Bilde: Colourbox

Hva skal snekkerbua fylles med?

Verktøy

Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.

Det finnes et vell av spennende saker for den som skal fylle et hjemmeverksted med nyttig verktøy, og det er lett å gå amok blant hyllene, for alt kan jo komme til nytte en dag.

- Kjøp håndverktøy etter som du trenger det, ikke fordi det er fint å ha, anbefaler derimot forfatterne av Damms store snekkerbok.

Kvalitet er en investering
- Når du skal kjøpe verktøy, særlig håndverktøy, er det viktig at du kjøper det beste verktøyet du har råd til. Godt håndverktøy varer hele din levetid og enda lenger, og det kan ofte lønne seg å kjøpe brukt verktøy.

Billigverktøy kan være et alternativ for de som trenger utstyret kun for en jobb eller to, men når du først innreder ei egen snekkerbu med tanke på hyppig bruk, bør du ta deg råd til kvalitet. Det kan fort bli falsk økonomi å gå for billigvarene i dårlig utføring.

Elektriske duppeditter og store maskiner er moro, men det er håndverktøyet som er basisen i alle snekkerverksted. Du trenger måle- og merkeverktøy, tvinger og monteringsverktøy, høvler og sager av ulike slag. Hammere, skrutrekkere, og syler hører også med. Det gjør kanskje også verktøy til dreiing og treskjæring, litt ettersom hvilke prosjekter du skal i gang med. Glem heller ikke at du vil trenge skjerpe- og sliperedskaper slik at du kan holde verktøyet skarpt og parat til jobben.

Elektriske gleder
Når det gjelder elektriske verktøy og maskiner til verkstedet, er det to kategorier: håndholdte og stasjonære. Det kan være lurt å bestemme seg for de stasjonære først, ettersom de vil ha mye å si for den videre planleggingen av rommet.

Båndsagen er blitt kalt både den mest allsidige og den mest misbrukte småmaskinen i verkstedet. Den bør ikke brukes til å sage trevirke som er tykkere enn 10-15 centimeter, men er en hendig maskin når den brukes til å skjære kurver og rette kutt.

I verkstedet bør du også finne rom for en sirkelsag som du kan bruke til å kappe og kløyve. Er det trangt om plassen i verkstedet, kan det være lurt å velge en kombinasjonsmaskin som i tillegg til å være bordsirkelsag, også fungerer som avretterhøvel, tykkelshøvel og stasjonærfres.

- Fordelen med en kombinasjonsmaskin er at den koster mindre enn å kjøpe alle enkeltvis. Den tar også adskillig mindre plass.

Kanskje vil du ønske å sette av plass til en søyleboremaskin, enten du velger en gulvstående eller enn du kan plassere på arbeidsbenken. En batteridrevet boremaskin som kan benyttes til å bore, slipe, pusse og som skru i skruer vil nok også komme til nytte.

For oss som ennå har mareritt om endeløse timer med sandpapiret på tresløyden, er slipemaskinene en gave fra oven. Du kan få både håndholdte og stasjonære.

- Det finnes mange typer slipemaskiner, men de nyttigste i et lite hjemmeverksted er en kombinert bånd- og skivesliper. En liten maskin av denne typen er uvurderlig til forming, med grovt papir, eller pussing av små deler, mener forfatterne av Damms store snekkerbok.

Fjern støvet
Et utstyr som kanskje ikke er fullt så moro, men likevel viktig, er sponsugeren.

- En sponstøvsuger til hjemmebruk er grei å ha i nærheten av høvelbenken og kan kobles til enkelte elektriske verktøy. Dette er lurt, for spon og sagflis blir samlet opp før det rekker å spre seg i luften og ned i lungene dine. Ved bruk av overfreser lønner det seg å bruke en eller annen form for støvmaske for å beskytte seg mot det særdeles finkornede støvet fra maskinene.

I tillegg kan det være fint å ha en grovstøvsuger så du får holdt orden i snekkerbua. Kärcher har flere våt- og tørrsugere som er egnet til bruk i verkstedet.

Hva nå?
Har du snekkerbua og ustyret, men ikke inspirasjonen eller erfaringene til å sette i gang med et eget prosjekt? Da kan du finne ideer og teknikker både i bøker og på nett.

Hos Snekkerboden finner du for eksempel komplette arbeidstegninger for prosjekter både i hus og hage.

- Evner og lyst er ikke alltid nok for å komme i gang og for å få et godt resultat må selv det minste prosjekt. Med tegninger og beskrivelser for hånden går arbeidet lett og resultatet blir forutsigbart. Pakkene vi har utviklet inneholder detaljerte tegninger med beskrivelse for framstilling av deler og for montering. I tillegg har pakkene lister over nødvendige materialer, festematriell og verktøy.

Du vil også finne mange forslag til snekkerprosjekter i Damms store snekkerbok.

05 januar 2009
Mer om Verktøy

Frisk opp tak, lister eller vegger

Verktøy Sparke, male og tapetsere er noe som de fleste kan klare. Nymalte overflater kan gjøre underverker for å få renere og penere rom.

Bor med ordentlig slag

Verktøy 18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Hvordan tenkte du: fuge uten søl

Verktøy For deg som vil fuge uten søl og klebrige fingrer har Kenneth Carlsson funnet opp et smart produkt som gjør arbeidet enklere – en fugeformer.

Nyttig utstyr

Verktøy Ønsker du enkelt å fjerne snøen på taket, og vil unngå å klatre opp selv er Avalanche løsningen for deg. Ønsker du å vite mer gå inn på www.avalanche.as Mesterens husmaling fra Drywood er en hybridmaling med 12 til 16 års holdbarhetsgaranti www.drywood.no Mål, sag til og lim fast trinnene på den gamle trinnoverflaten. Det er enkelt å renovere med Lundbergs trapperenoveringstrinn. www.lundbergs.com Spikeruttrekker Den gamle spikeruttrekker Hultafors Atle er en knapt 20 centimeter lang kraftmaskin. Brukes sammen med hammer for å trekke ut harde spikere. Cirka 740 kroner i velassosierte verktøysbutikker. Beskytt gulvet Når man holder på å snekre innendørs er det lett at gulvet skades. Du kan ha en myk fiberplate i garasjen som du kan ta inn når du har fikse hjemme dager. Den gjør mer nytte for seg en papir da spiker og skruer som faller ned på gulvet, ikke gir riper i overflaten.

Den store sandpapir-guiden

Verktøy Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om.

Test: Hva vet du om verktøy?

Verktøy Er du mesteren av verktøykassa, eller er du dum som en dor? Ta testen her!

Bygg et par arbeids-bukker

Verktøy Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

Stor test av motorsager

Verktøy Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Nyttige produkter

Verktøy Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange...

Slik pusser du opp uten støv og søl

Verktøy Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Derfor bør du kjøpe deg en malersprøyte

Verktøy Med en malersprøyte går maleprosjektet raskere enn noen gang, og nå er det kjekke verktøyet på full fart inn i norske hjem.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

Verktøy De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de...

Snekkerens beste verktøytips

Verktøy Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også for en villaeier.

Stor test av avstandsmålere

Verktøy Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

Verktøy En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no