Annonsørinnhold
Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti
Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti

Slik monterer du et kanaltak

Tak

Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen med det smarte profilsystemet, forlenger det effektive tilbehøret holdbarheten og gjør taket lett å montere. Og de kraftige takplatene av polykarbonatplast beskytter mot farlig UV-stråling.

Kanaltakene fra gop Multiglas finnes i fire ulike tykkelser (40 mm, 32 mm, 16 mm og 10 mm) og er perfekte til uteplassen, vinterhagen, terrassen eller drivhuset. Hvilken tykkelse du skal bruke kommer an på hvordan du skal bruke uteplassen din. gop Multiglas 40 mm passer perfekt når man vil bruke rommet også på vinterstid. Om uteplassen brukes mest om sommeren og du er ute etter den åpne, lyse og behagelige følelsen, passer gop Multiglas 16 eller 10 mm.Takplatene er laget av uknuselig polykarbonatplast som er et veldig motstandsdyktig materiale og resirkulerbart. For å montere taket trenger du følgende:

Verktøy:
Fintannet stikksag
Bormaskin eller skrutrekker

Tilbehør:
Midtsprosse med gummitetning
Kantsprosse med gummitetning
ALU dreneringslist
Veggovergangslist
Kamprofil
Dreneringstape
Tetningslist tverrlekt
Monteringsskrue

Kanaltakplatene finnes i ulike bredder og lengder slik at du må tilpasse platene minimalt. Til platene finnes det et effektivt system med tilbehør som gjør taket lett å montere. Her kan du lese mer om tilbehøret og det som passer akkurat ditt tak.

Før du monterer et kanaltak, er det en del ting som kan være lurt å tenke på. Her er noen tips:

  • Lag gjerne en tegning av taket, som kan gi deg en indikasjon på hvordan det ferdige resultatet kan se ut. Tenk på å tilpass taket etter hvordan selve huset er utformet.

  • Bruk takplastguiden.se for å beregne hvor mye material du kommer til å bruke.

  • Velg rett materiale. En underkonstruksjon av limtre anbefales for en rett, jevn og stabil løsning. Kanaltakplatene må alltid monteres med støtte i for- og bakkant. Sørg for at alle festeanordninger, beslag og spiker er ordentlig beskyttet mot rust. Stå aldri direkte på takplatene når du arbeider på taket.

  • Monter en veggovergangslist der det ferdige taket møter veggen for å hindre regnvann fra å drive opp mot husveggen.

  • For å tilpasse taket til utearealet/verandaens størrelse, kan det hende at du må kutte en eller flere plater på langs eller på tvers. Bruk en håndsag eller sirkelsag med et fint tannblad og legg taket på et flatt underlag før du begynner å sage. Tilpass rammens regelavstand avhengig av hvor store snømengder taket skal tåle samt hvilken tykkelse du planlegger å bruke. Mer informasjon om regelavstand finnes i brosjyren.


Slik monterer du taket

1.
Start med å kappe midt-/kantsprosser slik at de går ut minst 50 mm i underkant og slutter minst 20 mm fra husveggen.

2. Midt-/kantsprosse skrus fast i midten av profilen med monteringsskrue på takbjelken eller tverrlekten. Bruk ca. 3 monteringsskruer (4,8 x 32 mm) per løpemeter sprosse. 

3. Kanaltakplatene kappes slik at de ligger på linje med midt-/kantsprosseprofilenes forkant og slutter 20 mm fra veggen. Hvis det har kommet spon i kanalene, blåser eller suger man kanalene rene med en støvsuger.

4. Monter dreneringstape i for- og bakkant av platen. OBS! Kanaltakplatene har en UV-beskyttet side som må snus ut/opp ved montering.

Les også:

Tiltak mot fukt i kjeller

Fukt i kjeller må bekjempes for å unngå både bygg- og helseskader. Drenering er en vanlig måte å løse problemet på, men det finnes også andre tiltak...

5. Når kanaltakplatene er plassert i aluminiumsprofilene, skal de sentreres med like stor klaring i sideretningen. Deretter slår du dekklokket fast med en gummihammer. Begynn fra husveggen. Før listen er slått ned hele veien mot hengerennen, kappes den slik at den slutter 30 mm fra profilens ende. Det gir plass til ALU F dreneringslist. 

6. For at ALU F dreneringslist skal kunne monteres på takets underkant, må du lage en 65 mm bred utsparing i den lille falsen på profilen. Det lages en utsparing ved hver midt-/kantsprosse. Lag to snitt i falsen 65 mm fra hverandre, bruk tang eller baufilblad. Bryt deretter falsen nedover.

7. Trykk ALU F dreneringslist på plass over kanaltakplatenes forkant. Påse at midt-/kantsprosse ”bunner” i ALU F dreneringslist.

8.
Fest deretter ALU F dreneringslist i hver midt-/kantsprosse, sørg for at midt-/kantsprosse har ”bunnet” ordentlig i ALU F dreneringslist. Merk av midten av hver midt-/kantsprosse på undersiden av ALU F dreneringslist, og bor et 4 mm hull gjennom både underdelen av ALU F dreneringslist og aluminiumsunderdelen av midt-/kantsprosse. Skru deretter med vedlagte monteringsskrue 4,8 x 19 mm, fast ALU F dreneringslist i midt-/kantsprosse. Bruk da en monteringsskrue som går gjennom hele aluminiumsunderdelen og ALU F-dreneringslisten. For å forebygge tetting av dreneringstape brukes gop Forseglingstape (tilbehør) for tetting mellom takplate og ALU F.

9. For å koble taket til husvegg bruker man gjerne en veggovergangslist. Listen skrus dels i husveggen og dels ned mot taket ved hver profil. Det finnes boreanvisninger på profilen. Veggovergangslisten har en gummitetning mot taket. Avslutt med å tette fugemasse ved husvegg.

Her er en film som viser hvordan du monterer taket

Les også:

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

25 februar 2016
Mer om Tak

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Tak Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Tak Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Tak - noen enkle forholdsregler

Tak Unngå trøbbel på taket i vinter med noen enkle forholdsregler.

Tak - hyttetaket må tas vare på

Tak Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikehol...

Fem smarte råd for å unngå vannskader på taket

Tak Høsten er her med løv som faller ned fra trærne og dager med mye regnvær som ofte er en stor belastning for taket. Pass derfor på å ha effektive takrenn...

Velg miljøvennlige tak

Tak Har du hørt om formpressede tak og sedumtak? Tak er definitivt ikke en gang hva det var. Her er noen av høstens mest miljøvennlige tak akkurat nå.

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Tak - velg riktig taktekke

Tak Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende...

Dette bør du sjekke på taket i høst

Tak Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren. 

Har du sjekket taket i det siste?

Tak Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets...

Nå øker faren for takras

Tak Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.

Vårlig vedlikehold av taket

Tak Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tak Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.