Turmalintak.
Turmalintak. Bilde: Turmalin

Velg miljøvennlige tak

Tak

Har du hørt om formpressede tak og sedumtak? Tak er definitivt ikke en gang hva det var. Her er noen av høstens mest miljøvennlige tak akkurat nå.

Formpressede takstein, blant annet, Turmalin, som har moderne falsesystem gjør det mulig å bruke denne type takstein ved 14 graders takhelling, i motsetning til tradisjonell takstein som krever minst 22 grader.
På et slikt tak er det også mulig å legge solcellepanel som bidrar til å gjøre huset ditt  selvforsynt med elektrisitet. Å benytte energismart tak er på sterk fremmarsj.

I fremtiden kommer det til å bli en naturlig del av det å dekke taket med takstein også åintegrere smarte energiløsninger.

Allerede i dag er det mulig å få tilbud på helhetsløsninger – en såkalt solcellepakke - som inkluderer solpanel, en gateway som visualiserer elektrisiteten i realtid, montering og installasjon samt søknad til kommunale myndigheter for å få tilskudd.

Fakta om Turmalin tak:

Taksteinen er ikke bare kjent for sin stilrene design, den er også enkel å arbeide med, svært fleksibel og det brede utvalget av tilbehør gir mulighet for individuelle løsninger:

•    Stor variabel lekteavstand gjør det enkelt å få takflatens mål til å gå opp med hele takstein.

•    Det brede utvalget av spesialstein omfatter også halvstein, slik at antall skjæringer minimeres.

•    Turmalins flate profil skjuler helt fuglelisten.

Les også:

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi...

•    Mulighet for spennende aluminiumsløsninger ved møne og gavl.

•    Større tetthet med dobbelt falssystem.

•    Forsterkede ribber på baksiden gir optimal stabilitet på lektene.

For mer info: www.monier.no

Noxite tak

Når stråler treffer takoverflaten, som er belagt med Nitrogenoksid, aktiveres en prosess som forandrer oksidpartiklene til ufarlig nitrat. Titandioksid fungerer som katalysatori prosessen og brytes ikke ned, uten at den vil finnes i taket gjennom hele takets levetid.

Tester viser at et 200 kvadratmeter stort hustak på ett år nøytraliserer utslippene fra 1000 mils bilkjøring. Noxite-taket reduserer altså mengden luftforurensinger, inklusive den skadelige ozonen.

Les også:

Tak - velg riktig taktekke

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende...

Fremtidens tak er miljøvennlige.

Fakta om Noxite tak:

•    NOx er en samlebetegnelse på forurensende gasser som består av nitrogen, oksygen, NO og NO2. De største kildene til utslipp er bil- og båttrafikk og industri. NOx kan føre til luftveissykdommer, giftig bakkenært ozon, sur nedbør og forverring av klimagassproblemet.

•    Nitrogendioksider nøytraliseres effektivt av Noxite unike overflate – kun ved hjelp av vind, sol og regn. Et tak på 5.000 m2 kan hvert år redusere samme mengde som en gjennomsnittsbil slipper ut over en avstand å 200.000 km. Årlig dekkes om lag 6 millioner m2 med takbelegg på næringsbygg og lignende. Benyttes Noxite på alle disse takene, vil luften renses for NOx tilsvarende 240 millioner km bilkjøring.

For mer info: www.noxite.no og www.icopal.no

Mer om tak.

Sedumtak

Et sedumtak trenger ikke være mer en fire centimeter tykt ettersom det består av ekstremt tørre og harde stauder.

Når sedumtaket er vannet veier det ikke mer enn 50 kilo per kvadratmeter, og det er ikke mer en betongtakstein. Ett sedumtak er stort sett vedlikeholdsfritt. Alt som kreves er gjødsling hvert annet eller hvert tredje år.

Fordelene med et sedumtak er flere: Foruten at det isolerer mot kulde på vinteren og varme om sommeren beskytter det takpappen mot UVstråling, demper mot støy, absorberer luftforurensninger og kan ta opp til 50 prosent av årsnedbøren som ellers renner ut i vannnettet.

Les også:

Badet - kostnadsfelle nr. én

Badet er kostnadsfelle nummer én. Derfor lønner det seg å gjøre jobben skikkelig når du bygger nytt bad.

Men den viktigste årsaken til at flere velger sedumtak er at de er vakre.

Sedumtak

Fakta om sedumtak:

•    Et sedumtak har en rekke fordeler i forhold til en ordinær sort takflate. Taket holdes kjølig i sommervarmen og bidrar til kjøling av bygget, dette merkes spesielt i rommet like under taket, men også i rom og uteområder som har nær utsikt til taket vil strålevarmen minimaliseres.

•    Økt avrenning er en stor utfordring i forbindelse med utbygging av nye områder. Fra å være en gress eller skogdekket flate der mye av nedbøren tas opp i planter og infiltreres i grunnen vil avrenningen etter utbygging bli svært konsentrert i tid og sted. Harde flater som tak og asfalt gir nesten ingen fordampning og ingen infiltrasjon. Avløpsrør må derfor dimensjoneres opp og det blir ofte stilt krav til fordrøyningsbassenger. Sedumtak vil holde tilbake opptil 50% av nedbøren og i tillegg fordele avrenningen over en lengre periode slik at taknedløp og overvannsystem kan dimensjoneres ned.

•    Rensing av luft i form av opptak av partikler og forbruk av CO2 er andre positive effekter av økt bruk av sedumtak, særlig i bykjerner.Takmembranens levetid økes med flere ganger da sedumen hindrer at UV-stråler tørker ut membranen. Et sedumtak vil isolere godt mot kulde samt dempe støy.

For mer info: www.bergknapp.no

Hvis du er i tvil om takproduktets holdbarhet bør du sjekke med SINTEF om de har testet produktet. SINTEF-testede produkter har gjennomgått strenge kvalitetskontroller.

30. september 2013

Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

10 ting du bør gjøre med huset i høst

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

Takrenner i mange materialer

Tak Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

Taket bør sjekkes om våren

Tak Hvordan har taket taklet vinteren? Nå er tiden for å foreta vårens faste taksjekk.

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Tak Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Slik sjekker du taket

Tak Mer enn to av tre nordmenn har brukt penger på vedlikehold og oppgradering av bolig de siste årene, men taket glemmes. Her er tips til taksjekk.

Tak - Slik måker du taket

Tak Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du...

Ta tak i taket

Tak Her er 5 råd mot snøskader i vinter.

På tide å løfte blikket

Tak Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket. Særlig om du bor på ett av de mange stedene snøen laver ned for tiden.

Drømmer du om gress på taket?

Tak Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Tak Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Istapper varsler taktrøbbel

Tak Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Tåler taket ditt tung snø?

Tak Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

Takskader og frosne rør koster dyrt

Tak Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.