Ved å investere i verktøy som varer i mange år blir du godt kjent med hvordan verktøyet oppfører seg. Hva det er egnet til, og hvordan det ligger i hånden.
Ved å investere i verktøy som varer i mange år blir du godt kjent med hvordan verktøyet oppfører seg. Hva det er egnet til, og hvordan det ligger i hånden. Bilde: Istock og Getty Images

Snekkerens beste verktøytips

Verktøy

Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også for en villaeier.

 • Håndsag:

  En god og stødig håndsag er å anbefale for den som har behov for å sage materialer. Sag med fremovervendte tenner er mest anvendelig for saging med veden, men denne kan også fint benyttes for å sage på tvers av veden. Jo stivere sagblad, jo lettere er det å kappe rett.

  Sager av denne typen koster mellom 100 til 400 kroner. 

 • Elektrisk sag:

   Etter at sagen Fein Supercut kom på markedet, har mange håndverkere fått en bedre hverdag. Den er effektiv å bruke når man skal sage ut kompliserte hakk og  kutt i materialer som allerede er montert og festet, men den kan være kostbar i bruk.

  Et sagblad koster fra ca. 200 kroner. Det finnes et betydelig utvalg av blader til sliping og kutting av forskjellige materialer. Andre produsenter kan også tilby denne type verktøy med samme funksjon, til en pris fra 300 til 6000 kroner.

  En kapp-/listesag med litt dyre sagblader er velegnet til litt dyre sagblader, panel og listverk. Sagblad med negativ tanning gir mindre oppflising ved kutting og brukes på de fleste kapp- og listesager.

  Håndholdte sirkelsager, med og uten skinne, brukes til splitting av materialer og til kutting av platematerialer. Det finnes gode vendbare sager som kan kombinere kapping og splittng, men disse koster en del og kan være tunge å frakte med seg.

  Koster fra 1200 til 6000 kroner. 

 • Drill:

  En batteridrevet drill er et svært nyttig redskap.  De fleste har behov for en drill når skruer skal festes i tak, vegger og gulv eller for eksempel når du har behov for å skru sammen møbler.

  Atle Skreosen  foretrekker drill fra den tyske produsenten Festool. Dette er en proff-drill med mange finesser og løse «hoder», som kan settes på til ulikt bruk.

  Prisen på driller varierer fra under 500 til over 5000 kroner avhengig av kvalitet, wattstyrke og slagbormuligheter. 

 • Slipemaskin:

  Slipemaskin med eksenterbevegelse og rotasjon er et godt valg. Denne slipemaskinen kan blant annet brukes på  treverk og til å slipe bordplater og møbler. Slipemaskinen har god ergonomi og er lett å jobbe med.

  Det er mulig å få slike maskiner fra 500 til over 5000 kroner, avhengig av kvalitet.  

 • Rivningsverktøy

  For tyngre oppgaver, for eksempel rivningsjobber, trenger man brekkjern i ulike størrelser og  hammer med solid gripetak. Et spett kan også være nyttig ved tyngre rivingsjobber. Dette er verktøy som Atle Skreosen bruker når han har behov for å gå hardt til verks for å rive tak, vegger og gulv. Brekkjern er å få tak i de fleste jernvarehandlere og koster mellom 100 til 1000 kroner per stk. 

 • Tenger

  Ulike gripetenger som for eksempel skiftenøkkel, knipetang, platesaks og universaltang er nødvendig å ha i verktøykassa for en snekker.

  Dette er klassisk verktøy som kan vare i en årrekke når redskapen er av god kvalitet. Et par gode skruetvinger er også nyttige for å holde på plass materialer man bearbeider.

  Disse tengene er å få tak i til et sted mellom 200 og opp til 500 kroner.

 • Kniver og skjærende verktøy

  Skarpt verktøy som ulike kniver, stemjern, høvel og øks er også nødvending i en verktøykasse. Husk å slipe dem med jevne mellomrom! Kniver må oppbevares med forsiktighet, og skal ikke være tilgjengelig for annet enn rent håndverksmessig bruk. Selv bruker tømrermester Atle Skreosen gjerne skarpe redskaper produsert av Brødrene Øyo på Geilo. De koster litt mer, men er gode å bruke og varer lenger.

