Bilde: Cedric Archer

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Tak

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Boligen, bygget i 1966, har en sjelden flott beliggenhet mellom blankskurte knauser og lune groper nær Verdens Ende på Tjøme. Fra stuen praktfull utsikt over havet, fra Færder fyr og helt til Svenner. Like betagende enten havet ligger blankt og stille eller frådende vinterbølger velter inn over holmer og skjær. Da takbelegget i 2001 skulle skiftes ut, ville paret prøve noe nytt. Mest mulig vedlikeholdsfritt og et takbelegg vinden ikke kunne herje med, var blant de viktigste kriteriene. Liten takvinkel gjorde takstein dårlig egnet. Opprinnelig var boligen utstyrt med shingeltak. Gjennom årene er shingelen skiftet flere ganger. Deretter ble det lagt stålplater, noe som medførte en irriterende orgeleffekt innendørs når vinden sto på.


GODT VALG: Cornelia og Odd Hansen er svært fornøyde med kobber på taket.

Vedlikeholdsfritt
Kobber ble derfor valget. Et vedlikeholdsfritt takbelegg som skal holde minst like lenget som huset står. Lagt i hele lengder opp til mønet. Falset etter gammel, velprøvd metode. Tett, stille og vedlikeholdsfritt. Samtidig fikk huset også takrenner, nedløpsrør, luftepiper og pipebeslag i kobber.

– Blant alternativene vi har forsøkt er kobbertaket absolutt det beste og kan anbefales på det sterkeste, smiler ekteparet fornøyd.

Vakte interesse
Da taket var nylagt, skinte det som gull i solen og vakte stor interesse blant forbipasserende. I dag har kobberet antatt en mer dempet brunfarge. Cornelia Hansen er litt skuffet over at taket ennå ikke har oppnådd den grønne patinaen gammelt kobber ofte får. Noe blikkenslagmesteren forklarer skyldes mindre forurensning i dag enn enn tidligere. Irringen kan imidlertid fremskyndes ved hjelp av kjemiske stoffer.


LYNAVLEDER: Med kobberkabel fra taket og ned til en jernstang i jorden skal boligen være sikret mot lynnedslag.

GAMMELT HÅNDVERK: Taket er håndlaget og materialvalget det samme som har vært brukt i tusenvis av år.

LANGE TRADISJONER: Blikkenslagermester Svein Freitag er stolt av faget sitt og ivrer for å føre gamle håndverkstradisjoner videre.

Brenner for kobbertak

Flere velger metalltak på boligene sine enn tidligere. De fleste går for sink, lakkert stål eller aluminium.
- Altfor få velger kobbertak, mener blikkenslagermester Svein Freitag, daglig leder i blikkenslagerfirmaet Erling Freitag as i Tønsberg og formann i Vestfold Ventilasjonsog Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

- Kobber er det vi aller helst anbefaler, sier Freitag, og forteller at et kobbertak er absolutt vedlikeholdsfritt og varer så lenge huset står. Under leggingen av familien Hansens tak ble bedriftens fabrikkmaskinen bragt ut til Tjøme. Kobberplatene matet inn og ferdig falsede plater lagt rett på det rundt 140 kvadratmeter store taket.

- Vi tok kun vekk stålplatene, la så et lag med 13 mm russisk finér for å få et slett underlag på hele taket. Det er viktig at underlaget er jevnt og disse fiberplatene absorberer også lyd veldig godt, forklarer Freitag. Ferdig lagt koster kobbertak i dag rundt 1000 kroner per kvadratmeter, avhengig av kobberprisen. Undertak kommer i tillegg.

- Det folk bør tenke på er at de kun betaler for differansen mellom annet takbelegg og kobber, i tillegg at et kobbertak er vedlikeholdsfritt og vil vare hele husets levetid, understreker Freitag.

Anbefalt av redaksjonen

25 mai 2010

10 ting du bør gjøre med huset i høst

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Tak - noen enkle forholdsregler

Unngå trøbbel på taket i vinter med noen enkle forholdsregler.

Tak - hyttetaket må tas vare på

Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikehol...

Fem smarte råd for å unngå vannskader på taket

Høsten er her med løv som faller ned fra trærne og dager med mye regnvær som ofte er en stor belastning for taket. Pass derfor på å ha effektive takrenn...

Velg miljøvennlige tak

Har du hørt om formpressede tak og sedumtak? Tak er definitivt ikke en gang hva det var. Her er noen av høstens mest miljøvennlige tak akkurat nå.

Ta tak i taket

Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Tak - velg riktig taktekke

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende...

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Har du sjekket taket i det siste?

Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets...

Nå øker faren for takras

Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no