Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store.
Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store. Bilde: Colourbox

Tak - Slik måker du taket

Tak

Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du sikrer deg og hvordan du bør måke taket.

Hvert år havner noen på sykehus etter å ha skadet seg under måking av tak. Unngå å bli en av dem.

Slik sikrer du deg på taket
Mange velger å feste seg ved å slå et tau om livet og så knytte det om skorsteinen. Dette kan i verste fall være vel så farlig som ikke å sikre seg. Årsaken er at eldre skorsteiner kan være løse, noe som kan føre til at du drar med deg skorsteinen om du skulle ramle.

Knyt istedet tauet til festet i takstigen. Pass også på at tauet har riktig lengde. Det skal være langt nok til at du får beveget deg litt rundt på taket, men ikke så langt at det ikke stanser deg fra å ramle utenfor takkanten om du skulle miste fotfeste.

En siste sikkerhetsforanstaltning er å legge snømåkingen til et tidspunkt når det er flere personer til stede. Be dem holde et øye med deg, slik at du kan få hjelp om uhellet skulle være ute.

Anbefalt utstyr på tak
Du kan selvsagt bruke ei spade eller skuffe når du skal måke taket. Fordelen er at den er enkel å få med seg opp på taket. Ulempen er at det kan være både tidkrevende å måke et helt tak med ei spade og krevende for kroppen ettersom snøen må kastes langt unna. Les mer om hvordan du tar vare på ryggen når du måker her.

Et bedre alternativ er å bruke en snømåke på taket, eventuelt en snørydder, i et lett materiale som plast eller aluminium. Fordelen med en snømåke eller snørydder er at du sparer ryggen for unødig slit og at du kan fjerne mer snø i hver omgang. Ulempen er at du kanskje må ha hjelp til å få løftet snørydderen opp på taket. Les mer om de ulike redskapene for måking her.

Les også:

Slik sjekker du taket

Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.


Rydd taket fra bakken: Avalanche er et snøfjerningsredskap for tak.

Det finnes også et redskap beregnet spesielt på måking av tak, kalt Avalanche. Dette fungerer på den måten at en wire skjærer gjennom snøen og løsner den, mens en plastduk får den løse snøen til å skli ned fra taket. Med et langt forlengerskaft har du mulighet til å stå på bakken og fjerne snøen fra taket på lavere bygg.

Seks tips når du skal måke taket
Statens bygningstekniske etat har utarbeidet en rekke råd om hvordan taket bør måkes:

  • 1. Vurder hvor snøen havner når du måker den ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • 2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.
  • 3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket må en være forsiktig med å sette inn maskinelt utstyr for å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå, og snømengden på hele takflaten kan dermed bli satt i bevegelse
  • 4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.
  • 5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • 6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen – det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 - 20 cm).
3. februar 2011

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Tak Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no