 • Nyttig tilbehør: tommestokk

  Tommestokk, målebånd, vater og vinkel

  Klassiske hjelpemidler som blant annet vinkel, vater og tommestokk er helt nødvendige for å måle seg frem til riktige lengder og bredder. Hvis man er ute og jobber er det også viktig å ha tilgang på en tommestokk og blyant i plastmateriale, som ikke blir preget av fuktig klima. De fleste jernvareforretninger har disse produktene til en pris fra 200 til 500 kroner.

  Om eksperten:

  Atle Skreosen er fagutdannet tømrer med mesterbrev, og har lang erfaring med de fleste verktøy. Her deler han sine beste tips.

   

Vis alt innhold
01. mars 2015
Mer om Verktøy

Frisk opp tak, lister eller vegger

Verktøy Sparke, male og tapetsere er noe som de fleste kan klare. Nymalte overflater kan gjøre underverker for å få renere og penere rom.

Bor med ordentlig slag

Verktøy 18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Hvordan tenkte du: fuge uten søl

Verktøy For deg som vil fuge uten søl og klebrige fingrer har Kenneth Carlsson funnet opp et smart produkt som gjør arbeidet enklere – en fugeformer.

Nyttig utstyr

Verktøy Ønsker du enkelt å fjerne snøen på taket, og vil unngå å klatre opp selv er Avalanche løsningen for deg. Ønsker du å vite mer gå inn på www.avalanche.as Mesterens husmaling fra Drywood er en hybridmaling med 12 til 16 års holdbarhetsgaranti www.drywood.no Mål, sag til og lim fast trinnene på den gamle trinnoverflaten. Det er enkelt å renovere med Lundbergs trapperenoveringstrinn. www.lundbergs.com Spikeruttrekker Den gamle spikeruttrekker Hultafors Atle er en knapt 20 centimeter lang kraftmaskin. Brukes sammen med hammer for å trekke ut harde spikere. Cirka 740 kroner i velassosierte verktøysbutikker. Beskytt gulvet Når man holder på å snekre innendørs er det lett at gulvet skades. Du kan ha en myk fiberplate i garasjen som du kan ta inn når du har fikse hjemme dager. Den gjør mer nytte for seg en papir da spiker og skruer som faller ned på gulvet, ikke gir riper i overflaten.

Den store sandpapir-guiden

Verktøy Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om.

Test: Hva vet du om verktøy?

Verktøy Er du mesteren av verktøykassa, eller er du dum som en dor? Ta testen her!

Hva skal snekkerbua fylles med?

Verktøy Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.

Bygg et par arbeids-bukker

Verktøy Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

Stor test av motorsager

Verktøy Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Nyttige produkter

Verktøy Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange limknekter og mange tvinger. Limknekten på bildet kommer fra Biltema. Eksperttipset - bær fundamentet enkelt Et betongfundament er tungt og uhåndterlig. Med et håndtak av en bit 8 mm armeringsjern, er det lettere å håndtere. Da kan det også bæres av to personer, som hjelper hverandre. Et alternativ til armeringsjern, er lange gjengestenger.     Den trekantede formen på bøtten gir bedre bæreergonomi, fordi tyngden havner nærmere kroppen. Fra Biltema, ca 70 kroner.     Ikke ventiler vekk oppvarmet luft. Viften EOS 100 fra Pax sender ut dårlig luft, og gjenvinner varmen til ny frisk luft, som slippes inn i et annet rom. Perfekt for bad i hus med naturlig ventilasjon. Mål: 72x34x19 cm. Fra ca 9000 kroner.   En sokkel løfter vaskemaskinen 30 cm, til en bedre arbeidshøyde. Understellet, med en praktisk trådkurv, tåler et vasketårn av vaskemaskin og tørketrommel. Fra Electrolux, ca 730 kroner.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Verktøy Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Derfor bør du kjøpe deg en malersprøyte

Verktøy Med en malersprøyte går maleprosjektet raskere enn noen gang, og nå er det kjekke verktøyet på full fart inn i norske hjem.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

Verktøy De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de senere årene. Vi har testet 12 forskjellige maskiner, slik at du er forberedt til ditt neste besøk i byggvarehuset.

Stor test av avstandsmålere

Verktøy Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

Verktøy En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...