Bilde: Pressenytt

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Nærmere 40 000 husstander har opplevd takskader på grunn av snø i vinter, og omtrent like mange har fått skader på grunn av frosne rør. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning fra forsikringsselskapet.

Det viser en ny landsdekkende undersøkelse fra Storebrand Skadeforsikring i januar, hvor resultatene er vurdert opp mot antall husstander i Norge.

Kraftig snøfall på Øst- og Sørlandet har de siste ukene har påført takskader på hus og hytter for flere hundre millioner kroner. Undersøkelsen viser at rundt to prosent av norske husstander har opplevd takskader i vinter, noe som tilsvarer omkring 40 000 hus og hytter.

Kostbare skader
Ytre skader på boliger og hytter er oftest kostbare å reparere.

- Snøpresskader kan bli veldig store på hus og hytter. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak.

- Når snøen i tillegg er kram og tung, kan belastningen på taket kan være opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler, sier han.

Vær på vakt
- Rådet er å være på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Er du bortreist fra boligen din deler av vinteren, eller ikke har mulighet til å ha tilsyn med hytta hver eneste helg, kan det være en god idé å alliere seg med naboer, slik at man kan få satt i gang tiltak for å hjelpe hverandre, råder Rogstad.

Redusert erstatning
Om taket ditt skades på grunn av snø dekkes det normalt av forsikringen, men hus- og hytteeiere er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

- Hvis det viser seg at man ikke har sørget for snørydding av tak, kan man i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel, sier Rogstad.

Unngå frosne rør
Også frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. De fleste frostskadene som oppstår skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.

Vanligste år sak til til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost anslår Storebrand Skadeforsikring at man i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 og 40 000 kroner.

Rogstads råd til bolig -og hytteeiere er følgende:
- Få noen til å se etter huset ved langvarig fravær vinterstid og sørg for at vinduer og ventiler er lukket når frosten kommer, så slipper du kostbare og ubehagelige overraskelser, sier Rogstad.

29. januar 2009

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Tak Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?

Tak - Slik måker du taket

Tak Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du...

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se etter for å vite når det er på tide å skifte tak?

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no