Det er en fordel hvis grepet er skrudd fast på sagbladet. Da kan du etterspenne hvis sagen etter hvert blir litt løs i overgangen
Det er en fordel hvis grepet er skrudd fast på sagbladet. Da kan du etterspenne hvis sagen etter hvert blir litt løs i overgangen Bilde: Istockphoto

Hvilken håndsag er best i test?

Verktøy

En håndsag kan sage de fleste emner – alt fra tynne finérplater til kraftig konstruksjonsvirke. Og med universalfortanning burde den kunne sage både på langs og på tvers av åreretningene i treet. Vi har testet seks håndsager

Håndsag finnes i ulike lengder, med fine eller grove tenner. Den vanligste er den 550 mm lange universalsagen med fin fortanning, den vi bruker til å sage i rent tre. Det er den vi tester her.

Universalsagen henter vi fram når det skal kappes en bit av et bord eller et platestykke. Den løser småoppgaver så raskt at vi ikke rekker å koble til elverktøy for å gjøre det raskere.

I tillegg kan en håndsag ta hånd om dimensjoner som verken kappsager eller sirkelsager kan gape over.

En god håndsag skal være stabil med et stivt blad. Den skal ha et robust grep som er solid festet til bladet. Grepet bør være tokomponent, slik at hånden alltid griper om et mykt, sklisikkert belegg. Og det skal være god plass til hånden.

Vi har testet både grep og sageegenskaper.

Les også:

Bygge og fikse

Håndsag - slik har vi testet

Styrke/robusthet vektes med 40 %. Vi vurderer sagens robusthet, herunder- bladets stivhet og dermed dets stabilitet. Produsentene oppgir ofte bladets tykkelse til 1 mm – vi har kontrollert tykkelsen med en mikrometerskrue, slik at tykkelsen kan angis i millimeter med to desimaler (f.eks. 0,84 mm). Vi sjekker grepet, og ser hvor solid det er montert på bladet.

Funksjon vekter vi med 40 %. Sagens effektivitet har vi testet i en kvistfri 73 x 148 mm furubjelke. Vi kapper av en bit og teller hvor mange fremoverrettede drag det krever.

I tillegg sager vi bjelken på langs (kløyver den). Vinkelanlegget på sagen angirvinkler på 45 og 90 grader. Vi har kontrollert nøyaktigheten på vinklene, selv om vinkelanleggene kun bør brukes “veiledende”.

Ergonomi vekter vi med 20 %. Vi vurderer størrelsen på grepet, og hvor komfortabelt det er å holde under arbeidet. Vekten på sagen har vi veid oss fram til i forbindelse med testen.

Dette betyr karakteren

9–10 Toppkvalitet Fås ikke bedre.

7–8 Riktig god Mengder av kvalitet.

Les også:

Bygg et par arbeids-bukker

Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

4–6 Middels Gjennomsnittsprodukt.

2–3 Dårlig Under middels, bør unngås.

0–1 Elendig Gå langt utenom.

Lovlig “tannløs”

Supertef 2200

Les også:

Ukens app: Bosch Toolbox App

Denne appen erstatter papir og blyant på byggeplassen.

Kongsberg


Robustheten er akseptabel. For øvrig lever ikke denne sagen opp til kravene til en god håndsag. Effektiviteten er på nivå med lavprissagen.

Styrke/robusthet: Bladet er litt stivere enn lavprissagen, og derfor litt enklere å styre. Grepet er robust og av slagfast plast. Det er solid skrudd på i tre punkter.

Funksjon: Tennene er små, men etterlater testens bredeste sagspor. Tålmodigheten settes på prøve med denne sagen – både til saging på langs og på tvers av treets årer. Det krevde hele 29 drag å sage over testbjelken. Saging på langs av årene er håpløst.

Vinkelanlegget er ganske nøyaktig, bladet er ikke tilspisset.

Ergonomi: Grepet har god plass passe størrelse. På den innvendige oversiden av grepet har sagen et hardt og glatt belegg. De øvrige inn-vendige kantene på grepet er både harde og skarpe.

Bladets tykkelse: 0,9 mm

Pris: 150 kroner

www.hitachi-powertools.no

66 92 66 00

Supersag!

Ex-24-xt7-C RL

Bahco


Alle komponenter er kraftige og robuste. Til grepet får du blad i forskjellige prisklasser. Vi har testet grepet med det dyreste bladet.

