Det finnes alle mulige materialer når det kommer til takrenner, og akkurat denne er av sink.
Det finnes alle mulige materialer når det kommer til takrenner, og akkurat denne er av sink. Bilde: Plastmo

Takrenner i mange materialer

Tak

Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

– Det finnes flere ulike takrenner både av materialer, farger og eventuelt størrelser. Men funksjonen er den samme, nemlig at de skal lede vannet så fort som mulig vekk fra bygninger, sier blikkenslagermester Øivind Nielsen i Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted AS. 

For å beregne størrelsen på takrenna, må arealet av taket måles. I tillegg skal man ta standpunkt til valg av både farge og material.

– Det mest vanlige er lakkerte stålrenner, som fåes i flere farger. Denne har en god holdbarhet, og passer særlig til nyere hus og næringsbygg, sier Nielsen.

Med fargede takrenner kan du velge om du for eksempel ønsker at takrennen skal gli diskret inn i bildet eller om du vil skape en spennende kontrast til fargen på veggene.

Sink med gammel patina

Mens lakkerte stålrenner passer godt til moderne hus, er sink et materialvalg som kler særlig eldre boliger.

– Sinktakrenna er den takrenna som tidligere har vært mest benyttet på de fleste eldre bygninger. Sink er et naturprodukt som tåler å eldes. Da får den en flott patina. Den kan anbefales på de fleste steder, men bør særlig benyttes på eldre bygninger for at fasaden skal være mest mulig tidsriktig.

I følge Nielsen er sink blitt mer og mer populært, og det brukes nå på nye boliger så vel som eldre bygg.

– Vi ser nå at sink har kommet inn på markedet igjen for fullt. Sinktakrenner kan fåes i blank sink og ferdig patinert, og de kan også males.

Velg takrenner etter klimaet

Også kobber er et produkt som benyttes i takrenner. Det kan gi et eksklusivt preg til fasaden.

– Kobbertakrenner har gode egenskaper. Som sink er kobber et naturprodukt som tåler å eldes, og kobbertakrenner passer i de fleste klima.

Klima er nemlig noe å tenke over når man velger takrenner, spesielt om du bor langs kysten. Til boliger i kyststrøkene er det viktig å velge takrenner som tåler den salte sjøluften.

– Aluminium er et alternativ her. Dette er et utrolig bra produkt som også tåler sjøklimaet. Aluminiumtakrenner kan du få både som naturfarget og i flere lakkerte farger, sier Nielsen.

Du kan også bruke plast i kystnære strøk. Takrenner i plast blir ofte benyttet av selvbyggere, og skal du bruke disse er det viktig å passe på å montere riktig siden plast har stor ekspansjon.

Få hjelp av fagmann

Du kan også få takrenner i tre. Disse benyttes gjerne på hytter eller tømmerbygg med torvtak. Vær imidlertid klar over at takrenner i tre gjerne har noe mindre kapasitet enn metallrenner. De bør derfor ha et større fall en andre renner.

Trenger du hjelp med å bytte ut gamle takrenner, kan du finne dyktige blikkenslagere gjennom Vi i villas anbudstjeneste. Blikkenslageren kan også fortelle deg om tilhørende beslag og materialvalg og hjelpe deg å tilpasse takrennene til bygningen.

27 november 2008

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

9 ting du bør gjøre i hagen og rundt huset i høst

Her er sjekklisten du trenger for å gjøre klar boligen for vinteren.

Annonsørinnhold

Slik monterer du et kanaltak

Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...

Taket bør sjekkes om våren

Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?

Ta tak i taket

Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk...

Drømmer du om gress på taket?

Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Har du en tankbil på taket?

Når snøen får samle seg på taket, kan det føre til store skader.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Vakkert og vedlikeholdsfritt

Kebony er et vakkert og vedlikeholdsfritt impregnert trevirke som ikke skader miljøet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no