Bilde: Getty Images

Når og hvordan bør du måke taket?

Tak

Knirk og smell fra konstruksjonen, samt dører og vinduer som er vanskelige å åpne, kan være tegn på at du må måke taket ditt. 

Det lønner seg å være klar over hvor mye snø taket ditt tåler, og når det er lurt å måke det vekk. Slik informasjon kan spare deg for konsekvenser som takskader og redusert forsikringsutbetaling. 

– Huseiere plikter å forsøke å unngå skader på huset eller hytta. Om du har hatt god tid på deg til å måke, men taket likevel bryter sammen, kan det bli snakk om redusert forsikringsutbetaling, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

LES OGSÅ: Forebygg vinterskader på huset ditt

Hvor mye tåler taket?

Hvor mye taket tåler avhenger av takvinkel og hvor gammelt huset er. I følge Direktoratet for byggkvalitet kan du regne med at hustaket ditt tåler minst 150 kilo per kvadratmeter, enten det er nytt eller gammelt.

En viktig ting å huske på er at snøen bli tyngre når den blir våt. Om taket tåler 150 kilo snø per kvadratmeter, tilsvarer det en halv meter med gammel snø, men bare 0,4 meter med våt snø. For tak som tåler 350 kilo per kvadratmeter, synker den kritiske tålegrensen fra 1,2 meter til 0,9 meter når snøen blir våt.

Les også:

Vedlikeholdsfri hage

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profes...

Forenklet sagt betyr dette at en kubikkmeter gammel snø veier 300 kilo, mens en kubikkmeter våt snø veier 400 kilo.

Når bør du måke?

De færreste vet hva taket tåler, eller har tilgang på byggetegninger med opplysninger om dette. Derfor er det også flere som er usikre på når man egentlig bør måke taket. 

– Hører du knirk og smell fra konstruksjonen, eller kjenner at vinduer og dører er vanskeligere å få opp, er det på høy tid å reagere, sier Vennesland.

Det gjelder altså å følge med på eventuelle endringer i huset når snøen har lagt seg på taket. Et annet tegn å følge med på er nedbøyninger i huset. Det behøver ikke være forbundet med fare, men det er et tegn på for stor belastning, informerer SINTEF Byggforsk.

LES OGSÅ: Tak uten trøbbel

Les også:

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi...

Foto: Getty Images

Pass på istappene

Store mengder med is og istapper hver vinter, kan også være et tegn på at taket ikke fungerer slik det skal. Is kan nemlig skade taktekningen, og ødelegge takrenner og nedløp. I tillegg til dette kan det også være til stor fare for de som ofte befinner seg rundt huset, da de kan løsne av seg selv.

– Huseiere er ansvarlige for å fjerne istapper som henger ned fra taket, da dette kan være til stor fare for deg selv og de som besøker huset, sier driftsleder i Vaktmesterkompaniet, Alex Frank. 

Selv bruker Vaktmesterkompaniet en lift for å fjerne istapper, men du kan bruke en stige om du skal fjerne de selv. Du kan fjerne istappene lett ved å bruke en øks eller hakke, men pass på at ingen befinner seg under taket mens du holder på.

LES OGSÅ: Gode vinterråd for huset ditt

Vær forsiktig

Vaktmesterkompaniet er ett av flere firmaer som tilbyr å måke snøen for deg. De gjennomfører jobbanalyser, og har tatt kurs om hvordan man utfører jobben. Om du likevel ønsker å gjøre jobben selv, råder de deg til å tenke på helsa først.

– Sikkerhet er det viktigste når du skal måke taket ditt. Tenk deg om før to ganger før du går opp, og ha alltid med deg en ekstra hjelper som kan stå på bakken og passe på, sier Frank.

Han forteller at det er viktig å tenke over hvilke farer man kan utsettes for, og anbefaler å sikre seg mens man er på taket slik at man ikke risikerer å falle ned. 

– Det er flere tilfeller hvor folk har brukt en snørydder for å få vekk snøen. De går ut til kanten, og dytter snøen litt for hardt ned slik at de går utfor selv, sier Frank.

Slik måker du taket

1. Sjekk hvor snøen havner når den måkes ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.

2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.

3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket, må en være forsiktig med å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå.

4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.

5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.

6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen, det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 - 20 cm).

LES OGSÅ: Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

12. januar 2016

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Tak - Slik måker du taket

Tak Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du...

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.