Bilde: Pressenytt

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Nærmere 40 000 husstander har opplevd takskader på grunn av snø i vinter, og omtrent like mange har fått skader på grunn av frosne rør. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning fra forsikringsselskapet.

Det viser en ny landsdekkende undersøkelse fra Storebrand Skadeforsikring i januar, hvor resultatene er vurdert opp mot antall husstander i Norge.

Kraftig snøfall på Øst- og Sørlandet har de siste ukene har påført takskader på hus og hytter for flere hundre millioner kroner. Undersøkelsen viser at rundt to prosent av norske husstander har opplevd takskader i vinter, noe som tilsvarer omkring 40 000 hus og hytter.

Kostbare skader
Ytre skader på boliger og hytter er oftest kostbare å reparere.

- Snøpresskader kan bli veldig store på hus og hytter. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak.

- Når snøen i tillegg er kram og tung, kan belastningen på taket kan være opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler, sier han.

Vær på vakt
- Rådet er å være på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Er du bortreist fra boligen din deler av vinteren, eller ikke har mulighet til å ha tilsyn med hytta hver eneste helg, kan det være en god idé å alliere seg med naboer, slik at man kan få satt i gang tiltak for å hjelpe hverandre, råder Rogstad.

Redusert erstatning
Om taket ditt skades på grunn av snø dekkes det normalt av forsikringen, men hus- og hytteeiere er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

- Hvis det viser seg at man ikke har sørget for snørydding av tak, kan man i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel, sier Rogstad.

Unngå frosne rør
Også frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. De fleste frostskadene som oppstår skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.

Vanligste år sak til til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost anslår Storebrand Skadeforsikring at man i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 og 40 000 kroner.

Rogstads råd til bolig -og hytteeiere er følgende:
- Få noen til å se etter huset ved langvarig fravær vinterstid og sørg for at vinduer og ventiler er lukket når frosten kommer, så slipper du kostbare og ubehagelige overraskelser, sier Rogstad.

29 januar 2009

10 ting du bør gjøre med huset i høst

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Tak - noen enkle forholdsregler

Unngå trøbbel på taket i vinter med noen enkle forholdsregler.

Tak - hyttetaket må tas vare på

Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikehol...

Fem smarte råd for å unngå vannskader på taket

Høsten er her med løv som faller ned fra trærne og dager med mye regnvær som ofte er en stor belastning for taket. Pass derfor på å ha effektive takrenn...

Velg miljøvennlige tak

Har du hørt om formpressede tak og sedumtak? Tak er definitivt ikke en gang hva det var. Her er noen av høstens mest miljøvennlige tak akkurat nå.

Ta tak i taket

Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

Tak - velg riktig taktekke

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende...

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Har du sjekket taket i det siste?

Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets...

Nå øker faren for takras

Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no