Styrke/robusthet: Solid grep i kraftig støpegods av aluminium. Testens kraftigste og mest stabile blad. Det svakeste leddet er bladlåsen og plastflikene som holder bladet. Robustheten er på topp.

Funksjon: Sylskarpe trepunktslipte tenner. Bladet er litt lenger enn testens øvrige, og sagen klarte testbjelken med bare 15 drag. Saging på langs av årene klarer denne sagen bedre enn de andre modellene i denne testen. Det finnes adskillige utskiftbare blad til EX-systemet. Vinkelanleggeter pålitelig. Bladet er glimrende tilspisset.

Ergonomi: Ekstremt velutformet grep med luksusbelegg der hånden og fingrene kommer i kontakt med grepet. Grepet fås i medium og large.

Bladets tykkelse: 1,2 mm

Pris: 530 kroner

www.bahco.com

40 49 66 00

Robust og effektiv

Fatmax 2-20-530

Stanley


Den nye FatMax oppfyller kravene til en moderne håndsag. Robust i utførelsen, effektive herdede tenner og et stort behagelig grep.

Styrke/robusthet: Alle komponentene på sagen er kraftige og robuste. Det mer enn 1 mm tykke bladet er stivt og virker veldig stabilt. Grepet er solid montert med gjennomgående maskinskruer og muttere som kan etterspennes.

Funksjon: Store spissherdede tenner. De er kryssfilte og ekstra trepunktslipte. Sagen har flotte sageegenskaper på tvers av åreretningen. Vi brukte 17 drag. Saging på langs av treets årer får karakter over middels. Nesen på bladet er dessverre ikke tilspisset.

Ergonomi: Grepet er stort og omfangsrikt, med mykt belegg overalt der hånden og fingrene kan berøre sidene og kantene. Dette er testens beste fastmonterte grep.

Bladets tykkelse: 1,03 mm

Pris: 349 kroner

www.stanleyworks.no

+45 49 76 27 77

Fintannet og skarp

Xpert universal 550

Irwin

Populær sag til allroundoppgaver. Gir et nydelig snitt med minimalt oppflisede kanter. Grepet er både romslig og godt utformet.

Styrke/robusthet: Tykt, stivt og stabilt blad. Robust grep i slagfast plast. Grepet er støpt på og urokkelig fastmontert.

Funksjon: Sagen har som den eneste i testen 8 tenner per tomme. Det gir et finere snitt med mindre oppflising, men også litt mindre sageeffektivitet. Likevel er kvaliteten på sagens trepunktslipte og herdede tenner i den bedre enden av skalaen. Det krevde bare 18 drag å sage over bjelken. Å sage på langs av åreretningen går an, men bare til middels karakter. Bladet er lett tilspisset.

Ergonomi: Grepet er stort og romslig. Det er mykt kunststoffbelegg på skjeftet og innvendig på grepets innside. På de andre sidene av grepet er kantene av hard plast, men de er mykt avrundet.

Bladets tykkelse: 1,05 mm

Pris: 189 kr

www.klj.no

51 62 07 22

Hvis du liker trening

16 409

Biltema


En rabattsag med effektivitet og komfort under middels. Grepet er for lite og spinkelt utført. For dyr i forhold til kvaliteten på sagen.

Styrke/robusthet: Millimetertykt blad med akseptabel stivhet og stabilitet. Grepet er spinkelt utført og virker faretruende dårlig. Grepet er solid skrudd på, med gjennomgående 5 mm maskinskruer.

Funksjon: Små, tradisjonelt kryssfilte tenner med sageegenskaper til karakterer under middels. Det gir god trening å bruke sagen. Vi brukte hele 28 sagebevegelser for å sage over testbjelken. Til å sage konstruksjonsvirke på langs er den ubrukelig. Godt tilspisset nese på bladet.

Ergonomi: Grepet er av glatt plastikk og har skarpe kanter. Innvendiger grepet så lite,at fingrene butter mot den motsatte siden av skjeftet. Skjeftet er også for kort.

Bladets tykkelse: 1,02 mm

Pris: 119 kr

www.biltema.no

81 53 28 15

Stabil og komfortabel

20183-403

Luna


Kraftig blad med god stabilitet. Stort komfortabelt grep med mykt og sklisikkert belegg. Ni tenner per tomme gjør sagen effektiv.

