Annonsørinnhold
Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti
Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti

Slik monterer du et kanaltak

Tak

Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen med det smarte profilsystemet, forlenger det effektive tilbehøret holdbarheten og gjør taket lett å montere. Og de kraftige takplatene av polykarbonatplast beskytter mot farlig UV-stråling.

Kanaltakene fra gop Multiglas finnes i fire ulike tykkelser (40 mm, 32 mm, 16 mm og 10 mm) og er perfekte til uteplassen, vinterhagen, terrassen eller drivhuset. Hvilken tykkelse du skal bruke kommer an på hvordan du skal bruke uteplassen din. gop Multiglas 40 mm passer perfekt når man vil bruke rommet også på vinterstid. Om uteplassen brukes mest om sommeren og du er ute etter den åpne, lyse og behagelige følelsen, passer gop Multiglas 16 eller 10 mm.Takplatene er laget av uknuselig polykarbonatplast som er et veldig motstandsdyktig materiale og resirkulerbart. For å montere taket trenger du følgende:

Verktøy:
Fintannet stikksag
Bormaskin eller skrutrekker

Tilbehør:
Midtsprosse med gummitetning
Kantsprosse med gummitetning
ALU dreneringslist
Veggovergangslist
Kamprofil
Dreneringstape
Tetningslist tverrlekt
Monteringsskrue

Kanaltakplatene finnes i ulike bredder og lengder slik at du må tilpasse platene minimalt. Til platene finnes det et effektivt system med tilbehør som gjør taket lett å montere. Her kan du lese mer om tilbehøret og det som passer akkurat ditt tak.

Før du monterer et kanaltak, er det en del ting som kan være lurt å tenke på. Her er noen tips:

  • Lag gjerne en tegning av taket, som kan gi deg en indikasjon på hvordan det ferdige resultatet kan se ut. Tenk på å tilpass taket etter hvordan selve huset er utformet.

  • Bruk takplastguiden.se for å beregne hvor mye material du kommer til å bruke.

  • Velg rett materiale. En underkonstruksjon av limtre anbefales for en rett, jevn og stabil løsning. Kanaltakplatene må alltid monteres med støtte i for- og bakkant. Sørg for at alle festeanordninger, beslag og spiker er ordentlig beskyttet mot rust. Stå aldri direkte på takplatene når du arbeider på taket.

  • Monter en veggovergangslist der det ferdige taket møter veggen for å hindre regnvann fra å drive opp mot husveggen.

  • For å tilpasse taket til utearealet/verandaens størrelse, kan det hende at du må kutte en eller flere plater på langs eller på tvers. Bruk en håndsag eller sirkelsag med et fint tannblad og legg taket på et flatt underlag før du begynner å sage. Tilpass rammens regelavstand avhengig av hvor store snømengder taket skal tåle samt hvilken tykkelse du planlegger å bruke. Mer informasjon om regelavstand finnes i brosjyren.


Slik monterer du taket

1.
Start med å kappe midt-/kantsprosser slik at de går ut minst 50 mm i underkant og slutter minst 20 mm fra husveggen.

2. Midt-/kantsprosse skrus fast i midten av profilen med monteringsskrue på takbjelken eller tverrlekten. Bruk ca. 3 monteringsskruer (4,8 x 32 mm) per løpemeter sprosse. 

3. Kanaltakplatene kappes slik at de ligger på linje med midt-/kantsprosseprofilenes forkant og slutter 20 mm fra veggen. Hvis det har kommet spon i kanalene, blåser eller suger man kanalene rene med en støvsuger.

4. Monter dreneringstape i for- og bakkant av platen. OBS! Kanaltakplatene har en UV-beskyttet side som må snus ut/opp ved montering.

5. Når kanaltakplatene er plassert i aluminiumsprofilene, skal de sentreres med like stor klaring i sideretningen. Deretter slår du dekklokket fast med en gummihammer. Begynn fra husveggen. Før listen er slått ned hele veien mot hengerennen, kappes den slik at den slutter 30 mm fra profilens ende. Det gir plass til ALU F dreneringslist. 

6. For at ALU F dreneringslist skal kunne monteres på takets underkant, må du lage en 65 mm bred utsparing i den lille falsen på profilen. Det lages en utsparing ved hver midt-/kantsprosse. Lag to snitt i falsen 65 mm fra hverandre, bruk tang eller baufilblad. Bryt deretter falsen nedover.

7. Trykk ALU F dreneringslist på plass over kanaltakplatenes forkant. Påse at midt-/kantsprosse ”bunner” i ALU F dreneringslist.

8.
Fest deretter ALU F dreneringslist i hver midt-/kantsprosse, sørg for at midt-/kantsprosse har ”bunnet” ordentlig i ALU F dreneringslist. Merk av midten av hver midt-/kantsprosse på undersiden av ALU F dreneringslist, og bor et 4 mm hull gjennom både underdelen av ALU F dreneringslist og aluminiumsunderdelen av midt-/kantsprosse. Skru deretter med vedlagte monteringsskrue 4,8 x 19 mm, fast ALU F dreneringslist i midt-/kantsprosse. Bruk da en monteringsskrue som går gjennom hele aluminiumsunderdelen og ALU F-dreneringslisten. For å forebygge tetting av dreneringstape brukes gop Forseglingstape (tilbehør) for tetting mellom takplate og ALU F.

9. For å koble taket til husvegg bruker man gjerne en veggovergangslist. Listen skrus dels i husveggen og dels ned mot taket ved hver profil. Det finnes boreanvisninger på profilen. Veggovergangslisten har en gummitetning mot taket. Avslutt med å tette fugemasse ved husvegg.

Her er en film som viser hvordan du monterer taket

25 februar 2016

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

9 ting du bør gjøre i hagen og rundt huset i høst

Her er sjekklisten du trenger for å gjøre klar boligen for vinteren.

Tak - noen enkle forholdsregler

Unngå trøbbel på taket i vinter med noen enkle forholdsregler.

Taket bør sjekkes om våren

Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?

Ta tak i taket

Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk...

Drømmer du om gress på taket?

Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Har du en tankbil på taket?

Når snøen får samle seg på taket, kan det føre til store skader.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Vakkert og vedlikeholdsfritt

Kebony er et vakkert og vedlikeholdsfritt impregnert trevirke som ikke skader miljøet.