Dårlig tak kan koste deg mange penger.
Dårlig tak kan koste deg mange penger. Bilde: Colourbox

Tak - velg riktig taktekke

Tak

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende skader på store deler av huset. Det finnes et stort utvalg taktekker, som alle representerer en funksjonell og estetisk god takløsning.

Norge har et tøft klima med sterkt skiftende årstider.  Vi har sett nærmere på det som tilbys på markedet av taktekker, men husk at et tak er en komplett løsning som skal fungerer godt i alle detaljer.

Det hjelper lite å legge nye takstein på et tak, hvis ikke beslaget rundt pipa holder tett.

Det finnes et stort utvalg taktekker til forskjellig bruk, kvalitet og pris. Nå kostnadene vurderes, bør også vedlikeholdskostnader tas med i beregningen. Et annet poeng er lokale forhold. Noen steder i landet er ekstra værharde, eller har mye sur nedbør, og den grunn kan et tak være ekstra utsatt.

Lette tak
Takbelegg er en enkel ett-lags løsning for nye tak, eller ved omlegging av gamle. Det anbefales et takfall på minimum 3 grader for sikkert resultat.

Underlaget må være fast, men underlagsbelegg er ikke nødvendig. Takshingel er et alternativ som bygger på gamle tradisjoner og gjennomprøvde materialer.

Prinsippet med overlapping, farger og mønstre er en videreføring av gamle, norske byggetradisjoner.

Les også:

Velg miljøvennlige tak

Har du hørt om formpressede tak og sedumtak? Tak er definitivt ikke en gang hva det var. Her er noen av høstens mest miljøvennlige tak akkurat nå.

Ståltak består av profilerte plater (takpanner) som gir svært god beskyttelse. Platene overflatebehandles nøye på begge sider for å gi en sterk og holdbar overflate.

Ståltak passer godt til fornyelse på alle typer hus og takformer.

Aluminiumstak er et godt alternativ mot de skader som forårsakes av sur nedbør. Aluminium gir god sikring mot syre, salt og andre stoffer som kommer med luft og regn. Dessuten er aluminium svært lett, og stiller mindre krav til bærekonstruksjonen enn en del andre typer tak.

Naturlig på taket
Torvtak er en gammel tradisjon tilpasset moderne takkonstruksjon. Never var det opprinnelige underlaget for torven. Men selv om neveren er et materiale med lang holdbarhet, varer moderne hjelpemidler enda lenger.

Et torvtak er praktisk talt vedlikeholdsfritt, men etter at torven har satt seg kan det imidlertid være nødvendig å etterfylle med jord eller veksttorv langs mønet, vindskier og ved pipa.

Takstein av tegl er også et naturprodukt med tradisjon gjennom generasjoner. I Norge brukes i dag hovedsakelig enkeltkrum vinge eller falstegl. Takstein av tegl kan overflatebehandles med glassering. Tegl er praktisk talt vedlikeholdsfritt.

Les også:

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Tunge tak
Tunge tak har klare fordeler i nærheten av sterke støykilder som veier, jernbane, flyplasser etc. Takstein gir et generelt sterkt og trygt tak med et minimum av vedlikehold.

Glassert takstein er enkelkrum og representerer en eksklusiv kvalitet samtidig som den beholder sin opprinnelige farge og form gjennom husets levetid. Betongtakstein er sterk og frostsikker, og leveres i både enkelkrum og dobbelkrum.

Enkelkrom har blitt mer og mer populært de siste årene, og representerer en tradisjonell form. Prisen for betongtakstein er lavere enn for takstein-etterligninger.

Taket skal være tett
Som vi skjønner er mulighetene mange og tilbudet stor og variert. Det viktigste er imidlertid at taket er tett.

Ta derfor øyeblikkelig kontakt med din lokale taktekker dersom du merker at taket ditt lekker.

Husk at besparelsene kan være store ved å komme eventuelle problemer i forkjøpet.

Les også:

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

23. oktober 2008

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Tak - Slik måker du taket

Tak Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du...

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no