Styrke/robusthet: Alle komponentene på sagen er robuste og solide. Kraftig og millimetertykt blad gir stabil fremføring. Solid grep i slagfast plast, som er skrudd på med 5 mm gjennomgående maskinskruer.

Funksjon: Sagen har store, herdede og trepunktslipte tenner. De sitter tett med hele ni tenner per tomme. Tannstørrelsen gir ikke et finere og mindre oppfliset snitt, men sageeffektiviteten er over middels, både på tvers og langs av åreretningen. Med 18 raske drag var testbjelken saget over. Tilspisset sagblad.

Ergonomi: Behagelig grep, som er foret overalt på skjefte og på den innvendige siden. Det trekker ned at grepet passer dårlig for store hender.

Bladets tykkelse: 1,1 mm

Pris: 250 kr

www.luna.no

64 85 75 00

23 september 2013
Mer om Verktøy

Frisk opp tak, lister eller vegger

Verktøy Sparke, male og tapetsere er noe som de fleste kan klare. Nymalte overflater kan gjøre underverker for å få renere og penere rom.

Bor med ordentlig slag

Verktøy 18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Hvordan tenkte du: fuge uten søl

Verktøy For deg som vil fuge uten søl og klebrige fingrer har Kenneth Carlsson funnet opp et smart produkt som gjør arbeidet enklere – en fugeformer.

Nyttig utstyr

Verktøy Ønsker du enkelt å fjerne snøen på taket, og vil unngå å klatre opp selv er Avalanche løsningen for deg. Ønsker du å vite mer gå inn på www.avalanche.as Mesterens husmaling fra Drywood er en hybridmaling med 12 til 16 års holdbarhetsgaranti www.drywood.no Mål, sag til og lim fast trinnene på den gamle trinnoverflaten. Det er enkelt å renovere med Lundbergs trapperenoveringstrinn. www.lundbergs.com Spikeruttrekker Den gamle spikeruttrekker Hultafors Atle er en knapt 20 centimeter lang kraftmaskin. Brukes sammen med hammer for å trekke ut harde spikere. Cirka 740 kroner i velassosierte verktøysbutikker. Beskytt gulvet Når man holder på å snekre innendørs er det lett at gulvet skades. Du kan ha en myk fiberplate i garasjen som du kan ta inn når du har fikse hjemme dager. Den gjør mer nytte for seg en papir da spiker og skruer som faller ned på gulvet, ikke gir riper i overflaten.

Den store sandpapir-guiden

Verktøy Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om.

Test: Hva vet du om verktøy?

Verktøy Er du mesteren av verktøykassa, eller er du dum som en dor? Ta testen her!

Hva skal snekkerbua fylles med?

Verktøy Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.

Bygg et par arbeids-bukker

Verktøy Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

Stor test av motorsager

Verktøy Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Nyttige produkter

Verktøy Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange limknekter og mange tvinger. Limknekten på bildet kommer fra Biltema. Eksperttipset - bær fundamentet enkelt Et betongfundament er tungt og uhåndterlig. Med et håndtak av en bit 8 mm armeringsjern, er det lettere å håndtere. Da kan det også bæres av to personer, som hjelper hverandre. Et alternativ til armeringsjern, er lange gjengestenger.     Den trekantede formen på bøtten gir bedre bæreergonomi, fordi tyngden havner nærmere kroppen. Fra Biltema, ca 70 kroner.     Ikke ventiler vekk oppvarmet luft. Viften EOS 100 fra Pax sender ut dårlig luft, og gjenvinner varmen til ny frisk luft, som slippes inn i et annet rom. Perfekt for bad i hus med naturlig ventilasjon. Mål: 72x34x19 cm. Fra ca 9000 kroner.   En sokkel løfter vaskemaskinen 30 cm, til en bedre arbeidshøyde. Understellet, med en praktisk trådkurv, tåler et vasketårn av vaskemaskin og tørketrommel. Fra Electrolux, ca 730 kroner.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Verktøy Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Derfor bør du kjøpe deg en malersprøyte

Verktøy Med en malersprøyte går maleprosjektet raskere enn noen gang, og nå er det kjekke verktøyet på full fart inn i norske hjem.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

Verktøy De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de senere årene. Vi har testet 12 forskjellige maskiner, slik at du er forberedt til ditt neste besøk i byggvarehuset.

Snekkerens beste verktøytips

Verktøy Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også...

Stor test av avstandsmålere

Verktøy Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.