Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.


Én meter tung snø på et vanlig hus tilsvarer vekten av tre trailere, advarer forsikringsselskapet If. Eksempelet tar utgangspunkt i et typisk husbankhus med et tak på 150 kvadratmeter og en ulastet trailer på 20 tonn.

– Hører du allerede nå knirk og smell fra konstruksjonen, eller kjenner at vinduer og dører er vanskeligere å få opp, er det på høy tid å reagere, sier skadeleder Inge Gudmund Aas i If Skadeforsikring.

Mange steder i landet ligger det nå mye lett og fin snø på hustakene, særlig i lavereliggende strøk.  Har du mye snø på taket bør du  få den vekk før det blir mildere.

Hvor mye?
De færreste vet hva taket tåler eller har tilgang på byggetegninger med opplysninger om dette.

Tålegrensen er blant annet avhengig av takvinkel og hvor gammelt huset er. Men ifølge Statens bygningstekniske etat kan du regne med at hustaket ditt tåler minst 150 kilo per kvadratmeter, enten det er nytt eller gammelt.

– Er huset ditt bygget etter 1979, skal det være tatt hensyn til hvor mye snø som normalt kommer på stedet du bor, og da tåler nok taket mer, sier assisterende direktør Gustav Pillgram Larsen i Statens bygningstekniske etat.

Tåler taket akkurat 150 kilo snø per kvadratmeter, tilsvarer det en halv meter med gammel snø, men bare 0,4 meter med våt snø. For tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter, synker den kritiske tålegrensen fra 1,2 meter til 0,9 meter når snøen blir våt.

Sagt på en annen måte: En kubikkmeter gammel snø veier 300 kilo, mens en kubikkmeter våt snø veier 400 kilo.

– Det er viktig å få vekk snøen før man nærmer seg disse tålegrensene, sier Pillgram Larsen.

Skader for millioner
Takskader som kommer plutselig og uforutsett på grunn av snø dekkes av forsikringen, ifølge If. Men det avhenger av hvor påpasselig du har vært til å måke.

– Huseiere plikter å forsøke å unngå skader på huset eller hytta. Dersom du har hatt god tid på deg til å måke, men taket likevel bryter sammen, kan det bli snakk om redusert forsikringsutbetaling, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

I de snørike vintrene 2006 og 2007 ble det registeret skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge If.

I tillegg til taket, bør du ta vare på deg selv.

– De fleste er ikke vant til å være på taket, så det er ingen grunn til å ta sjanser. Bind deg gjerne fast i pipa mens du fjerner snøen. Det finnes også firmaer som kan hjelpe deg hvis du vil sette ut jobben, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Slik måker du taket:
1. Sjekk hvor snøen havner når den måkes ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.

2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.

3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket, må en være forsiktig med å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå.

4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.

5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.

6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen, det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 – 20 cm).

(Kilde: Statens bygningstekniske etat)