er jevnt og disse fiberplatene absorberer også lyd veldig godt, forklarer Freitag. Ferdig lagt koster kobbertak i dag rundt 1000 kroner per kvadratmeter, avhengig av kobberprisen. Undertak kommer i tillegg.

- Det folk bør tenke på er at de kun betaler for differansen mellom annet takbelegg og kobber, i tillegg at et kobbertak er vedlikeholdsfritt og vil vare hele husets levetid, understreker Freitag.

Anbefalt av redaksjonen

25. mai 2010

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Tak - Slik måker du taket

Tak Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du...

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no