Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!


Hvordan kontrollerer jeg taket?

Sjekk innvendig først. Ser du tegn på fuktskader i taket? Har du et rett eller lavtsluttende tak, så er det enkelt å få et overblikk.

Er taket bratt og vanskelig å komme opp på kan det være lurt å bruke en kikkert. 

Hvordan oppdager jeg feil ved taket mitt?

Sjekk at ingen takstein har blåst ut av stilling eller har sprukket. Da må de legges tilbake eller skiftes ut. De to ytterste radene med takstein skal spikres fast.

Du bør også løfte på noen takstein på forskjellige steder på taket for å sjekke hvordan stenderne og underpappen ser ut.

Er treverket tørt og friskt? Har du blikktak bør du sjekke om fargen har endret seg noen steder. Da er beskyttelsen dårligere. Maler du over i tide kan du forhindre avskalling.

På blikktak bør du også sjekke falsene (fugene). Is og bløt snø om hverandre utsetter taket for store påkjenninger og kan skape glipper. På papptak/asfaltmatte bør man sjekke at ingen kanter/fuger på pappen har løsnet. De kan i så fall varmes opp og smeltes sammen igjen.

Hvor lenge holder taket?

Man regner med følgende levetid på takets deler:

  • Takstein kan holde i opp til 100 år.
  • Betongstein: 30-40 år.
  • Takpapp: 30 år.
  • Takplater: 30-40 år (med riktig vedlikehold kan levetiden fordobles).
  • Taklekter: 30 år.

Hvor ofte skal jeg kontrollere taket?

Det er en god rutine og gå over taket to ganger i året: Etter løvfall og etter vinteren.

Om høsten er det en trygghet å vite at taket er helt og tett før høststormer, pøsregn og snø setter inn. Om våren, når snøen har smeltet, ser du om noe må repareres. 

Et annet tips er å sjekke taket og få et overblikk når det regner. På med regndressen å se hvor vannet tar veien. Renner det riktig ned i takrennene? Lekker det noe sted? Er det stopp i noen av nedløpsrørene?

Hvordan blir taket rent?

Uansett om det handler om tegl- eller betongtakstein, plater eller papp, så må du sørge for at taket holdes rent.

Løv, mose, alger, larver og søppel suger til seg regnvann og hindrer snøen i å gli av. Dersom påveksten er kraftig er det nødvendig å klatre opp på taket for å børste det bort.

Det finnes forskjellige midler til å sprøyte på som dreper næringstilgangen og forhindrer fornyet vekst. Ved å sprøyte på dette med jevne mellomrom kan man si at man steriliserer taket. Trykksprøyter kan blant annet kjøpes der man kjøper byggevarer.

Jula har tre forskjellige trykksprøyter til henholdsvis 99, 199 og 399 kroner.