Dårlig tak kan koste deg mange penger.
Dårlig tak kan koste deg mange penger. Bilde: Colourbox

Tak - velg riktig taktekke

Tak

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende skader på store deler av huset. Det finnes et stort utvalg taktekker, som alle representerer en funksjonell og estetisk god takløsning.

Norge har et tøft klima med sterkt skiftende årstider.  Vi har sett nærmere på det som tilbys på markedet av taktekker, men husk at et tak er en komplett løsning som skal fungerer godt i alle detaljer.

Det hjelper lite å legge nye takstein på et tak, hvis ikke beslaget rundt pipa holder tett.

Det finnes et stort utvalg taktekker til forskjellig bruk, kvalitet og pris. Nå kostnadene vurderes, bør også vedlikeholdskostnader tas med i beregningen. Et annet poeng er lokale forhold. Noen steder i landet er ekstra værharde, eller har mye sur nedbør, og den grunn kan et tak være ekstra utsatt.

Lette tak
Takbelegg er en enkel ett-lags løsning for nye tak, eller ved omlegging av gamle. Det anbefales et takfall på minimum 3 grader for sikkert resultat.

Underlaget må være fast, men underlagsbelegg er ikke nødvendig. Takshingel er et alternativ som bygger på gamle tradisjoner og gjennomprøvde materialer.

Prinsippet med overlapping, farger og mønstre er en videreføring av gamle, norske byggetradisjoner.

Ståltak består av profilerte plater (takpanner) som gir svært god beskyttelse. Platene overflatebehandles nøye på begge sider for å gi en sterk og holdbar overflate.

Ståltak passer godt til fornyelse på alle typer hus og takformer.

Aluminiumstak er et godt alternativ mot de skader som forårsakes av sur nedbør. Aluminium gir god sikring mot syre, salt og andre stoffer som kommer med luft og regn. Dessuten er aluminium svært lett, og stiller mindre krav til bærekonstruksjonen enn en del andre typer tak.

Naturlig på taket
Torvtak er en gammel tradisjon tilpasset moderne takkonstruksjon. Never var det opprinnelige underlaget for torven. Men selv om neveren er et materiale med lang holdbarhet, varer moderne hjelpemidler enda lenger.

Et torvtak er praktisk talt vedlikeholdsfritt, men etter at torven har satt seg kan det imidlertid være nødvendig å etterfylle med jord eller veksttorv langs mønet, vindskier og ved pipa.

Takstein av tegl er også et naturprodukt med tradisjon gjennom generasjoner. I Norge brukes i dag hovedsakelig enkeltkrum vinge eller falstegl. Takstein av tegl kan overflatebehandles med glassering. Tegl er praktisk talt vedlikeholdsfritt.

Tunge tak
Tunge tak har klare fordeler i nærheten av sterke støykilder som veier, jernbane, flyplasser etc. Takstein gir et generelt sterkt og trygt tak med et minimum av vedlikehold.

Glassert takstein er enkelkrum og representerer en eksklusiv kvalitet samtidig som den beholder sin opprinnelige farge og form gjennom husets levetid. Betongtakstein er sterk og frostsikker, og leveres i både enkelkrum og dobbelkrum.

Enkelkrom har blitt mer og mer populært de siste årene, og representerer en tradisjonell form. Prisen for betongtakstein er lavere enn for takstein-etterligninger.

Taket skal være tett
Som vi skjønner er mulighetene mange og tilbudet stor og variert. Det viktigste er imidlertid at taket er tett.

Ta derfor øyeblikkelig kontakt med din lokale taktekker dersom du merker at taket ditt lekker.

Husk at besparelsene kan være store ved å komme eventuelle problemer i forkjøpet.

23 oktober 2008

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

9 ting du bør gjøre i hagen og rundt huset i høst

Her er sjekklisten du trenger for å gjøre klar boligen for vinteren.

Annonsørinnhold

Slik monterer du et kanaltak

Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...

Taket bør sjekkes om våren

Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?

Ta tak i taket

Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Drømmer du om gress på taket?

Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Har du en tankbil på taket?

Når snøen får samle seg på taket, kan det føre til store skader.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Vakkert og vedlikeholdsfritt

Kebony er et vakkert og vedlikeholdsfritt impregnert trevirke som ikke skader miljøet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no